Nepogrešljiva praznična začimba

Patricija Šenekar
09.12.2018 03:19

S kardamomom pričaramo topel okus peciva in piškotov, za nameček pomaga pri zimskem kašlju in prehladu.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Indijski začinjen čaj
Profimedia

Prazniki so veliko bolj dišeči in domači z aromatičnimi začimbami z Daljnega vzhoda. Po karavanskih poteh je v davnem času v našo deželo s cimetom, klinčki, ingverjem in drugimi dišavnicami prišel tudi kardamom, ki smo ga na našem območju uporabljali že v časih starega Rima.

V piškotih je nenadkriljiv.
Arhiv Večera

Oster pikanten okus

Semena, ki jih je v strokih veliko, izluščimo sproti, sicer bomo prehitro izgubili njegovo značilno aromo. Tudi ko kardamom kupujemo, vzamemo takšnega, ki je v strokih, doma pa semena stolčemo ali zluščimo tik pred uporabo. Hranimo ga v neprodušno zaprtih, temnih posodah. Semena so ostro pikantnega okusa, ki postane še bolj izrazit, če jih pred uporabo na suho popražimo.

Ustavlja bruhanje in spahovanje

Nepogrešljiv je ob praznični peki, saj z njim pričaramo tople okuse peciva in piškotov. Za kardamom velja, da je dober pospeševalec prebave, deluje proti krčem in vetrovom, žvečenje semen pa odpravlja neprijeten ustni zadah.
Sodi med pekoča zelišča, ki ogrevajo, pomagajo pri kašlju in prehladu. Po ajurvedi deluje na prebavni, dihalni, obtočilni in živčni sistem. Nevtralizira sluzi in odpira pretok energij v telesu.

Semena hranimo v nepredušnih posodah.
Wikipedia

Odišavimo kavo

Da bo po stanovanju še bolj zadišalo, dišečo žličko stolčenih kardamomovih semen primešamo k 200 gramom mlete kave. Dodamo lahko tudi žlico cimeta. Mešanico hranimo v dobro zaprti posodi, da se arome med seboj dobro prepletejo. Kavo kuhamo na običajen način. Če ji dodamo cimet, jo samo vmešamo v vrelo vodo in ne zavremo še enkrat.

Stroke oluščimo pred uporabo.
Arhiv Večera
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta