Najlonke, eden največjih izumov v modi: Močne kot jeklo, fine kot pajkova mreža

Zvezdana Bercko Zvezdana Bercko
08.09.2019 06:02

Pred 80 leti so v ZDA začeli prodajati najlonske nogavice, v Evropo so prišle šele po drugi svetovni vojni.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Najlonke so pomenile revolucijo v oblačenju in emancipaciji žensk.

Letos, ko se spominjamo okroglih obletnic številnih dogodkov, ki so usodno spremenili svet, mineva tudi 80 let od na prvi pogled obrobnega dogodka: 27. oktobra 1939 so v šestih izbranih prodajalnah v Wilmingtonu v ameriški zvezni državi Delaware začeli prodajati najlonske nogavice. Eden največjih izumov na področju mode, ki so ga javnosti prvič pokazali nekaj mesecev prej na svetovni razstavi v New Yorku, je prav tako spremenil zgodovino. Ne samo z revolucijo v oblačenju, ampak še bolj s prispevkom k emancipaciji žensk. Mnogi štejejo najlonke za najpomembnejši izum za ženske sploh.
Nogavice, na zadnji strani sešite z značilno črto, so predstavili s sloganom Močne kot jeklo, fine kot pajkova mreža. Takrat so menili, da so narejene iz čudežnega materiala.
Najlon, prvi umetni poliamid, je izdelal ameriški kemik Wallace Hume Carothers v 30. letih prejšnjega stoletja po dolgem iskanju cenejšega nadomestka za svilo. Najlon je podoben svili in ima nekatere njene lastnosti, a je precej cenejši. Zaradi svoje trpežnosti je široko uporaben. Uporabljajo ga za izdelavo vlaken, iz katerih izdelujejo oblačila, vrvi, šotore, jadra, preproge ... Ker ga je lahko oblikovati, hkrati pa je precej trden in odporen material, nadomešča v nekaterih primerih tudi kovine.

Najlon je podoben svili in ima nekatere njene lastnosti, a je precej cenejši.

Pretepi za najlonke

Ženske so, kot poročajo zgodovinski viri, za njimi ponorele. Kajti že v 20. letih prejšnjega stoletja - v času, ko so se krila prvič v zgodovini drzno skrajšala do tik pod koleni - so nogavice postale pomemben modni dodatek. Prej so jih ženske nosile le zato, da jih ni zeblo, pod do gležnjev segajočimi krili se jih tako ali tako ni videlo, zato ni bilo pomembno, ali so bile grobo pletene iz volne ali bombaža. Pod vedno krajša krila pa so potrebovale finejše nogavice. Pred iznajdbo najlona so take izdelovali le iz pregrešno drage svile.
Paradoksalno pa so najlonke, ki so ob prihodu na trg stale manj kot dva dolarja, kmalu postale celo dražje od svilenih nogavic. Povpraševanje po njih je namreč daleč presegalo ponudbo. Že v prvem letu so jih v ZDA prodali 64 milijonov parov. Cena je poskočila na 20 dolarjev, preračunano v današnji denar.

Na zadnji strani so narisale črto, da bi poustvarile videz najlonk.

Ko je "šla zanka"

V Evropo so najlonke prišle z ameriškimi vojaki. Tudi za Evropejke so pomenile najvišji modni standard in zanje so bile pripravljene storiti marsikaj. Še dolgo po koncu druge svetovne vojne so veljale za simbol obilja in prestiža. Tudi pri nas, kjer so jih začeli izdelovati v 50. letih v tovarni nogavic na Polzeli. "Tista ženska tam se gre veliko damo. Samo poglej si, koliko najlonk je obesila", piše Slavenka Drakulić v knjigi Kako smo preživeli komunizem in se celo smejali.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta