Kratko, a globoko - 25x na kratko

Bojan Tomažič Bojan Tomažič
10.02.2019 01:46

Poroka formalno ureja nekaj, kar se formalno ne da urediti. Prišel si iz nič, šel boš v nič. Kaj lahko s smrtjo izgubiš? Nič! To sta samo dve resnici iz naše rubrike 25x na kratko, ki predstavlja ljudi na poseben način. Kaj pa je pesnik Tone Dodlek zapisal ob geslu Smrt? "Še eno rundo daj, točajka."

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Bojan Tomažič

25x na kratko v našem časopisu je vsakotedenska rubrika, v kateri nastopajo znani in manj znani ljudje, pripravljeni sodelovati na semnju iskrivih, duhovitih, poučnih, pogumnih in globokih misli. Gesla za asociacije so zmerom ista, a vsakič je rubrika drugačna, ker se v njem prezentira sposobnost čim več povedati s čim manj besedami. Seveda so nekatere misli prevzete od drugih, a sodelavci z izborom kažejo na živost klasikov in tudi širino tistih, ki sodelujejo. Nekatere misli smo povzeli iz lanske bere.
"Samo narava, ki vse ruši in ne pozna drugih idolov, nam je lahko vzor," je ob geslu Idol napisal vizualni umetnik in pesnik Zdravko Kokanović. Za pijačo je menil, da se v njenem poimenovanju skriva, čemu je namenjena. "Pij jača!" Piti je torej treba tisto, kar nas krepi. Pisateljica, pesnica, predavateljica in večna učenka življenja Mea Valens je za politiko rekla, da je "peskovnik iz vode in moke za velike otroke, da igrajo se bogove in postavljajo zidove". Urednik in oblikovalec Peter Dobaj je za Slovenijo napisal: "Tukaj nekje jo imam, v žepu, vedno s sabo." Za Sergeja Laha, raziskovalca družbenih omrežij, so spomini na otroštvo žvečilni gumiji Bazooka, hrenovke z žemljo in malinovec za 29. november, Podarim - dobim ter kampiranje v sindikalni prikolici brez interneta, z zapleteno najlonsko vrvico in trnkom.

Sol čez ramo in čudežna gravitacija

Plesalka in učiteljica orientalskih plesov Edita Čerče vrže sol čez ramo, če je treba, preseneča jo, da so prsi še vedno tabu, pogosto pogleda v Hafisovo knjigo Zapleši z menoj. Glasbenik Milan Petrovič pravi, da sovraštvo človeka najprej okrepi, potem ga uniči. Karin Možina, pevka iz skupine Perpetuum jazzile: "Odkar sem se naučila, kako živeti, me ni več strah umreti." Za duhovitega novinarja Mateja Korošca je najboljši avtomobil tisti, ki pričakuje le eno do dve pranji letno. Učitelj in režiser Vasja Rovšnik ob geslu politika pomisli na legalno prostitucijo, dvojna merila in kazensko neodgovornost. Glasbenik in profesor kitare Stojan Kralj je napisal, da je voda življenje, nedelja je dan za čas, smrt druga plat kovanca. Felix Kohl, slovenist v Gradcu, svetuje, da je v nekaterih vidikih otroštvo dobro podaljšati in s tem ne odnehati, Slovenija pa da je območje čudežne gravitacije, ki ga iz nekega razloga močno privlači. Za promotorko branja Zoro A. Jurič je idol tisti, ki nosi v srcu modrost, ljubezen je vzrok, da smo tu. Poveljnik Gasilske zveze Slovenije pove, da se pravi Štajerec na geslo Pijača odzove z geslom: "Špricar!" Poroka človeku spremeni življenje, naša država pa da je majhna, a veličastna. Kantavtor Tadej Vesenjak: "Politika je edina umetnost, ki me je razočarala." Knjiga pa je najbolj priročno orodje za pos(s)pravilo glave. Za Tanjo Cvitko, aktivistko v kulturi, je sovraštvo precenjeno, hujša je ignoranca. Gregor Grešak, pisatelj in programer, je razkril, da je poroka formalnost, ki ureja nekaj, kar se formalno ne da urediti, knjiga je portal v vzporedne svetove. "Ljubezen ni kliše, a je o njej težko govoriti drugače kot v klišejih." Janez Erjavec, predsednik uprave Pomurskega sejma, ima definicijo prijatelja. "To je človek, na katerega se lahko zanesemo, da nam bo polepšal še tako slab dan." Franjo Trojnar, pisec knjig o osebni rasti, za knjige reče, da so duše brez spon.

Bolj kot avtomobil je pomemben šofer

Pisatelj Primož Suhodolčan je ob geslu Smrt citiral Montyja Pythona. "Prišel si iz nič, šel boš v nič. Kaj lahko izgubiš? Nič." Sara Špelec, etnologinja in kulturna antropologinja, o knjigi reče, da je najlepša, medvrstična oblika bivanja. "Ne mučite živali, ker vas bomo dobili," je ob geslu Živali napisal urednik in kulturni menedžer Dušan Hedl. Vladimir Rukavina, direktor Narodnega doma, pravi, da je ljubezen najpomembnejša stvar ob zdravju. Novinarka Darka Zvonar misli, da je bolj kot avtomobil pomemben šofer in poroka dogodek, na katerem se imajo drugi lepše od tebe. Rocker Franci Novak- Fojtl je rekel, da je idol najprej i, potem dol. Gojmir Lešnjak - Gojc pravi, da je politika najbolj cenena prostitutka, ki se ponuja, ne da bi poskrbela za osnovno higieno. Za pesnico Milojko B. Komprej je sovraštvo invalidnost duha. "V vinu je resnica - morda po enem kozarcu, po vseh naslednjih je nekaj povsem drugega," je spomnila Viktorija Kovačič, direktorica inštituta Sofijin izvir.
Gregor Jančič - Moony ima rad knjige, a zaradi nekaj knjig po svetu obstaja tudi gorje. Za Sebastjana Trampuscha, novinarja celovških Novic, so malenkosti sreča. Pesnica Kristina Kočan pravi, da je prijateljstvo takrat, ko je tišina med dvema udobna. Pesem, ki jo je napisala Petra Bauman, se začne: Če veš za kaj boljšega, kot je ljubezen, mi ne povej." Prevajalka Urška P. Černe je ob Sreči napisala: "Pretvarjanje nas bo pokopalo." Pesnik Tone Dodlek je ob geslu Smrt zapisal: "Še eno rundo daj, točajka." Pisatelj in predavatelj Adrian Kezele za knjigo reče, da je misel na papirju (ali ekranu), o vražah pa, da je za vsakim nesmislom neki smisel. Rudi Uran, oblikovalec, slikar in režiser, trdi, da bi morali sovraštvo z ustavo prepovedati, sonce je najboljša metafora za vse, kar se sveti okoli nas, a tega ni v izobilju. Ekolog Stojan Habjanič o vodi: "Največja skrivnost, ki nas obdaja. Vse ve, vse si zapomni. Ima nas celo rada, če si to zaslužimo, seveda." Bibliotekar Klemen Brvar za sonce reče, da je kozmetika in antidepresiv, ljubezen pa točno to, kar pravijo, da je.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta