Naši pustni junaki: Iz katere knjige me poznaš?

Saša Britovšek Saša Britovšek
19.02.2023 04:00

Zvezdica Zaspanka, Mojca Pokrajculja, Muca Copatarica, Kekec in celjski knez je peterica domačih literarnih junakov, ki jih najdemo v kolekciji izvirnih pustnih kostumov Zarje Predin.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Mojca Pokrajculja Zarje Predin
Osebni arhiv

Povodni mož ali kralj Matjaž v družbi Zvezdice Zaspanke so lahko prav tako frajerski kot Spiderman ali Batman, je razmišljala kostumografinja Zarja Predin, ko je iskala idejo za svoj novi projekt. Tudi Mojca Pokrajculja in Muca Copatarica sta izvrstna konkurenca medvedku Puju ali mali morski deklici Arieli. S takšnimi mislimi se je lotila ustvarjalnega izziva kmalu za tem, ko je končala kostumografijo v filmu Dedek gre na jug, ki je te dni še vedno v naših kinih.

Na osnovi rezultatov ankete, ki jo je opravila, je izbrala pet najbolj priljubljenih junakov pri nas in izdelala njihove izvirne kostume. Zmagali so Zvezdica Zaspanka, Mojca Pokrajculja, Muca Copatarica, Kekec in celjski knez. Vsak od njih nosi zgodbo, ki jo otroci verjetno že poznajo, s kostumi pa se lahko prelevijo vanje ter skozi igro in domišljijo vstopijo v njihov pravljični svet.

Kostumografinja Zarja Predin je z izvirnimi pustnimi kostumi oživila nekaj slovenskih literarnih junakov.
Osebni arhiv

Tudi naši junaki so lahko frajerski

"Da bi tujim likom iz risank, predvsem Disneyjevih, ob bok postavili slovenske junake, sem pomislila, ko sem hčerki za drugi rojstni dan kupila knjigico Zvezdica Zaspanka. Prevzel me je močen nostalgičen občutek, saj sem ji podarila prav tisto knjižno izdajo, ki so jo prebirali meni, ko sem bila majhna. Tako živ je bil spomin na roza platnice in zlate lase Zaspanke. Z otroškim entuziazmom sem hčerki želela predstaviti, kakšno neverjetno knjigo sem ji podarila, a sem ugotovila, da to ne bo lahka naloga. Naši junaki imajo namreč toliko tuje konkurence z bistveno boljšim marketingom! Spremljajo jih mavrice, bleščice, imajo supermoči ter izjemen talent za petje in ples. V otroških očeh so res frajerski," se Zarja Predin spominja, kako je ugotovila, da so slovenski pravljični junaki v boju za pozornost malčkov v škripcih. Zato jim je priskočila na pomoč. S svežo preobleko je pomagala, da so otroci samozavestno zakorakali v svet junakov.

Zvezdica Zaspanka
Zarja Predin

Proces nastanka petih izbranih likov je bil nekakšno potovanje v spomine. "Ko sem definirala, katere like bom upodobila, sem zaprla oči in kostume skicirala. Nisem osvežila spomina s slikanicami, želela sem dati na papir surov spomin na junaka. Da preverim, kakšen vtis je v vseh teh letih pustil na meni. Tako sem lahko ostala iskrena. S skicami sem odšla na lov za materiali in hkrati razmišljala o krojih in izvedbi. S šivanjem in modeliranjem mi je priskočil na pomoč Bojan Vister, ki je najbolj zaslužen, da so kostumi točno taki, kot sem želela. Takoj je razumel moje želje, saj je med drugim kostumograf. Užitek mi je bilo spremljati, kako ideje dobivajo obliko."

Spodbujajo zanimanje za branje

Te dni kostumi Zarje Predin že razveseljujejo otroke. Ni potrebe, da bi se po pustnem rajanju skrili v omare: "Otroci v vrtcih lahko uprizarjajo predstave, zasnovane na slovenskih pravljicah, bajkah, pesmih in grajskih legendah. Spoznavajo lahko karakteristike junakov, njihovo okolje in nauke. Zagotovo kostumi vzpodbujajo zanimanje za branje, saj je poznavanje zgodbe junaka nekakšna avtomatična reakcija otroka ob stiku s kostumom. Prelevitev v junaka pušča prostor za improvizacijo in interpretacijo. Hkrati lahko kostumi služijo kot orodje za odmik iz realnosti v nek drug, izmišljen svet." Tako ustvarjalka, ki se je kot otrok za pusta prelevila v Piko Nogavičko, Rdečo kapico, Trnuljčico, havajsko deklico, miško, klovna, medvedka, zajčka in še kaj. Zdaj otrokom podarja krila svobode in samozavesti.

Kekec, kostum Zarje Predin
Osebni arhiv

Ker je Zarja Predin izkušena kostumografinja, je med izdelavo imela v mislih nekaj pravil o izbiri materialov in funkcionalnosti dobrega kostuma za otroke. "V prvi vrsti morajo biti materiali pralni. S tem se starši gotovo strinjajo. Izbirala sem tudi takšne, ki so raztegljivi in prijetni na otip. Predvsem mi je bilo pomembno, da so tudi dovolj barviti, da pritegnejo pozornost. Izražati morajo zgodbo. Pri Mojci Pokrajculji, recimo, sem izbrala žakar z motivom čebelic in medu. Pri Zvezdici Zaspanki sem uporabila krasen svetleč material, ki se preliva iz svetlo modre v temno modro. Kekcu sem namesto gumbkov dodala kraguljčke. Vsak detajl je zelo premišljen, saj menim, da pri nobenem koraku od ideje do izvedbe ne smemo klecniti." Doda, da mora biti dober kostum tudi udoben in enostaven za obleči ter celostno sporočati svojo zgodbo. "Kvaliteta je vedno tista, ki prepriča. Vsega tega ni lahko doseči, a ko imamo odkljukane vse te elemente, pride do izraza kreativnost. Nato moramo poznati samo še apetite ciljne skupine in imamo zmagovalen recept."

In kaj zraven pustnega navdušenja, rajanja in preizkušnja igralskega talenta knjižni junaki še poklonijo otrokom, ko se ti odenejo v njihov kostum? "Spoznavanje slovenskega literarnega prostora in mitov skozi junake v procesu iskanja lastne identitete za otroke postane pustolovščina. Junaki jim pomagajo pri osvajanju vrednot, učijo jih čustvovanja, kažejo jim svoje pomanjkljivosti in kvalitete. S tem jim dajo občutek varnosti in pripadnosti. Sočasno otrokov interes ohranja junake žive, skozi življenje jih nosi s seboj ter jih nekoč z iskrico nostalgije in lepimi spomini preda novi generaciji."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta