Kako lahko zmanjšamo možnost za sladkorno bolezen?

DR
16.12.2018 05:00

Z razumevanjem tveganja za pojav sladkorne bolezni tipa 2 in s spremembo življenjskega sloga lahko zmanjšate možnosti za pojav te bolezni.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Med glavne dejavnike zanjo spadajo povečana telesna teža, krvni tlak, holesterol in trigliceridi oziroma maščobe v krvi. Spreminjanje življenjskih navad resnično ni lahko, vendar je vredno vsakega truda. Objavljamo nekaj nasvetov, kako znižati tveganje.
Vzdržujte primerno telesno težo. Odvečne maščobe, še zlasti okoli trebuha, lahko povečajo odpornost telesa na hormon inzulin, kar lahko vodi v sladkorno bolezen tipa 2.
Redno telovadite. Zmerna fizična aktivnost pomaga ohranjati primerno telesno težo, znižuje stopnjo glukoze v krvi in izboljšuje krvni tlak ter holesterol.
Skrbite za uravnoteženo, zdravo prehrano. Zmanjšajte količino maščob v prehrani, še zlasti nasičenih transmaščob. Zaužijte več sadja, zelenjave in vlaknin. Zmanjšajte tudi vnos soli.
Omejite uživanje hitre in predelane hrane. Taki obroki so po navadi polni soli, maščob in kalorij. Če je le mogoče, kuhajte sami in uporabite sveže sestavine.
Omejite vnos alkohola. Preveč alkohola lahko povzroči pridobivanje telesne teže in poviša krvni tlak ter količino trigliceridov v krvi. Moški naj ne popijejo več kot dve standardni alkoholni pijači dnevno, ženske ne več kot eno.
Prenehajte kaditi. Kadilci dvakrat pogosteje zbolijo za sladkorno boleznijo kot nekadilci.
Nadzorujte krvi tlak. Večina to počne z uravnoteženo prehrano, redno telesno aktivnostjo in vzdrževanjem zdrave telesne teže. Nekateri potrebujejo zdravila, ki jim jih predpiše zdravnik.
Zmanjšajte tveganje za srčno-žilne bolezni. Sladkorna bolezen in srčno-žilne bolezni imajo veliko skupnih dejavnikov tveganja, vključno z debelostjo in neaktivnostjo.
Redno hodite na preglede k zdravniku. S staranjem je še bolj pomembno, da redno spremljate svojo raven glukoze, krvni tlak in holesterol v krvi. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta