Kralj Matjaž, Martin Krpan, Peter Klepec in on

Branka Bezjak Branka Bezjak
25.11.2018 07:00

Z leti se v človeku vse stvari zrelativizirajo, vsega se navadi, tako dobrega kakor slabega, so besede legendarnega Leona Štuklja. Slabih 20 let po smrti in 120 let od rojstva so se ga spomnili v Novem mestu, v Mariboru ne.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Arhiv Večera

Če je bil Leon Štukelj v letih po osamosvojitvi Slovenije zvezda, ki je polnila naslovnice ne le domačih, ampak tudi tujih medijev, vrhunec pa je zanimanje zanj doseglo v letu 1998, ko je praznoval 100 let, se zdi sedaj, skoraj dvajset let po njegovi smrti, kot pravljični junak. Ne le da ga tako dojemajo mladi oziroma otroci, ki o njem po šolah pišejo pesmi, zgodbe, ampak se tako, z današnjega zornega kota, lahko bere njegova biografija, stari intervjuji, članki o njem.

Med pripravami na olimpijske igre v Amstredamu
Arhiv Večera

Premalo Štuklja

Jauk je še zmeraj povezan s Štukljevo družino in ne le ohranja, ampak še širi zavedanje o tem pokončnem, izjemnem človeku, ki je večino svojega življenja (od leta 1927) preživel v Mariboru. In to mesto je spregledalo okroglo obletnico, 120 let od rojstva Leona Štuklja, ki je bila 12. novembra. Če ne bi osnovna šola, ki se imenuje po njem, pripravila slovesnosti in še druge aktivnosti v tem letu, bi to šlo povsem neopaženo mimo. V njegovem rojstnem Novem mestu so sicer pripravili državno proslavo, a Jauk pravi, da deli razočaranje Štukljevih potomcev, saj tudi tam ni bilo nobenega predstavnika Mestne občine Maribor, kakor tudi ni opazil nikogar iz mariborske športne zveze.

Paradno orodje
Arhiv Večera

Preveč Štuklja

Štukelj je častni občan Maribora in Novega mesta, kjer so mu to nagrado podelili že leta 1968, kar je bilo za tedanje čase presenetljivo, glede na to, da je bil pri takratnih oblasteh nezaželen. A očitno so se zadeve po praški pomladi in drugih dogodkih že nekoliko rahljale, meni Franček Jauk. Pet let prej, 1963., je bilo za kaj takega prezgodaj. Spomni se, da ga je kot mladega novinarja Zdenko Vahtar, takratni urednik športa pri Večeru, poslal k Štuklju, ki je praznoval 65 let.

Franček Jauk in Leon Štukelj
Arhiv Frančka Jauka

Štuklja nikdar dovolj

"Sprva se po vojni o takšnih stvareh, kot je športna pot nekega meščana, seveda ni govorilo. Moj položaj je bil jasen. Bil sem prezrt, izločen, izločeval pa sem se, priznam, tudi sam. To je trajalo dolgo, z današnje perspektive je težko ocenjevati, kako dolgo. Se je pa stvar začela premikati tam, od koder so prišle moje kolajne - med športniki, tudi novinarji, ki so začeli brskati po dokumentacijah, rezultatih iz preteklosti in olimpijskih bilancah ter trčili na naša imena, naše uspehe, mimo katerih seveda ni bilo mogoče, če si želel biti kolikor toliko realen," je Štukelj povedal o postopnem javnem zanimanju zanj. Vabili so ga, da bi postal častni predsednik Gimnastične zveze Slovenije, a se je zahvalil in zavrnil vabilo, s

Dobro izvedena vaja je bil njegov cilj, ne premagovanje nasprotnikov.
Arhiv Večera
Še v visoki starosti je ohranjal kondicijo.
V nekoliko manj znani opravi: leta 1940 na drsanju na ribniku v Mestnem parku
Osebni arhiv Leona Štuklja
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta