Kako dobiti dobra semena vrtnin

Miša Pušenjak Miša Pušenjak
09.02.2020 05:03

Pričenja se nova sezona dela na vrtu, vsako življenje rastlin se začne s semenom. Ko vrečico enkrat odpremo, je najbolje, da posejemo vse seme v njej.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Bo dovolj kakovostno?
Shutterstock

Kljub temu da se veliko piše o pridelavi vrtnin, pa se o semenu zelo malo, čeprav se z njim v bistvu vse začne. Kaj je dobro seme in kaj ni, pogosto ljudi zmede. Prav tako zamenjujemo izraz seme z izrazom sorte ali vrste. Katera semena naj sejemo? Pogosto slišim zvezo med semenom in setvijo. Običajno gre za vprašanje, katere sorte ali kaj naj sejemo v tem času, torej katere vrtnine. Prav bi bilo, da nam vsem pride v zavest, da je seme začetek življenja, da gre za živo stvar, ne za mrtev predmet. Predvsem se zavedajte, da dobro seme pomeni, da je možnost rastline, da bo zrasla zdrava in čvrsta ter dala dober pridelek. Potem pa pridemo do tega, kaj je dobro seme. A se spet pojavijo nekatere neresnice, napačne razlage. Zato sem se odločila, da še enkrat napišem, kaj je dobro seme in kako ga izbrati v trgovini.

Kaj je seme, kaj semenski material

Že tukaj se zatakne. Ljudje v večnem hitenju in posploševanju rečemo vsemu, kar nam prinese nove rastline, seme. Pa ni čisto tako. Seme je botanično zadeva, ki je plod oplodnje, kombinacije dednine očeta in mame, očetovske in materinske rastline. Torej je plod spolnega razmnoževanja. S sabo nosi vse posledice tega dejstva; če ne pazimo, kaj se oplodi s čim, lahko iz semena zraste povsem drugačna rastlina, kot je bila rastlina, iz katere ste seme pobrali. Bolezni se s semenom prenašajo počasneje in v manjši meri, kot pa če razmnožujemo rastline vegetativno. Temu v človeško-živalskem svetu rečemo tudi kloniranje. Vzamemo en del živega bitja in ga na različne načine (podtaknjenci, gomolji, korenine, deljenje, tudi biotehnologija) razmnožimo v več živih bitij.

Poiščite originalni žig na vrečici, tam najdete podatek o starosti semena.
Miša Pušenjak

Kvaliteta semena

Ustavimo se še pri tem izrazu. Mnogi menijo, da so kupili kvalitetno seme, če je bilo to pridelano ekološko. Ni čisto tako. Kupili so samo na specifičen način pridelano seme, torej tako, pri katerem je bilo za zdravje rastlin semenic poskrbljeno samo z ekološkimi pripravki. Če se je to izvajalo pravilno, v krajih, kjer je podnebje za to primerno, potem je seme v redu. Vsekakor pa je večja možnost, da na sebi in v sebi nosi več bolezni. Težava je v tem, da samo zelo zdrava rastlina lahko da kvalitetno seme z dobro energijo kaljivosti, ne končno kaljivostjo. Ekološka pridelava pogosto tega ne zagotavlja. Seveda pa z uporabo takega semena naredimo veliko za okolje, kajti tudi ob pridelavi semena to ni bilo umazano in ranjeno. Torej ekološko pridelano seme ni nujno kvalitetno seme.
Druga kategorija kvalitetnega semena, ki je vsaj meni najbolj pomembna, je kaljivost ali še bolje energija kaljivosti. Te druge kategorije ne boste imeli napisane nikjer, ostaja skrita v laboratorijskih zapisih. Energija kaljivosti je število rastlin, ki vzkalijo v kalilnem poskusu na začetku, po določenem številu dni za vsako rastlinsko vrsto. Včasih je skoraj enaka končni kaljivosti, včasih pa zelo različna. A mene so v šoli učili in kasneje se je neštetokrat pokazalo kot pravilno, da v slabših razmerah vzkali samo to seme, ostalega pa nad zemljo ne vidimo.

Seme je začetek življenja.
Miša Pušenjak

Kaj lahko naredimo sami

Še bolje je, če seme pridelate sami, a prav vse je skoraj nemogoče pravilno in kvalitetno narediti doma. Že prej pa sem napisala, da mora biti kvalitetno seme tudi dobro pridelano. Zato ste prisiljeni večji del semena kupovati. Pri nakupu bodite pozorni na sledeče. Najprej poskrbite, da boste imeli doma čim manj starega semena. Doma ga težko hranite pravilno in najbolje je vsako leto kupiti novega. Pomembno je, da kupite samo toliko semena, kot ga potrebujete, in da pogledate in preberete nekatere podatke na semenskih vrečicah.

Pospravimo predale.
Miša Pušenjak
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta