Mi gremo na piknik! Kaj je dobro vedeti, preden ob koncu tedna postanemo žar mojstri

Zora Štok Zora Štok
16.05.2021 04:45
Lahko je na travniku, na gozdni jasi, ponekod celo v mestnem parku. Tudi na domačem vrtu ga lahko pripravimo, se odpravimo k prijateljem, kamor pač povabijo, ali pa si ga omislimo na domačem balkonu. Piknik. A tudi urejenih prostorov z različno opremo za piknik je v Sloveniji vse več. Celo nekaj internetnih strani je, na katerih so našteti prostori za piknik in kakšna oprema je na voljo ter seveda cena najema.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V košaro za piknik lahko spravimo marsikaj. Foto: Profimedia
Profimedia

In ker so dnevi vse daljši in sonce vedno bolj greje, ni razloga, da si ob koncu tedna ne bi omislili druženja na prostem. Ali samo par ali družina, ožja in širša, ali skupaj s prijatelji, kaj pojesti ali vsaj prigrizniti na prostem bo vsakomur dobro delo. Tudi otrokom, saj se lahko v naravi po mili volji podijo naokoli.

Seveda pa je za dober piknik potrebnih nekaj priprav. Lahko si seveda omislimo peko na žaru, a piknik še zdaleč niso le jedi z žara. Z malce domišljije in dobre volje lahko raznovrstno hrano in prigrizke pripravimo vnaprej in se izognemo čakanju na jedi, pa tudi mojstrom žara bo občasna pavza prišla prav.

​Načrt piknika

Seveda moramo za dober piknik najprej vedeti, koliko ljudi se bo zbralo. Naslednji korak je odločitev, kaj se bo na pikniku jedlo in pilo. Sledi približen izračun potrebnih sestavin, pri tem je lahko v pomoč tudi kakšna internetna stran s priporočili za ta namen. Pomemben korak pri pripravi piknika je tudi izbor pribora, od krožnikov, jedilnega pribora do kozarcev, ter košare, hladilne trobe ali zaboja, v katerem bomo pripravljeno hrano nesli. Na pikniku z do štirimi udeleženci ne bo težav, če bodo krožniki stekleni ali keramični in jedilni pribor kovinski. A če se jih na pikniku zbere več, si lahko omislite plastične potrebščine. Tudi pri nas se že dobijo plastični kompleti za piknik za večkratno uporabo, tako namreč tudi poskrbimo, da okolja ne obremenjujemo preveč. Če pa že vztrajamo pri krožnikih, kozarcih in jedilnem priboru iz plastike za enkratno uporabo, ne pozabimo na vrečo za smeti, v katero jih bomo po uporabi odvrgli, in potem poskrbimo, da se bo vreča znašla v pravi posodi za smeti. Vsaj to lahko naredimo za okolje, če že nimamo vsega potrebnega za večkratno uporabo.

Če se odločimo za plastične krožnike in pribor, izberimo izdelke za večkratno uporabo in tako poskrbimo za okolje.
Foto: Profimedia
Profimedia

​Pijačo ohladimo

​Hrana je seveda najpomembnejši del piknika, takoj za njo pa pijača. V vročih dneh bo seveda predvsem za pijačo prišla prav hladilna torba; če bo piknik v bližini potoka ali reke, bo pijača seveda na hladnem v čisto naravnem okolju. Če bo na pikniku tudi žar, si lahko omislimo takšnega za enkratno uporabo ali pa se malce potrudimo in vzamemo s seboj sestavljivega. Če peke na žaru na pikniku ne bo, bomo tudi imeli manj skrbi z ognjem, da ne bi zanetili kakšnega požara. A v tem primeru se je treba za hrano seveda še posebno potruditi.

​Majoneze raje ne

​Za piknik si lahko omislimo različne sendviče, slane in sladke zavitke, velike za grižljaj ali dva, nabodala s sestavinami, ki jim vročina ne pride hitro do živega. Pečeno in potem marinirano meso je prav tako dobra izbira, tudi različne pečenke, narezane na rezine, so zelo praktične za piknik. Pri sendvičih si lahko damo duška in kombiniramo zelenjavo, namaze in salame, prekajene ribe in hladne pečenke. Siri in sirni ali skutni namazi so prav tako primerni za piknik v naravi, tudi številne solate. Seveda ne listnate, ker hitro ovenijo, pa tudi majonezi se velja v vročih dneh izogniti. Sočno in okusno solato iz testenin lahko namesto z majonezo pripravimo z mešanico jogurta in gorčice, kisle smetane in sesekljanih svežih zelišč. Če pa res ne moremo brez majoneze, poskrbimo vsaj za to, da bo jed, pripravljena z njo, spravljena na hladnem, preden jo postrežemo.

Profimedia

​Osvežilna zelenjava

Zelenjava bo na pikniku poskrbela za svežino. Papriko, korenje, kumare in bučke narežemo na trakove, pripravimo še poljubno omako in vanjo namakamo zelenjavo ter jo grizljamo. Lahko pripravimo tudi različne polpete - ribje na primer, pa zraven na drobno narezan mango s sokom limete in malo čilija. Ali pripravimo za oreh velike kroglice iz začinjenega mletega mesa, vanje zapičimo zobotrebec in nanj rezino paprike, kisle kumarice, košček sira ali gozdno jagodo. Za piknik so uporabne tudi tortilje. Vanje zavijemo različne nadeve, od zelenjavnih do mesnih ali mešanih, v skodelico damo guacamole omako (iz avokada in začimb) in vanjo namakamo tortiljo ali pa omako kar premažemo po njej. Tudi različne pogače in zelenjavne pite, ki jih lahko jemo hladne, so primerna hrana na pikniku (pita s porom in šunko na primer, mini pice z različnimi nadevi, ocvirkova pogača, pogača s praženo čebulo in podobne).

​Sladice

Seveda si tudi na pikniku lahko privoščimo sladico. Upoštevati velja pravilo, da se v vročih dneh izognemo kremastim nadevom, saj bi se ti na soncu hitro razlezli in sladica bi bila uničena. Zato so zelo praktični mafini ali pecivo s sadjem, sirov ali jabolčni zavitek kot zlata klasika, ne bomo pa zgrešili, če si namesto klasične sladice za piknik omislimo zgolj sveže sadje.

Pri pijači seveda velja, naj bo uživanje alkohola na pikniku zmerno. V vročih dneh bo voda pravšnji dodatek vinu, pivo izberimo tisto z manj alkohola, žganim pijačam pa se raje izognimo. A če ne gre brez džin tonika na primer, ki je zavoljo različnih dodatkov vse bolj popularna pijača tudi ob druženju na prostem, si ga za piknik pripravimo z malo manj džina kot običajno.

Sadni čaj, ne preveč sladek sok in doma stisnjen sok iz svežega sadja bodo prav tako pogasili žejo. Pa še glavobola ne bo naslednji dan.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta