Kje to poletje dopustujejo ministrice in ministri in kakšni so njihovi najlepši spomini

Asja Lednik Štrukelj Asja Lednik Štrukelj
21.07.2024 05:30

Poletje je čas, ko si nekaj oddiha privoščijo tudi politiki. Predsednika vlade ter ministrice in ministre aktualne vlade smo vprašali, kakšni so njihovi poletni načrti in kje so preživeli najlepši dopust.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

Predsednik vlade ​in začasni minister za obrambo Robert Golob ter ministrica za digitalno preobrazbo Emilija Stojmenova Duh na naša vprašanja nista odgovorila. Iz kabineta finančnega ministra Klemna Boštjančiča so sporočili, da na vprašanja ne bo odgovarjal.

Žiga Živulović Jr/bobo

Minister za solidarno prihodnost Simon Maljevac bo letošnji dopust preživel v družinskem krogu, brez daljših potovanj. Poletni čas tudi letos izkorišča za izlete v gore, sprehode s psičkama in branje.

Robert Balen

Ministrica za pravosodje Andreja Katič je povedala, da zaradi zdravstvenih težav v družini počitnic izven doma niso posebej načrtovali. "Kljub temu si želim, da gremo kakšen dan na morje, mogoče kakšen konec tedna." Odkar je hči študentka, se ne odločajo več za isto destinacijo, medtem ko so prej leta hodili v isti kamp v Dalmaciji, pove ministrica. Na vprašanje, ali najraje izbere morje, gore ali mesto pa odgovori: "Najraje imam vonj morja. So mi pa blizu tudi gore, kjer čas počasneje teče. Mnogokrat pa seveda godi tudi vrvež mesta."

Pravosodna ministrica je tudi ljubiteljica kampiranja, kot razkrije, so z družino v času, ko je bila hči mlajša, več kot desetletje kampirali na Pelješcu. Kaj pa daljša potovanja? "Ne, najraje imam krajša potovanja po Sloveniji, ki je resnično čudovita. Vsakič znova odkrivam njene nove lepe kotičke in seveda krasne ljudi. Večkrat sem kot govorka vabljena na različne proslave in slovesnosti. Vedno mi je v veselje obisk krajev, ki jih še ne poznam. Pri tistih, ki jih že poznam, pa vedno odkrijem kaj novega."

Njen najlepši dopust doslej je bil na Pelješcu v kampu Divna. "V oljčnem nasadu. Sicer odročno, a zato toliko bolj mirno in tik ob morju. Tam nas je vsako leto čakalo mesto in znana družba. Vse počitnice tam so bile idilične," pripoveduje ministrica Katič, ki se sicer najbolj sprosti v naravi. "Začela sem teči, rada kolesarim in mislim, da precej dobro, sicer preredko, igram namizni tenis. Fizična aktivnost me vedno sprosti. Drugače pa imam rada dobro hrano, tudi kozarec vina, v dobri družbi. Z leti pride nekaj modrosti, sedaj vem, da si prosti čas moram vzeti tudi zase. Sem ljubiteljica knjig in sprosti me tudi dober roman."

Robert Balen

Minister za visoko šolstvo, znanost in inovacije Igor Papič bo del dopusta najverjetneje preživel na morju, del pa v hribih ali pa na potovanju. Na vprašanje, ali se vsako leto odloča za isto destinacijo, odgovarja, da je to povsem odvisno od tega, "kako nam je neka lokacija všeč. Na nekatere se vračamo, lepo pa je odkrivati tudi nove kraje".

Zaradi vročine mu postajajo gore oziroma hribi vse ljubši, pove. Kaj pa kampiranje? "V mladosti sem vedno kampiral, z leti pa je lepo, če imaš določeno mero udobja."

Minister ima zelo rad tudi potovanja, a želel bi si jih še več, v kolikor bi mu čas to dopuščal. V poletnem času rad obišče predvsem sever Evrope, vedno ga je privlačila tudi Kanada. Njegov najlepši dopust se je zgodil še v študentskih časih, ko je dober mesec preživel na Kreti.

Najbolj ga sprostijo sprehodi v naravi, poleti pa je prijetno najti sprostitev tudi v senci s kakšno dobro knjigo, pravi Igor Papič.

Robert Balen

Ministrica za zdravje Valentina Prevolnik Rupel rada preživlja svoj dopust tako ob obalah morja kot v gorah. Prost čas ji je najlepši, ko ga lahko deli z družino in ga kot strastna popotnica vsako leto preživlja na drugi destinaciji, kar ji omogoča, da vedno znova odkrije nove in zanimive kraje ter kulture. Največjo sprostitev najde v naravi, kjer jo pomirja branje dobre knjige ali pa sprehod po mirnih, slikovitih poteh. Tako si nabira energijo in notranji mir, ki ju nato prenaša v svoje delo in življenje.

Robert Balen

Luka Mesec, minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, bo del poletnega dopusta preživel ob slovenskih rekah in gorah, dober teden pa na enem izmed najmanjših hrvaških otokov. Kot pravi, vsako leto dopustuje drugje, vse bolj pa ima rad neobljudene kraje.

Dopust najraje preživlja na morju, del dopusta pa vsako leto preživi tudi v slovenskih gorah in ob rekah. Kaj pa kampiranje? "Da, to sem vzljubil, ko sem bil tabornik," pove Mesec, ki se v poletnem času občasno odloči tudi za daljša potovanja. Najraje obišče dele sveta, kjer je morje.

Najlepši dopust je minister doživel v Gani, kjer je obiskal tudi slovensko slikarko Tjašo Rener. In na kakšen način se najbolj sprosti? "Ko imam čas zase."

Robert Balen

Ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek je povedala, da bo tudi letos njen dopust razdeljen na več lokacij. Nekaj morja, nekaj hribov, nekaj kolesarjenja. Predvsem bo skušala nabrati čim več energije za delovno jesen. "Kar se tiča morja, bo letos že osmo leto ista destinacija, kar se tiče hribov in kolesarjenja pa si prizadevam odkrivati nove ture," pove in doda, da poletje najraje preživi ob morju, v gorah in v naravi.

Pa kampiranje? "Nisem ljubiteljica, zato tudi ne kampiramo," se nasmehne. Tudi daljša potovanja v tem času odpadejo. "Poleti potrebujem predvsem čas za odklop in počitek, zato mi v tem času ni do potovanj.

Na vprašanje o najlepšem dopustu doslej odgovori, da je vsak dopust po svoje lep in vsako potovanje ima svoje čare in spomine. "Težko bi se odločila samo za en dopust, ki je bil najboljši ali samo za eno potovanje, ki mi je najbolj ostalo v spominu. Odlično je, če je vsako leto dopust najboljši in če je vsako potovanje takšno, da se ga z veseljem spominjam." In kje se ministrica najbolj sprosti? "Nekje brez gneče, z dobro knjigo v rokah."

Robert Balen

Matej Arčon, minister brez resorja, pristojen za področje odnosov med Republiko Slovenijo in avtohtono slovensko narodno skupnostjo v sosednjih državah ter med Republiko Slovenijo in Slovenci po svetu, bo letošnje poletje dopustoval s svojo družino na morju v sosednji Hrvaški. Dopust je za ministra predvsem čas, ko lahko preživi kakovosten čas z družino. V poletnih mesecih jih vleče na morje, vsako leto se za kak dan odpravijo v hribe, sicer pa z veseljem raziskujejo tudi mesta. Izbirajo destinacije, kjer lahko dopustujejo v miru in v pristnem stiku z naravo.

Borut Živulović/Bobo

Ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Mateja Čalušić bo letošnji dopust preživela v ožjem družinskem krogu na domačih tleh, krajši oddih pa načrtuje tudi v tujini. Ministrica sicer rada spoznava nove kraje in se ne odloča za dopustovanje na isti destinaciji.

Robert Balen

Minister za vzgojo in izobraževanje Darjo Felda posebnih načrtov za letošnji poletni dopust še nima, morda si bo ob priložnosti privoščil kratek oddih na morju ali kakšnem izletu. "Dopust sicer najraje preživljam v miru in v naravi, nisem pa ljubitelj kampiranja. V življenju sem obiskal že mnogo sveta, najraje pa imam severnejša območja s hladnejšimi temperaturami," pravi minister, ki mu sicer kakovosten oddih predstavlja tudi preživljanje časa doma na Primorskem ob delu na vrtu in na njivi, kjer gojijo domače sadje in zelenjavo.

Robert Balen

Ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon bo poletni dopust preživela predvsem ob morju, knjigah, s počitkom in z njenimi najbližjimi, prijatelji. "Napolnila bom baterije za novo sezono, zagotovo z veliko rekreacije in plavanja," dodaja. Ministrica sicer nima izbrane destinacije, kamor bi se vsako leto vračala. "Tudi ne kakšnega vikenda, tako da se sproti odločam, dogovarjam s svojimi in s prijatelji, kaj bo naslednja destinacija, je pa to poleti vedno morje."

Ministrica Fajon dopust najraje preživi na morju, sploh če je vezan na avgust in je zelo vroče. "Rada ga preživim pod vodo, na jadrnici ali z rekreacijo, da je čim manj ljudi in da ni preveč civilizacije naokrog. Rada se posvetim tudi sama sebi, zato v svojem prostem času poskrbim zase. Tudi gore pridejo na vrsto čez poletje, skušam tudi veliko hoditi," še dodaja ministrica, ki je nekoč zelo veliko kampirala. "Sploh, ko sem bila mlajša, to mi je bil najlepši del poletnega dopusta - kamp, narava, šotor. Zdaj priznam, da je to postalo zelo redko, čeprav lani smo s prijatelji še šli v šotor za nekaj dni."

Daljših potovanj ima dovolj v službenem času, zato poleti tega ne išče, prav tako nima izbrane destinacije, ki bi si jo želela obiskati. "Poletje želim izkoristiti predvsem za počitek."

Na vprašanje, kje je preživela najlepši dopust doslej, Tanja Fajon odgovarja, da ne more meriti po lokacijah in sezonah, "vsak dopust zase je lep predvsem zato, ker imaš dovolj časa zase, za tiste, ki jih imaš rad, in pa zato, da si spočiješ".

Kako pa se najbolj sprosti? Kot pravi, jo zelo sprošča plavanje. "Zelo rada plavam, se potapljam, morje, voda, tudi podvodni svet mi je ena taka posebna sprostitev. Sprostitev je tudi že samo to, da mi ni treba zjutraj vstati ob budilki, se začeti oblačiti in hiteti v službo, tako da dopust je sam po sebi sproščanje."

Robert Balen

Minister za naravne vire in prostor Jože Novak morski del poletnega dopusta že leta najraje preživlja v Dalmaciji, "saj tam čas drugače teče in zame to pomeni odmik od hitrega delovnega vsakdana. Poleg tega me na Jadransko morje zaradi služenja vojaškega roka v mornarici vežejo posebni spomini. Pravim, da sem po duši ostal mornar".

Sicer pa bo minister poletne mesece čim več preživel "na terenu". Ministrstvo, ki ga vodi, je med drugim zadolženo za odpravo posledic poplav na vodotokih, "za kar je v sanacijskem programu v naslednjih petih letih namenjenih kar 1,3 milijarde evrov, ki jih je treba smotrno porabiti. To pomeni, da tudi v prostem času skušam združevati prijetno s koristnim in se na terenu seznaniti s potrebami ljudi po ujmah. Škornje in gojzarje imam zato ves čas v prtljažniku".

Jože Novak ob tem še dodaja, da imamo prelepo domovino, narava pa ga zmeraj napolni. Zelo rad zahaja tudi v hribe, kjer pravi, da vselej srečuje pozitivne in dobrovoljne ljudi. "Nenazadnje pa mi veliko pomeni tudi druženje s prijatelji, pri čemer pa seveda izbira kraja niti ni bistvena."

Robert Balen

Asta Vrečko, ministrica za kulturo, bo poletni dopust preživela na Lošinju. "Ko se odločamo za oddih na morju, zadnja leta izbiramo med podobnimi destinacijami, vsekakor pa radi raziskujemo nove kraje," pove in dodaja, da je odločitev o tem, kje najraje preživlje dopust, odvisna predvsem od letnega časa.

V študentskih časih je rada in pogosto kampirala s prijatelji, na vprašanje, ali si v poletnem času privošči tudi kakšno daljše potovanje pa odgovarja, da zadnja leta za to, žal, nima časa. Najlepši dopust doslej je Asta Vrečko doživela v Apuliji, najbolj pa se sprosti na sprehodu, najraje v gozdu in druženju z družino.

Andrej Petelinšek

Minister za gospodarstvo, turizem in šport Matjaž Han svoj poletni dopust najraje preživi z družino in prijatelji na morju na Pagu. Pri tem bo, če bo potrebno, v stiku tudi z obema državnima sekretarjema, ki ga bosta v tem času nadomeščala. "Tako bo tudi delo na ministrstvu tudi v tem poletnem času nemoteno teklo," je sporočil.

Andrej Petelinšek

Minister za kohezijo in regionalni razvoj Aleksander Jevšek dopust najraje preživlja v domačih krajih v družbi družine in prijateljev. Tudi letošnje poletje bo dopust preživel v Pomurju.

Robert Balen

Minister za okolje, podnebje in energijo Bojan Kumer bo letošnji dopust preživel delno v Sloveniji, delno pa v hrvaški Istri. "Obe destinaciji sta odlični za aktivni počitnice, še posebej ob morju na kolesu," meni minister, ki se sicer trudi počitniške destinacije vsako leto nekoliko spremeniti. "Je pa res, da v določene kraje zahajam vsako leto."

Dopust najraje preživi ob morju, skupaj z družino in prijatelji. "Skupaj pečemo ribe, kolesarimo in plavamo. Prav tako pa zelo rad preživim nekaj dni tudi v gorah, kjer prav tako kolesarim ali se odpravim na kak pohod v naše gore. Skratka, rad imam aktivne počitnice, saj med letom veliko časa sedim, zato izkoristim vsak trenutek, ko se lahko gibam v naravi."

Minister Kumer je zadnja leta kampiranje opustil, ko je bil mlajši, pa mu je bila ljuba tudi ta oblika oddiha.

Kako pa je z daljšimi potovanji? "Če mi čas dopušča, si v poletnem času rad privoščim tudi kakšno daljše potovanje. Najraje obiščem evropske destinacije, še posebej severne dežele, ki so poleti odlična destinacija za pohajkovanje z ženo in otroki," pravi minister Kumer, ki je najlepši dopust doslej doživel pred nekaj leti, ko je s svojo družino preživel dva tedna v Dolomitih v Italiji. "Bili smo obdani z izjemnimi gorami, imeli smo čudovite pohodniške ture in uživali v izjemni italijanski kulinariki."

Najbolj se, pravi, sprosti v naravi, "kolesarjenje je res moj hobi za sprostitev, pa tudi plavanje in sprostitev ob morju. Svež zrak, naravne lepote in oddaljenost od vsakodnevnega delovnega ritma mi pomagajo, da se popolnoma sprostim in napolnim z energijo. Kolesarjenje mi omogoča, da raziskujem okolico na aktiven način, medtem ko mi čas ob morju prinaša mir in sprostitev".

Robert Balen

Boštjan Poklukar, minister za notranje zadeve, bo počitnice preživel z družino. Prosti čas bo izkoristil za kolesarjenje in sprehode v naravi.

Robert Balen

Iz ministrstva za javno upravo, ki ga vodi Franc Props, so sporočili, naj uporabimo odgovore, ki so jih posredovali že aprila, ko smo ministrice in ministre spraševali o prvomajskih praznikih in se na kratko dotaknili tudi poletja. Minister je takrat dejal: "Že več kot desetletje glavnino poletnega dopusta z družino preživljamo na hrvaškem polotoku Pelješac, kjer so v Korčulskem kanalu odlični pogoji za jadranje na deski."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta