Kolumna Marka Crnkoviča: "Kaj vse danes temni, desni, glupi internet prenese!"

Marko Crnkovič Marko Crnkovič
16.07.2023 02:00

Ker svoboda ni za vsakogar.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
 
 
Zajem Zaslona

Si predstavljate, kaj vse dandanes internet prenese? Tako je recimo strankarsko glasilo o nastopu evropske poslanke SDS/EPP Romane Tomc v Strasbourgu (v zvezi s kao pristranskim poročilom Evropske komisije o vladavini prava v Sloveniji) poročalo tako: "Besede Tomčeve so odmevale po veliki dvorani Evropskega parlamenta v Strasbourgu kot dejanja kakšnega antičnega junaka, ki se bori proti nepremagljivim bogom na Olimpu — v tem primeru nepremagljivim bogovom v Bruslju."

Ne vem, no. Verjetno je problem v tem, da je danes svoboda.

Pozdravljam in podpiram

V bistvu sem si sam kriv. S takimi neumnostmi mi res ne bi bilo treba biti na tekočem. Mar bi se (več) ukvarjal s pozitivnimi, izpolnjujočimi stvarmi ali/in z aktualnostmi. Res pa je, po drugi strani, da to zna biti zelo zabavna oblika kratkočasja.

Obstajajo pa tudi obetavnejše, četudi v bistvu hujše in brezupnejše stvari. Recimo: pozdravljam in podpiram namero ministrstva za kulturo, da državnemu tožilstvu predlaga, naj na upravno sodišče vloži tožbo za prepoved delovanja Društva za promocijo tradicionalnih vrednot. Cilj prijave je preprečevanje organiziranega spodbujanja sovražnosti in nasilja.

V javnem interesu

Gre za "nevladno organizacijo v javnem interesu" — tak status ji je podelil kdo drug kot prejšnji minister za kulturo Simoniti —, katere bivši predsednik je kot odziv na napovedano prepoved društva objavil svarilni tvit (naslovljen na ministrico Asto Vrečko) s fotografijo štirih zamaskiranih serviserjev v rumenih jopičih, ki držijo v rokah transparent z napisom "SE VIDIMO".

Če se bo izbris res zgodil, pa društvo sámo — ki se za vsak slučaj distancira od izjav svojega bivšega predsednika (in od fluorescentno rumene barve svojih jopičev) — napoveduje, da bo tožilo ministrstvo. In to sklicujoč se na ustavno zagotovljeno pravico do "svobode izražanja misli, govora in javnega nastopanja, tiska in drugih oblik javnega obveščanja in izražanja".

Društvo še dodaja: "V zadnjem času je v slovenski družbi moč zaznati porast neomarksistične in levo ekstremistične retorike. Skrajni čas je, da se temu radikalnemu pojavu stopi na prste, saj si nihče ne želi, da se ponovi Barbara rov in Kočevski Rog."

To se mi zdi dvoumno. Je to grožnja, da bodo oni streljali in metali trupla v jame? Ali pa se bojijo, da se bo to zgodilo njim?

Barbara rov v Hudi Jami pri Laškem
Pavel Jamnik

Možnost in priložnost

Novokomponirana svoboda, o kateri govorim na dotičnem primeru, je populistična perverzija in zloraba svobode, kot smo jo nekoč poznali. Svoboda je danes nezaslužena možnost in priložnost za samopromocijo, za instantno in namišljeno osebno rast ter trivialno toksičen socialni angažma. Svoboda, ki razkraja družbeno kohezivnost. Svoboda, ki ni več regenerativna in emancipatorična. In predvsem svoboda, ki si jo lahko vzame vsak bedak. Svoboda tistih, ki pričakujejo, da bodo izpadli pomembni in pametni že zato, ker eksercirajo ustavno zagotovljeno pravico do svobode izražanja — ne da bi imeli ali znali kaj povedati.

Ne nazadnje pa je populistična svoboda tudi svoboda, ki je sama sebi namen in si sama od sebe prilašča pozornost tistih, ki je nočejo ali ne rabijo.

Janšev katalog skrbi

In če hočete postati še malo bolj slabe volje — ali pa dobre, ker je to na nek način zelo zabavno —, preberite Janšev katalog skrbi, ki ga tarejo.

Kdo bi si mislil. Človek je večni optimist in že spet in še vedno kliče "k streznitvi dobronamernih, da spregledajo nevarnost in pomagajo izgnati grožnjo s smrtjo in nasiljem iz slovenskega javnega prostora". Pa tudi "k streznitvi teh, ki so jo …" — grožnjo, domnevam — "… spet načrtno in agresivno uvozili iz najbolj mračnih in tragičnih časov slovenske zgodovine". Zato se je treba zavedati, po Janševih trditvah, "da gospa s koso maha na obe strani".

Memento mori

Kaj je to za en memento mori? Odkod zdaj ta "prijazna smrt, predolgo se ne múdi" (in pomahaj na obe strani)? Kaj hoče s tem povedati? Da bomo nekega dne itak vsi hin in da se nima smisla prerekati o političnih zadevah? Da se nima smisla zgražati, kaj vse dandanes internet prenese? Da se je treba sprijazniti, da je samo degenerirana svoboda dovolj dobra svoboda? Ker je za vse in ker ne dela razlik? Ker si je ni treba zaslužiti?

Dvomim, da je Janša tak determinist in fatalist. Po mojem tudi on samo opleta z dvoumnostmi kot oni prej omenjeni. Njegovo "gospo s koso", ki "maha na obe strani", je zato mogoče razumeti bolj kot grožnjo s povračilnimi ukrepi kot pa strah domnevno neustrašnega.

Ampak dokler smo še med živimi, se ne bomo nehali upirati in se po svojih močeh boriti za svobodo, ki pač ni za vsakogar.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta