Odbojkarska evforija (tudi) na Koroškem: Idola sta Tine in Klemen, pogosto pa kar oče

Nejc Strojnik Nejc Strojnik
11.09.2022 05:30

Mesto Ravne na Koroškem in odbojka sta že skoraj sto let neločljivo povezana, trenutna evforija pa tam vlada predvsem zaradi Tineta Urnauta in Klemna Čebulja, ki sta mladim največji vzor.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Na treningu so bili združeni starejši dečki, kadeti in mladinci. "Super je trenirati, če se razumeš kot mi," so povedali skoraj v en glas.
Nejc Strojnik

Slovenska odbojkarska pravljica se je začela leta 2015. Pred tem je za najboljšo uvrstitev Slovencev na velikih tekmovanjih veljalo deveto mesto, na evropskem prvenstvu v Bolgariji pa se je odprlo. Končno drugo mesto je bilo precej nepričakovano, a daleč od tega, da bi bilo zgolj preblisk. Srebrno kolajno so nato osvojili še dvakrat, vrelišče pa je evforija nedvomno dosegla letos - ob drugem nastopu na svetovnem prvenstvu, ki ga poleg Poljske, kjer potekajo finalni boji, gosti tudi Slovenija. Slovenski odbojkarji so v očeh javnosti junaki, ena ključnih pa sta Korošca, kapetan Tine Urnaut in Klemen Čebulj. Oba sta svojo izjemno športno pot začela v dvorani pri OŠ Prežihovega Voranca na Ravnah na Koroškem. V mestu, kjer je odbojka doma že skoraj sto let in kjer se bo v letošnji sezoni spet igrala na najvišji ravni, saj se je članska ekipa Fužinarja uvrstila v prvo slovensko ligo.

Fužinarjev podmladek opravi pet treningov na teden, bližajo se tudi že tekmovanja.
Nejc Strojnik
Ponosni so, da se lahko kalijo v dvorani, v kateri sta se odbojkarskih veščin naučila tudi Tine Urnaut in Klemen Čebulj.
Nejc Strojnik

Uspehi seveda niso naključni, ampak so plod odličnega dela z mlajšimi selekcijami in talentiranimi otroki. Ne preseneča torej, da je ekipa starejših dečkov lansko sezono državnega prvenstva končala na prvem mestu in zmagala na prav vseh tekmah. "Zgodovinsko gledano, je bila odbojka na Ravnah vedno prisotna. Kakšno leto je generacija bolj številna, drugo leto manj, ampak če pogledam pod črto, lahko brez težav zatrdim, da je odbojka na Ravnah doma," pravi Mitja Jež, eden gonilnih pri Fužinarju in trener mlajših selekcij. "Uspehi naše reprezentance se kažejo v velikem zanimanju širše javnosti. Kažejo se pri vpisu novih članov. Kar hitro so začeli klicati, ali se lahko priključijo klubu. Izjemno je, da uspehi reprezentance izboljšujejo stanje v klubih. Reprezentanca vleče za seboj celo kočijo in mi, ki delamo z mlajšimi generacijami, to še kako dobro občutimo."

Ata je še vedno moj idol!

Pri mladih, ki trenirajo odbojko, so pogovori o športu že tako ali tako stalnica, v teh dneh pa se o svojem najljubšem športu pogovarjajo še toliko bolj. "Tudi na treningih pokomentiramo vsako tekmo. Fantje z velikim zanimanjem spremljajo prvenstvo, pa ne le tekme naše reprezentance, tudi drugi jih zelo zanimajo. V teh letih imajo svoje športne idole, mogoče na položajih, kjer igrajo sami. To je za njihovo športno pot dobrodošlo. Da imajo zelo blizu svoje idole. Ljubljana je oddaljena dobro uro in pol, tekme so si lahko ogledali v živo, kar je velik plus za motivacijo in dolgoročno ukvarjanje teh fantov z odbojko," razloži Mitja Jež, z njim pa se strinjajo tudi njegovi varovanci.

"V Sloveniji se igra odlična odbojka in zelo dobro vpliva na nas, da napredujemo na nižjih ravneh in tudi mi iščemo pot proti reprezentanci. Seveda na koncu vse zanima mednarodna raven, najboljši klubi. Vsi si želimo, da bi se z odbojko lahko preživljali," razmišlja 14-letni Jaka Zmagaj, ki je v odbojki že osem let, igrati pa je začel zaradi očeta Ožbija Zmagaja, trenerja male in mini odbojke.

Zaradi očeta, nekdanjega slovenskega reprezentanca Davida Slatinška, je v odbojki, in v njej maksimalno uživa, pristal tudi 14-letni Tevž Slatinšek. "Ata je še vedno moj idol, res me je veliko naučil. No, seveda tudi Tine Urnaut in Klemen Čebulj. Druge izbire ni," je rekel Tevž, ki je oba reprezentanca že spoznal. "Petkrat sem bil na Tinetovem poletnem taboru. Zelo je prijazen, prav nič zvezdniški. Takšni trenutki nam veliko pomenijo, to je dobra izkušnja. Druženje izkoristimo tudi za to, da nam Tine pove, kaj delamo narobe, nas popravi," je še povedal Tevž, ki je odločen, da gre po očetovih stopinjah ali pa očeta celo preseže.

Stoletnica odbojke na Ravnah

To, da sta pri mladih odbojkarjih z Raven še posebno dobro zapisana prav Urnaut in Čebulj, nam potrdi tudi trener Mitja Jež: "Tine in Klemen sta še kot dečka igrala v isti dvorani, v kateri mi igramo zdaj. Mislim, da se od takrat ni kaj dosti spremenila, in ne vem, ali smo sploh še lahko ponosni nanjo. Gre za rakavo rano športne infrastrukture na Ravnah. Vsaka odbojkarska vas že ima boljšo telovadnico, in ker čez šest let praznujemo stoletnico odbojke na Ravnah, upam, da se bomo takrat lahko pohvalili z novo dvorano. Glede na tradicijo in uspehe si Ravne to zaslužijo. Pa ne le v zadnjih letih, ampak skozi vso zgodovino."

S svojim trenerjem se strinja tudi mladi Jaka Zmagaj, ponosen, da je lahko član Fužinarja: "Naš klub je naredil res velike igralce, ki igrajo v največjih klubih. V čast mi je, da lahko igram tukaj na Ravnah, uspehi samo dokazujejo, da dobro delamo, da imamo dobre trenerje. Seveda pa je na nas samih, kako uspešni bomo v prihodnosti." Na Ravnah je odbojka trenutno na prvem mestu po priljubljenosti, tudi nogomet je zadaj, je dodal Nejc Hribernik.

Začnejo naj pri devetih, desetih letih

Na priljubljenost odbojke na Ravnah sicer ne vplivajo samo dobre predstave reprezentance, temveč tudi članska ekipa Fužinarja, ki bo v tej sezoni znova nastopila v elitni slovenski ligi. Takšen preskok bo velik zalogaj, a odgovorni v klubu so prepričani, da so sestavili korektno ekipo in da na Ravnah ne bo lahko nobenemu nasprotniku.

Lanski sprejem za Tineta Urnauta in Klemna Čebulja na Ravnah. Na fotografiji sta še Tinetov oče Adi Urnaut in ravenski župan Tomaž Rožen.
Nejc Strojnik
Koroška živi za odbojko.
Fivb

Kaj pa mlade, poleg želje, da tudi sami enkrat nastopijo za člansko ekipo, še pritegne, da se odločijo za odbojko in ne za kak drug šport? "Odbojka je precej specifičen šport, zelo težek za najmlajše. Pri osmih letih morajo biti otroci zelo spretni in motorično sposobni. Pri devetih, desetih letih je po mojem mnenju idealno, da začnejo. Da gredo skozi mini in malo šolo odbojke. Za mlajše je vse skupaj bolj igračkanje. Takih skupin pri nas nimamo. Kot profesor športne vzgoje menim, da morajo otroci imeti v mladosti čim bolj širok spekter športnih znanj, da se naučijo čim več motoričnih vzorcev. Od atletike in plavanja do ekipnih športov. Pomembna sta širok spekter in kasnejše usmerjanje v določen šport. To pride še posebno prav pri tako dinamični igri, kot je odbojka," je prepričan Mitja Jež.

Čeprav bo ravenska odbojka letos imela člansko ekipo v najmočnejši slovenski ligi in bo ta, razumljivo, v ospredju, vse prevečkrat pozabljamo na mlajše selekcije, ki prav tako vlečejo voz naprej in skrbijo za svetlo prihodnost. "Moram jih pohvaliti, fantje so super motivirani in željni napredka. Ni jim težko tudi kakšen trening potrpeti, kakšen kondicijski, ti niso najbolj priljubljeni, pa tudi kak naporen z žogo," je ravenski podmladek pohvalil Jež.

In kakšen trening je najstnikom najbolj pisan na kožo? "Zagotovo jim je najbolj všeč, če lahko napadajo prek mreže. Igra jih vedno povleče, na nas trenerjih pa je, da vse vaje sestavimo v čim bolj igralni obliki. Da je motivacija skozi ves trening visoka, tudi pri elementih, ki jih mladi nimajo tako radi. Ves čas treninga mora biti zanimivo. Takšen je moj pristop," zaključi Mitja Jež. In očitno se tak način obrestuje.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta