Oblikovalec, ki je ostal zvest modi, ki se udobno počuti v resničnem življenju in naših omarah

Denis Živčec
10.01.2021 04:35
Ker se je Pierre Cardin zapisal konfekcijam, so ga brcnili iz elitnega kroga ustvarjalcev visoke mode. Umetnik z 800 milijonov težkim premoženjem je dočakal 98 let in se ob izteku norega 2020 poslovil.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Foto: Epa
epa

V skoraj stoletju je doživel in preživel že kakšno bolj zmešano leto, a 2020. je bilo prvo, ki ga ni dočakal do konca; 29. decembra je v starosti 98 let umrl francoski modni oblikovalec Pierre Cardin, znan po svojih vizionarskih mojstrovinah in tudi modnih kosih za množice. Cardin, ki se je rodil v revni družini na severu Italije, je umrl v bolnišnici v Neuillyju zahodno od Pariza. V izjavi so njegovi sorodniki sporočili, da je v svojem skoraj sto let dolgem življenju zapustil Franciji in svetu enkratno umetniško dediščino.

"Italijan po rodu, Pierre Cardin ni nikoli pozabil svojega porekla, hkrati pa je brezpogojno ljubil Francijo," so dodali. A zdi se, da bo za vedno ostal z nami. No, vsaj njegovo ime, ki ga pogosto srečamo tudi med slovenskimi prodajnimi policami. Topli, mehki in življenjski so njegovi kosi. Nosljivi.

epa

​Moda za resnične ljudi​

​​Nikoli ga ni zelo zaneslo v neuporabno oblikovanje. Ostal je zvest modi, ki se udobno počuti v resničnem življenju in naših omarah, četudi so mu zato nekateri očitali pretirano ljudskost in inflacijo. Ker ga je povsod toliko, so njegovim izdelkom padle cene, a povezava med njegovim imenom in kakovostjo ostaja, pa naj gre za poletne polo majice s kratkimi rokavi ali mehke, razkošne jesenske puloverje.

epa

Leta 1922 v San Biagiu v bližini Trevisa rojeni umetnik je bil poznan predvsem po geometrijskih oblikah, oblačilih z motivi krogov in pravokotnikov ter pokrivalih, ki spominjajo na astronavtska. Vedno je raje gledal naprej kot nazaj. Življenje je hotelo, da je iz ene modne države prešel v drugo. Njegovi starši so se leta 1924 pred fašističnim režimom umaknili v Francijo. Cardin je s 14 leti začel delati kot vajenec v modni industriji, po drugi svetovni vojni pa se je preselil v Pariz in tam delal v modnih hišah Paquin in Schiaparelli, nato se je pridružil Christianu Diorju. Potem ko leta 1950 ni dobil službe pri hiši Balenciaga, se je odločil, da gre na svoje. "Imel sem priložnost, da dosežem vse, kar si želim, ne da bi za to potreboval bankirja, oblasti. Bil sem svoboden in star sem bil 20 let," se je spominjal.

Njegova kolekcija Space Age iz leta 1964 je postala mejnik v zgodovini mode z izrezanimi oblekami, tesno oprijetimi oblačili, ozkimi usnjenimi hlačami, tesno prilegajočimi se pokrivali in jopicami z netopirskimi krili. Da mu je pomembna preprostost, je nekoč zapisal. Bil je eden prvih "ta velikih", ki so verjeli v konfekcijsko modo. S tem je stopil na tanek led v industriji, kjer največ spoštovanja pogosto žanjejo tisti, ki ustvarjajo oblačila, ki so sama sebi namen. A oholi svet visoke mode ga nikoli ni zares navdihoval. Potem ko je leta 1959 predstavil svojo prvo kolekcijo konfekcijskih oblačil, je bil takoj izključen iz pariškega kroga oblikovalcev visoke mode. Pa kaj. Cenovno dostopna oblačila vrhunske kakovosti so ga ponesla na vrh, in kar je najpomembnejše, v omare uporabnikov. Izplačalo se je, saj njegovo osebno premoženje danes ocenjujejo na več kot 800 milijonov evrov.

epa

​​Preveč zaposlen, da bi kopiral druge

Nikoli ni gledal, kaj delajo drugi oblikovalci, saj je imel preveč svojega dela. Leta 2011 je odmevala novica, da je Cardin pripravljen svoje podjetje prodati za okroglo milijardo evrov. A banke so se tej ceni le nasmihale, saj so njegov modni imperij ocenile zgolj na 200 milijonov evrov. Takrat se je modni oblikovalec, ki ni imel otrok, želel malce umakniti in delovati le še kot kreativni direktor. Na vprašanje, kako je prišel do milijarde, je odgovoril, da je oddal tisoč licenc za svoje izdelke in za vsako lahko zahteva okroglih deset milijonov evrov. Kritiki so takrat stresali z glavo, češ da je ugled blagovne znamke močno precenjen. Kolekcija, ki jo je predstavil tisto jesen, je bila deležna uničujočih kritik. Skupina Cardin sicer danes zaposluje več kot 450 delavcev, a ima v lasti le eno Cardinovo trgovino v Franciji.

epa

Po končanem izobraževanju je v štiridesetih letih minulega stoletja delal za Christiana Diorja, leta 1950 pa ustanovil lastno znamko. Njegove stranke so bili med drugim Jackie Kennedy in člani skupine Beatles. Cardin je imel tudi veliko strast za nenavadne nepremičnine.

Znana je bila zgodba o tem, kako oblikovalec jezi prebivalce južnofrancoske vasi Lacoste. Tam je namreč kupil grad, v katerem je v 18. stoletju živel markiz de Sade, in še dvaindvajset drugih hiš. V gradu, ki leži na vrhu hriba nad vasjo, je de Sade organiziral orgije in bičanja, na katera je vabil dekleta iz okolice. Vas po Cardinovem prihodu ni več takšna, kot je bila, za nekatere vaščane se je preveč spremenila.

De Sadov grad je kupil leta 2001, ga deloma obnovil in v njem občasno tudi stanoval. Okoli gradu je dal postaviti modernistične kipe in v opuščenem rimskem kamnolomu vsako leto organiziral gledališki festival. Domačinom so šle na živce trume turistov, ki jih je oblikovalec vodil k njim, prav nič všeč jim ni bilo tudi, kaj je počel s svojimi dvaindvajsetimi hišami, ki naj bi bile preveč moderne. Neznanec je celo v Cardinov poštni nabiralnik izstrelil nekaj nabojev.

epa
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta