Kolumna Aljoše Stojiča: Zasvojeni s telefoni

Aljoša Stojič Aljoša Stojič
02.04.2023 05:00

Ste opazili, da Pohorja in Europarka vmes, ko zrete v pametni telefon, nihče ni ukradel?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

V svoje pametne telefone zre sedem milijard ljudi, le eden od osmih ga nima - pa še to so večinoma novorojenčki do prvega leta starosti. Če smo se v ne tako daljni preteklosti kot družba mrzlično ukvarjali z zasvojenostmi, kot so igre na srečo (hazard), alkohol, nikotin in druge droge, nam danes ni treba niti iz dnevne sobe, da bi uzrli najbolj očitno obliko odvisnosti - od telefona. Pri marsikomu bo dovolj, da se pogleda v ogledalo - če v rokah tisti hip držite telefon, ste morda že član društva nomofobov (ki jih je strah, da bi ostali brez najboljšega prijatelja).

Znaki odvisnosti od telefona so mnogoteri in jasni, a nanje ne reagiramo, ne zato, ker nočemo, ampak ker ne znamo ukrepati. Če takoj, ko vstanete iz postelje, že tapkate po telefonu, vas čaka hudo naporen dan odvisnosti. Se vam včasih dozdeva, da zvoni vaš, pa v bistvu samo piska bližnja elektronska naprava s podobnim ali enakim zvokom? Imate prisluhe? Ste že opazili zaljubljenca, kako sedita za mizo in uročeno zreta vsak v svoj telefon? Ali pa nekoga, ki v rokah nosi dva kovčka, tri vrečke in v dlani še telefon, da ja ne zamudi novega velepomembnega sporočila. Lahko vzdržite brez telefona dve uri? Težko! Vstajate ponoči in preverjate, ali je kaj novega?

Kaj pa naredijo najstniki, ko jim starši zvečer potrkajo na vrata? Itak, da telefon skrijejo pod blazino ali odejo in se delajo, da se učijo matematiko. Koliko ur "na telefonu" je sploh še zdravo oziroma sprejemljivo - ena, dve ali tri? Pomanjkanje pristnih interakcij z ljudmi (ko se ne moremo ustaviti pri ponavljajočem se preverjanju sporočil, e-pošte, aplikacij ...) je skrb vzbujajoče, lahko postane bolezensko. Če živiš v namišljeni resničnosti, ki nima nič skupnega s poglobljenimi medosebnimi odnosi, si obsojen na težave v šoli, v službi, med domačimi. Ob stotinah virtualnih prijateljev mladi stežka najdejo "živega" sovrstnika, s katerim bi šla na pijačo ali v kino.

Mladi so potisnjeni ob zid, so v stiski in tega se absolutno zavedajo; več kot polovica najstnikov pravi, da preverjajo telefonska obvestila, takoj ko se zbudijo; da preveč časa preživijo na svojem mobilnem telefonu; da občutijo tesnobo, ko nimajo telefona ... Koliko pametnih mladih je obsedenih s pametnimi telefoni? Preveč. In še več jih bo in še mlajši bodo.

Že danes poskusite oditi na sprehod ali v trgovino brez telefona. Spočili se boste in ugotovili, da vmes nihče ni ukradel Pohorja ali Europarka.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta