Najstniki so tarča proizvajalcev cigaret

The Conversation
16.06.2024 03:00

Tobačne izdelke po vsem svetu uporablja tudi približno 37 milijonov otrok, starih od 13 do 15 let, piše v letošnjem poročilu Svetovne zdravstvene organizacije (WHO).

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Kajenje je škodljivo za vse organe v človeškem telesu. oto: Sašo Bizjak
Sašo Bizjak

Leta 2023 so bile elektronske cigarete najpogosteje uporabljan tobačni izdelek, uporabljalo naj bi jih tudi 7,7 odstotka srednješolcev. Klasične cigarete so drugi najpogosteje uporabljan tobačni izdelek. Po izsledkih najnovejše javnomnenjske raziskave jih je v mesecu pred anketo kadilo 1,6 odstotka srednješolcev. Raziskave so pokazale, da je večina odraslih kadilcev začela kaditi že v otroštvu.

Jon-Patrick Allem je izredni profesor družbenih in vedenjskih znanosti na Univerzi Rutgers. Kot raziskovalec proučuje, na katere načine velike korporacije vplivajo na zdravje mladostnikov. V okviru trenutnih projektov poskuša identificirati načine izpostavljenosti najstnikov in mladih odraslih ljudi oglaševanju tobačnih izdelkov. V preteklem desetletju je raziskoval načine, na katere tobačna podjetja prodajajo svoje izdelke otrokom in mladostnikom.

Kajenje je škodljivo za vse organe v človeškem telesu. Znano je, da med drugim povzroča bolezni srca in več vrst raka. Nikotin v proizvodih, kot so elektronske cigarete in ustne vrečke, negativno vpliva tudi na razvoj možganov pri mladostnikih. Človeški možgani se razvijajo do zgodnje odrasle dobe. To še posebno velja za prefrontalni korteks, ki vpliva na razvoj kognitivnih sposobnosti, vključno s funkcijami, povezanimi s pozornostjo, spominom in kognitivno prožnostjo. Raziskave so pokazale, da so na dolgi rok posledica izpostavljenosti nikotinu tudi funkcionalne in strukturne spremembe v možganih.

Študije, ki so jih raziskovalci izvajali desetletja, so potrdile, da so tobačna podjetja leta oglaševala tobačne proizvode, da so pritegnila mlade uporabnike ter s tem ohranila obseg svoje proizvodnje ali ga celo povečala. Allem in njegovi kolegi so v okviru raziskave iz leta 2021 ugotovili, da so začeli srednješolci zaradi oglaševanja z uporabo stripovskih podob e-cigarete dojemati kot manj škodljive. Študije potrjujejo, da utegnejo mladostniki zaradi te spremembe mnenja prej poskusiti e-cigarete. Ena od raziskav, ki so jo opravili Allem in njegovi kolegi, je bila osredotočena na to, kako uporaba in upodabljanje e-cigaret v glasbenih video spotih vplivata na nagnjenost mladostnikov k uporabi e-cigaret. Izkazalo se je, da se ta poveča in da so mladostniki zaradi tega dejansko bolj odprti za to, da v prihodnosti poskusijo e-cigarete.

Čeprav so se Allem in njegovi kolegi v svoji raziskavi osredotočili predvsem na ZDA, je več nedavnih študij pokazalo, da tobačna podjetja drugod po svetu še naprej oglašujejo svoje izdelke otrokom. Skupina raziskovalcev je izvedla fokusne skupine s kitajskimi mladostniki, da bi razumela, kje so izpostavljeni oglaševanju tobačnih izdelkov in zakaj so ti oglasi zanje tako privlačni. Izkazalo se je, da so bili mladostniki oglasom za tobačne izdelke izpostavljeni v bližini njihovih domov in šol. Mladi Kitajci so tudi povedali, da so njihovo pozornost pritegnili predvsem močne barve, embalaža in ugodna cena e-cigaret v oglasih ter v drugem promocijskem gradivu.

Študija, ki je bila leta 2022 opravljena v Veliki Britaniji, je zagotovila pregled nad oglaševalskimi trditvami, objavljenimi na spletnih straneh priljubljenih znamk e-cigaret. Na britanskih spletnih straneh je bilo mogoče najti tudi trditve zdravstvenih strokovnjakov, da se je mogoče z e-cigaretami odvaditi kajenja, povezave z mladostniško kulturo ter prikaze mladih ljudi, ki uporabljajo e-cigarete.

Elektronske cigarete
Andrej Petelinsek

S pojavom družbenih omrežij so tobačna podjetja svoje trženjske taktike s tradicionalnih oglaševalskih kanalov, kot so revije, reklamni panoji in trgovine na drobno, preusmerile na spletne oglaševalske kanale ter sebi v prid izkoristile čas, ki ga mladi ljudje preživijo pred ekrani. Tobačna podjetja so s pomočjo spletnih strani priljubljenih družbenih omrežij in spletnih vplivnežev prispevala k normalizaciji uporabe tobaka. Leta 2021 so raziskovalci na primer odkrili, da e-cigarete uporabljajo in promovirajo spletni vplivneži na Amazonovi platformi Twitch, ki omogoča pretakanje video iger v živo in je zelo priljubljena med mladimi igričarji.

Na podoben način uporabo tobaka normalizirajo in jo prikazujejo kot nekaj pozitivnega tudi pretočne platforme. Raziskovalci so v okviru študije leta 2022 analizirali izvirne Netflixove oddaje in filme ter v njih iskali vsebine, povezane z e-cigaretami. V filmu Hubie Halloween, ki nosi oznako PG-13 (priporočilo, da mladi film gledajo v spremstvu staršev), nastopajo najstniki, ki kadijo e-cigarete. To je v nasprotju z Netflixovo zavezo, da njegovi filmi s to oznako ne bodo vsebovali prizorov s kajenjem e-cigaret.

Vse države bi morale učinkovito uveljavljati in razširiti omejitve glede oglaševanja klasičnih cigaret in e-cigaret, da bi zaščitile otroke in najstnike pred oglasnimi sporočili, ki jih spodbujajo h kajenju in vejpanju. (The Conversation)

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta