Kihate, kašljate, vas boli grlo? Morda pa je krivec božično drevo!

The Conversation
17.12.2023 03:00

Zakaj vam lahko zaradi vaše božične smrečice ali novoletne jelke teče iz nosu in kako se lahko temu izognete? Eno samo drevo lahko gosti tudi več kot petdeset vrst plesni, ki so najpogostejši sprožilci alergij.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ko drevo prinesemo v zaprt prostor, toplejši zrak močno pospeši razvoj plesni.
Andrej Petelinšek

Okraševanje božičnega drevesa je zelo priljubljena tradicija v predbožičnem času. Medtem ko nekateri dajejo prednost umetnim smrekam, ker v tem vidijo okolju prijaznejši način uživanja v božičnih in novoletnih praznikih, se drugi vsako leto odpravijo v lov na popolno pravo smrečico, ki jo potem okrasijo ter okoli nje nastavijo darila. Toda pri mnogih, ki se odločijo za pravo smreko ali jelko, se kar hitro pojavijo simptomi, podobni simptomom prehlada. Čeprav jih zato velikokrat pripišejo prehladu in celo covidu-19, utegne biti pravi krivec zanje manj znano stanje, ki mu pravimo sindrom božičnega drevesa. Ta obsega celo vrsto zdravstvenih težav, ki jih sproži izpostavljenost alergenom, ki se skrivajo na božičnih drevesih. Pri ljudeh, ki so občutljivi na te alergene, lahko daljša izpostavljenost božičnim smrekam ali novoletnim jelkam povzroči težave s kožo in dihali.

Najpogostejši simptomi sindroma božičnega drevesa so zamašen nos, izcedek iz nosu, kihanje, razdraženost oči, kašelj, sopenje in boleče grlo. Pri astmatikih se lahko poslabšajo simptomi astme. Občutljivi ljudje poročajo tudi o kožnih težavah, kot so rdečica, nastanek oteklin in srbečica. Ta fenomen je posledica ekologije živih dreves, na katerih se nahajajo mikroskopski delci, vključno s cvetnim prahom in glivami. Cvetni prah, ki je znani alergen, pogosto kar sami prinesemo v svoje domove, medtem ko glive najbolje uspevajo v hladnih, vlažnih drevesnicah in v vrtnih centrih. Na pravih smrekah se lahko znajde tudi plesen. Eno samo božično drevo lahko gosti tudi več kot 50 vrst plesni in je idealen habitat za te drobcene, vendar včasih precej nadležne organizme. Mnoge plesni, ki jih najdemo na božičnih smrekah, vključno s plesnimi Aspergillus, Penicillium in Cladosporium, so najpogostejši sprožilci alergij.

Morda raje izberete katerega od umetnih božičnih dreves.  
Canstockphoto

Raziskovalci so natančno izmerili, kakšne količine plesni lahko najdemo v prostorih, v katerih stojijo božična drevesa. Prve tri dni po postavitvi drevesa je bilo v kubičnem metru zraka okoli 800 spor. Četrti dan je njihovo število začelo naraščati, dokler v dveh tednih ni naraslo na 5000. Plesen najbolje uspeva v toplih, mokrih in vlažnih razmerah. Če drevo prinesemo v zaprt prostor, toplejši zrak močno pospeši razvoj plesni. Ko gre za božična drevesa, pomeni za ljudi z alergijo največjo težavo borov cvetni prah. Toda božična drevesa lahko med gojenjem pridejo v stik tudi z drugimi znanimi alergeni, ki jih z njimi potem zanesemo v svoj dom. Spomladi se lahko na njihov drevesni sok primejo pelodi trav. Ko drevo posekamo in prinesemo v zaprt prostor, se drevesni sok posuši, v njem ujeta zrnca cvetnega prahu pa uidejo v zrak.

Pri nekaterih ljudeh obstaja večje tveganje, da bodo izkusili sindrom božičnega drevesa. Astmatiki in bolniki s kronično obstruktivno pljučno boleznijo (KOPB) utegnejo biti bolj občutljivi na alergene, ki lahko pri njih izzovejo simptome, kot sta kašelj in sopenje. Bolj ogroženi so ljudje z alergijami. Raziskava je pokazala, da so se simptomi alergije pri sedmih odstotkih alergikov močno poslabšali, če so imeli v svojem domu pravo božično smrečico. Simptomi se utegnejo poslabšati tudi pri ljudeh, ki imajo težave s kožo, kot sta na primer kontaktni dermatitis ali srbečica, zlasti, ko se zadržujejo okoli pravih božičnih dreves.

Da bi omilili težave, povezane s sindromom božičnega drevesa, je zelo pomembno, da pravočasno prepoznate simptome. Če trpite zaradi alergij, lahko storite naslednje ...

1. Previdno izberite svoje božično drevo. Izberite vrsto z manjšim alergenim potencialom. Za jelke, kot sta douglasova in fraserjeva jelka, je znano, da vsebujejo manj alergenov kot smreka ali bor.

2. Preden božično drevo prinesete v svoj dom, ga temeljito preglejte. Na njem poiščite znake prisotnosti gliv. Osredotočite se na mesta, kjer se zadržuje največ vlage, saj tam plesen najbolje uspeva. Na božičnih drevesih najpogosteje najdemo plesen Aspergillus, ki je na površju črne ali sive barve, spodaj pa belkaste ali rumene.

3. Božično drevesce pravilno negujte. Z rednim zalivanjem boste preprečili dehidracijo, kar lahko vodi k razvoju plesni. Na dobro hidriranem drevesu se redkeje zaredijo glive. Poskrbite za redno prezračevanje svojega doma, saj plesni najbolje uspevajo v toplem, vlažnem okolju. Premislite o nakupu razvlažilca zraka, s katerim lahko učinkovito znižate ravni vlage v prostoru.

4. Poskrbite, da se med okraševanjem ne boste preveč dotikali drevesa. Z uporabo rokavic lahko učinkovito zmanjšate tveganje za kožne reakcije.

5. Morda raje izberete katerega od umetnih božičnih dreves. Ta so izredno praktična alternativa, saj zmanjšujejo tveganja, povezana z alergeni. Poleg tega jih lahko uporabite večkrat in s tem zmanjšate svoj vpliv na okolje.

Sindrom božičnega drevesa je lahko velika nadloga. Toda če boste sprejeli ustrezne previdnostne ukrepe, boste lahko brezskrbno uživali v praznikih, prispevek skleneta imunolog Samuel J. White in profesor Philippe B. Wilson z Univerze Nottingham Trent.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta