Na humanitarnem teku za onkološke bolnike tudi nekdanja olimpijka Tadeja Brankovič

Igor Gošte
29.05.2022 04:00

Tadeja Brankovič, nekdanja uspešna biatlonka in sedanja onkološka bolnica, je bila častna pokroviteljica enajstega zasavskega humanitarnega teka.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tadeja Brankovič in Peter Kauzer vselej rada pomagata.
Primož Lavre

Občina Hrastnik je skupaj z Javnim zavodom za kulturo, šport, mladino in turizem ponudila prenovljeni športni park Log v Hrastniku za izvedbo že enajstega zasavskega humanitarnega teka. Na tamkajšnji prenovljeni atletski stezi sva avtor tega zapisa in ultramaratonka Sabina Karaman neprekinjeno tekla enajst ur in premagala okrog 90 kilometrov.

Ves čas dogajanja (13. maja) so se nama med 8. in 19. uro na teku pridružili otroci iz vrtcev, osnovnih šol, člani različnih društev in tudi nekaj odličnih športnikov; med njimi srebrni kajakaš z olimpijskih iger v Braziliji Peter Kauzer, udeleženec zimskih olimpijskih iger Domen Pociecha, triatlonec Denis Šketako, nekdaj odlični namiznoteniški igralec Edvard Vecko in pred leti odlična biatlonka Tadeja Brankovič, ki je lani izdala knjigo s pomenljivim naslovom Peta olimpijada. V športni karieri je bila Brankovičeva kar štirikrat na zimskih olimpijskih igrah, njena peta olimpijada pa tokrat ni športna, ampak govori o njenem boju z rakom, ki mu ne pusti, da bi ji ušel z vajeti. Tadeja, ki je onkološka bolnica, je bila hkrati častna pokroviteljica enajstega zasavskega humanitarnega teka, s katerim se vse do konca maja zbira denar za Društvo onkoloških bolnikov Slovenije - Skupino za samopomoč Zasavje.

Doslej je v zadnji akciji zbrano nekaj več kot pet tisoč evrov, ki jih bodo onkološke bolnice porabile za nekajdnevno rehabilitacijo v enem izmed naših zdravilišč. Povejmo, da tovrstne humanitarne teke že ves čas soorganiziramo skupaj z Društvom prijateljev mladine Trbovlje (DPM). Na vseh dosedanjih zasavskih humanitarnih tekih je bilo zbranih že več kot 45 tisoč evrov. Denar smo pod taktirko DPM zbirali za družine v socialni stiski, za osebe s cerebralno paralizo, z avtizmom, otroke s sladkorno boleznijo, osebe z Downovim sindromom, pred leti tudi za osebo s Friedreichovo ataksijo, za uporabnike Varstveno-delovnega centra Zasavje in za druge potrebne pomoči.

Med tekom je čas tudi za klepet, kljub naporu.
Matjaž Lavrič

Denar na humanitarnem teku se zbira na različne načine. Kakšen tisočak ali dva se zbereta na teku, ko vsak, ki se nam pridruži, pri prostovoljcih za namen daruje kakšen evro. Nekaj denarja so na odprti račun nakazali tudi nekateri pokrovitelji, več kot dva tisoč evrov pa je bilo doslej zbranih v zasavskih lokalih in salonih, kjer so nameščene škatle za humanitarne prispevke.

Na dosedanjih enajstih zasavskih humanitarnih tekih, ki so bili razen zadnjega organizirani v športnem parku v Trbovljah, se je preteklo že veliko kilometrov ali precej dolgočasnih atletskih krogov. Kar pomeni kar nekaj priprav, v najinem primeru lahko rečeva večletnih. Zame to pomeni okrog dva tisoč pretečenih kilometrov letno. Sicer sam tega na pragu srečanja s šestim križem ne bi zmogel. Tako nama je uspelo na enem izmed zasavskih humanitarnih tekov premagati 108 kilometrov, kar je za naju pomenilo okrog 16 ur teka. Koliko je to pretečenih atletskih krogov, pa si izračunajte sami.

Precej naporen in zahteven je bil tudi zadnji humanitarni tek v Hrastniku, kjer se je v sončnem dnevu temperatura dvignila tudi do 30 stopinj. A ni vedno tako, lani na desetem je ves čas deževalo, tako da nisva vedela, ali sva mokra od "švica" ali od dežja. Vsekakor pa gre vse lažje od nog, ko se teku pridružijo otroci, rekreativni športniki in v tem zadnjem primeru tudi mnogi onkološki bolniki, ki so se dogodka udeležili. Med njimi vodja onkološke skupine za samopomoč Lidija Hutar, predsednica Društva onkoloških bolnikov Slovenije Ana Žličar, pa odgovorni urednik tednika Reporter Silvester Šurla in Tadeja Brankovič, ki sta oba tudi onkološka bolnika. Odtečen krog z njimi še toliko dlje ostane zapisan v mislih in srcu.

K dobremu vzdušju na tekih pripomorejo tudi nastopi glasbenih skupin. Zadnja leta humanitarni dan stalno popestrijo člani glasbene skupine The Eccentrics iz Kamnika, ki imajo v svojih vrstah dve osebi s cerebralno paralizo, za skupino pa pogosto zapoje tudi slepa pevka Anja Pustak Lajovic in zadnja leta tudi vnukinja avtorja tega prispevka Lea Koban. Dogajanje popestrijo tudi različne plesne skupine, predvsem pa več sto tekačev, ki na dan dogodka odtečejo kakšen atletski krog, nekateri pa tudi več kilometrov.

O humanitarnem teku je bila posneta reportaža:

Seveda pa smo vsi soorganizatorji v mislih že pri dvanajstem zasavskem humanitarnem teku, ki bo maja prihodnje leto.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta