Partizani se vračajo v stripu

Bojan Tomažič Bojan Tomažič
03.11.2019 05:09

Stoji tam v gori partizan in kliče nam v dolino, vsi mladi fantje in možje, branite domovino, je refren pesmi Darka Nikolovskega, ki je prek risb Iztoka Sitarja postala strip.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Takoj, ko sem pesem prebral in poslušal, sem vedel, da bo odlična podlaga za strip, saj so se mi že med poslušanjem izrisovale podobe in posamezni prizori iz besedila, pravi Iztok Sitar o pesmi Partizan, ideološkem komadu brez prave zgodbe, kjer se prepletata preteklost in sedanjost. "Izmislil sem si glavnega junaka, sodobnega najstnika, ki se na protifašističnih demonstracijah v Ljubljani zaljubi v afriško begunko. Vzporedno spremljamo dve zgodbi, o najstniku, ki hodi po mestu, in afriško begunko, ki jo pot prav tako pripelje v našo prestolnico. Med ljubezensko zgodbo nas v flešbekih spremljajo prizori iz partizanskega odporniškega boja in slike sodobnega fašizma pri nas," opiše strip.
"Ne peti, rjoveti bi morali v teh dneh poeti, je povedu mlad Kajuh že pred leti, kajti pesmi tihe več ne ranijo srca," poje Nikolovski v pesmi in stripu. To ni edino vračanje ustvarjalcev v partizanske čase, glasbeniku in striparju so se pridružili tudi filmarji partizanskih celovečercev. Zakaj ponovni beg v gozdove? "Fašizem je globalen pojav, ki od padca Berlinskega zidu čedalje bolj dviga glavo povsod po svetu. In tako, kot so se naši dedje bojevali v španski državljanski vojni proti fašizmu, se moramo tudi mi bojevati proti njemu, kjerkoli naletimo nanj, kar v današnjih časih ni na žalost nobena redkost," je rekel Sitar, "kar je po eni strani odgovor na vse večjo kriminalizacijo partizanstva s strani skrajne desnice, ki je popolnoma izgubila kompas in človeško dostojanstvo, in po drugi vrednote, za katere so se bojevali partizani med vojno in ki so danes še posebno aktualne, boj proti rasizmu, nacionalizmu, šovinizmu, ksenofobiji, homofobiji, boj proti nestrpnosti do drugače mislečih, žensk, otrok in vseh najbolj ranljivih družbenih skupin in posameznikov. Vse to je z eno besedo fašizem in partizani so se borili ravno proti temu, zato so idealen odgovor na porast skrajnega desničarstva in političnih anomalij, ki jih najdemo povsod, od ulice do parlamenta. Najhujša pa je indoktrinacija z otroki. Spomnimo se, da so lani pri Janševi Demokraciji izdali celo otroško pravljico Deček Anže brani vas Svetje, ki kar kipi od rasizma, nacionalizma in ksenofobije, hkrati pa je tudi popoln likovni poden."

Partizanstvo v Sloveniji doživlja renesanso, pravi Iztok Sitar.
Bojan Tomažič
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta