Koža se s plahtico stara počasneje

Borut Cerkvenič
28.07.2019 01:24

Navadna plahtica vas ne bo naplahtala, zlasti žensk ne.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ublaži srbež po piku žuželk.
Shutterstock

Navadna plahtica (Alchemilla vulgaris L.) spada v družino rožnic, domača imena zanjo so ebračica, hribska resa, marijin plašček, plenička, rusnik, hribska resa. Je do 40 centimetrov visoka zelnata trajnica. Listi, ki jih nabiramo od junija do avgusta, so na dolgih pecljih in porasli z dlakami, njihov rob je rahlo nazobčan; nikoli se popolnoma ne izravnajo, tudi povsem razviti imajo močno zgubano listno ploskev, ki se pri peclju izoblikuje v lijakasto vdolbino. Na končnih delih pokončnih stebel se razvijejo češuljasta socvetja, sestavljena iz neznatnih, zelenkasto rumenih cvetov, ki so brez venčnih listov. Cveti od maja do septembra. Rastlina je razširjena v višjih, planinskih predelih, gojijo jo tudi na vrtovih. Raste po travnikih, pašnikih in ob robu gozdov do višine 2000 metrov. Liste nabiramo od pomladi do julija in jih posušimo v senci. Ne smemo jih nabirati ob dežju in močni jutranji rosi.
Plahtica pomaga pri lajšanju večine ženskih bolezni. Uravnava menstrualne motnje, blaži menstrualne bolečine, zmanjšuje beli tok in preprečuje neprijetna vnetja.
Uporablja se kot krepčilo, pospešuje izločanje seča, za zdravljenje slabokrvnosti, revmatizma, protina, po kapi in pri sladkorni bolezni. Blaži želodčne in črevesne težave, zlasti drisko.

Plahtica najbolj koristi ženskam.
Jasna Marin
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta