Lahko make up škoduje koži, kaj storiti, če se pojavi reakcija?

Pogosto zmotno mislimo, da naravne in organske sestavine ne bodo povzročile alergij ali draženja, a pri občutljivih posameznikih so lahko precej problematične.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Za mnoge je nanašanje make upa vsakodnevno opravilo in o njegovi uporabi ne želijo razpravljati. Pa lahko škoduje koži? Kot vedno tudi tukaj ni enoznačnega odgovora, odvisen je od posameznika, tipa kože in uporabljenih izdelkov. Ob zelo bogati ponudbi kozmetičnih izdelkov pa mnogi sploh ne vedo, kje začeti. Organski? Naravni? Brez dišav? Hipoalergeni? Brez parabenov? Kaj vse te oznake pomenijo in ali so takšni izdelki kvalitetnejši?
Z besedo make up zajamemo vsa ličila, s katerimi se lepotičimo. V kozmetične izdelke so namreč zajeti tudi izdelki, s katerimi kožo in lase čistimo, negujemo in ščitimo pred zunanjimi vplivi. Pogosto sicer vidimo tako imenovane all-in-one izdelke, na primer kreme BB ali CC, ki združujejo make up za prekrivanje in kremo za nego in zaščito pred soncem. Vendar naj ljudje, ki imajo problematično kožo, število izdelkov, ki jih redno uporabljajo, zmanjšajo.

Kako make up vpliva na kožo?

Medtem ko je v večini primerov make up popolnoma neškodljiv, lahko posamezni izdelki pri nekaterih povzročijo težave. Zato je zelo pomembno, da uporabljamo make up in kozmetiko, ki ustreza naši koži.
Tipe kože običajno delimo v štiri skupine:
• mastna koža z velikimi porami, ogrci, nagnjena k aknam;
• občutljiva koža, ki slabo prenaša veliko izdelkov in je nagnjena k rdečici;
• suha koža, groba ali luskasta, nagnjena k srbečici;
• normalna/mešana koža, lahko je mastna na čelu, nosu in bradi, sicer brez težav.
Čeprav večina ljudi dobro pozna svoj tip kože, morda ne prepoznajo svojih težav s kožo. Stanja, kot so ekcem, kontaktni dermatitis, rozacea in poškodbe zaradi sonca, lahko povzročijo vnetje in kožo globlje poškodujejo.
Vnetje povzroča srbečico ali občutljivost, rdečico in oteklino, medtem ko je poškodovana koža zelo občutljiva, suha in postane hitro razdražena. Ti simptomi so lahko enaki kot pri odzivu kože na kozmetične izdelke, zato jih je treba poznati, preden si nanesemo make up. Nenehna reakcija na izdelke, ki jih redno uporabljamo, pa lahko pojasni, zakaj se koža ne odziva dobro na redno zdravljenje.

Težave s kožo, ki jih povzroča kozmetika

​Kozmetika za aknasto kožo lahko tako na primer ob uporabi nekaterih izdelkov povzroči nastanek aken. Ima namreč določene sestavine, ki zamašijo pore in povzročijo nastanek manjših izpuščajev, podobnih mozoljem. Pogosto zmotno mislimo, da make up blokira pore, v resnici jih blokirajo celice odmrle kože. Blaga vnetja povzročijo spremembe na koži in zamašitev por, za kar so najpogostejši krivec mineralna olja. Vendar pa ni mogoče vedno reči, da je za to kriva sestavina v make upu, na kožo lahko vplivajo formulacija in količina izdelka, ne nazadnje pa tudi način nanašanja na kožo.
Dermatitis je najpogostejša reakcija kože na ličila in druge kozmetične izdelke. Pojavi se lahko pri vsakem, a je pogostejši pri ljudeh, ki imajo občutljivo kožo ali pa se že soočajo z ekcemom ali rozaceo. Običajno povzroči srbeč, luskast rdeč izpuščaj ali celo mehurček na koži. Simptomi se lahko pojavijo nenadno, a njihov nastanek lahko poteka že več mesecev pred tem, zato je zelo težko odkriti vzrok.
Alergijski kontaktni dermatitis se pojavi, ko postane oseba občutljiva na sestavino, naneseno na kožo. Rdeč, srbeč izpuščaj, včasih povezan z oteklino ali mehurji, se razvije 12 do 48 ur po izpostavljenosti, ob redni uporabi pa lahko postane kroničen. Alergen je zelo težko prepoznati, saj se lahko izdelek uporablja mesece ali leta pred nastankom preobčutljivosti.

Katerim sestavinam se je dobro izogniti?

Dišave in konzervansi so v kozmetiki najpogostejši krivec za pojav kontaktne alergije. V izdelkih za nego kože je več kot 5000 različnih dišav, mnoge med njimi so naravni rastlinski izvlečki in eterična olja. Drugi pogosti alergeni so konzervansi, lanolin, dietanolamid iz kokosovega olja (sredstvo za penjenje) in sredstva za zaščito pred soncem. V vseh tekočih izdelkih so tudi konzervansi za stabilizacijo in preprečitev rasti mikrobov, na primer parabeni in formaldehidi. Pogosto zmotno mislimo, da naravne in organske sestavine ne bodo povzročale alergij ali draženja, pri občutljivih posameznikih pa so lahko precej problematične.

Kaj storiti, če se na koži pojavi reakcija?

Če nastane izpuščaj ali je koža razdražena, morate najprej potrditi diagnozo. Če mislite, da je razlog uporaba katerega od izdelkov, a ne veste, katerega, morate nehati uporabljati vse izdelke. Svojo dnevno rutino ličenja poenostavite in izberite izdelke, namenjene občutljivi koži, nagnjeni k alergijam.
Če težavo uspešno odpravite, lahko postopoma začnete uporabljati posamezne izdelke, da odkrijete krivca. Pametno je vsak izdelek najprej nekaj časa testno uporabljati na majhnem predelu vratu ali obraza, preden ga nanesete na ves obraz. Ta postopek je znan kot ponavljajoči test nanašanja posameznega izdelka.
Če ne morete ugotoviti krivca ali najti izdelka, ki bi vam povsem ustrezal, boste morda morali poiskati strokovno pomoč, da izločite druge vzroke in po potrebi opravite še alergološko testiranje.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta