Mariborčanka, ki je slovenske produkte popeljala v Azijo

Bojan Tomažič Bojan Tomažič
06.06.2019 15:29

Naši tradicionalni produkti so zanimivi za Kambodžane, pravi Lea Bogatin, Mariborčanka, ki živi v Phnom Penhu. Kamboški favoriti za Evropo so izjemna svila, zelo dober riž, poper in indijski oreščki.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Osebni arhiv

V Aziji živi več kot šest let, od tega v Kambodži pet. "Naše podjetje se ukvarja s servisom, ki je nasploh zelo iskan in cenjen," pove Lea Bogatin, Mariborčanka, ki živi in dela v Phnom Penhu, pravzaprav na hribu starke Penh, kot bi preimenovali ime največjega mesta v Kambodži. Tja jo je pripeljal posel, vendar, poudari, drugačen od tistih, ki samo kupujejo in prodajajo. "Ne delamo samo strategije prodaje in trga za podjetja in produkte, ampak kar je najbolj pomembno, pripeljemo kupce, združimo investitorje in poiščemo primeren trg. Organiziramo tudi dogodke, ki so znani po tem, da se tam dela posel ali nastavijo zadeve v tej smeri, da ima vsaka stran pozitiven rezultat." Organizirali so veliki golf dogodek s hotelom Raffles, z BMW, Bose, s Clarins, in ostalimi velikimi znamkami, zdaj pa združujemo trge, Azijo in v prvi vrsti Kambodžo z Evropo. Zdaj niso več začetniki, poudari. "Ko narediš eno zadevo kvalitetno, te ljudje začnejo sami iskati tudi za večje poslovne priložnosti - in to je naše vodilo."

Osebni arhiv

Odlična hrana, bazen, fitnes

Najprej je imela v v mislih Tajsko, nato Avstralijo, bila je šest mesecev v Novi Zelandiji, nekaj mesecev v ZDA. "Najbolj dobrodošla pa sem se počutila v Kambodži. Tudi zaradi poslovnih priložnosti, ker v zadnjem desetletju dosega veliko gospodarsko rast." Vseeno ni bilo lahko začeti. "V prvem letu sem se iskala, bilo mi je težko, izgubila sem prijatelje in prizadela nekaj ljudi, nikoli ni bilo namerno. Tisti, ki so v tujini, vedo, da samo z največjo voljo in vestnim delom lahko obstaneš. Dvakrat sem začela iz nič." Ukvarjali so se s prodajo manjših projektov, večinoma v tehnologiji, z reklamiranjem hotelov. "Potem prideš do tiste točke v življenju, ko se zaveš, da bo denar vedno nekako prišel in da je še pomembneje tisto, kar počnemo za osebno rast. Zdaj delam tisto, kar čutim, da moram, občutek je fenomenalen, in nagrada je veliko večja."

Svila iz Kambodže je fantastična

Biti poslovnež v tistih krajih je sicer podobno kot drugod po svetu, vendar ima tudi posebnosti. "Ko te ljudje prepoznajo po kvalitetni storitvi, je veliko lažje. Gotovina še vedno prevladuje, sestanki so hitri in direktni, ljudje ne želijo izgubljati časa, jim je pa zelo pomemben osebni odnos z osebo, s katero delajo posel. To lahko pri večjih poslih traja leta. Odprtje podjetja ni komplicirano, je pa zelo težko prebiti led. Tudi mi smo potrebovali leto in pol, da smo začeli delati s pravimi ljudmi," razlaga Lea Bogatin.

Druga plat Kambodže
Reuters

Priložnosti bodo predstavljali 17. junija

Slovenski produkti so tudi konkurenčni. "Bučno olje, voda, organski produkti, marmelade in seveda vino. Imajo strategijo, kako povečati interes za naše izdelke. "Je pa zelo veliko odvisno od strategije podjetja, s katerim delamo. Kambodža in Vietnam prisegata na dobro vino, čokolade, kozmetične izdelke, Laos in Mjanmar ponavadi sledita, vendar je zares odvisno od vsakega produkta posamezno, zato so naše izkušnje tukaj zelo dragocene."
Bogatinova pravi, da Slovenija v Aziji ni zanimiva samo zaradi tega, ker je članica EU. EBA, evropski spodbujevalni režim za najmanj razvite države, namreč omogoča prost uvoz proizvodov po poreklu tudi iz Kambodže, kar ugodno vpliva na trgovanje.
S partnerji iz Slovenije pripravljajo mednarodno konferenco za promoviranje poslovnih priložnosti, nanjo bodo prišli poslovneži iz Azije, Kambodže, Slovenije, z Balkana. "Zelo smo ponosni na to, da smo privabili zelo uspešne poslovneže, ki jih zanima sodelovanje s Slovenijo. Dogodek bo 17. junija v hotelu Intercontinental v Ljubljani."
Tudi zelo konkretni načrti so. "Dolgoročni cilj je spraviti v tek prvo tovarno indijskih oreškov in v začetku leta 2020 ponuditi visoko kvaliteten produkt tudi Evropi in Sloveniji." So delni lastnik, bili so odgovorni za postavitev strategije, pripeljali so prave investitorje in zadeva je bila dogovorjena v manj kot mesecu dni. "Več kot deset tisoč družin bo imelo boljše življenje, mi jim tudi garantiramo nakup pridelka. To so potem tisti posli, ki štejejo v drugem pomenu."
Narediti želi še več tudi za naše ljudi. "Želela bi tudi predstaviti Slovenijo s produkti visoke kvalitete in omogočiti posel tistim, ki morda potrebujejo finance, vstop na trg. "Če delaš z dobrimi nameni in ne želiš škodovati, se stvari zmeraj obrnejo v pravo smer," sklene Mariborčanka iz Phnom Penha.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta