Pet temeljnih resnic o vadbi in hujšanju

Manuela Pendl
09.08.2020 04:45

Lažje je "odrezati" 1000 kalorij iz neurejene prehrane kakor "pokuriti" 1000 kalorij z vadbo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Manj zaupajte številkam na ekranu.
Profimedia

Velikokrat smo že slišali, da je za izgubo odvečnih kilogramov treba veliko telovaditi in paziti pri prehrani oziroma morajo porabljene kalorije preseči količino zaužitih s hrano. Ampak če ste že redno telesno dejavni in se vaših nekaj odvečnih kilogramov kar noče in noče stopiti, se morda sprašujete, zakaj na videz tako zelo preprosta strategija ne deluje. Ne vrzite puške v koruzo in ne pospravite še svojih športnih copat v omaro. S tem se boste odpovedali vsem pozitivnim učinkom - tudi glede kontrole telesne teže, ki jih vadba ponuja. Najprej raje pošteno razmislite, kaj sploh od svoje telesne vadbe želite in kaj v resnici lahko pričakujete.

1. Telesna vadba je samo del zgodbe o hujšanju

Ljudje s prekomerno telesno težo se pogosto pritožujejo, da jim vadba ne daje rezultatov, ki bi jih želeli. Običajno rečejo: "Že tri mesece telovadim po 30 minut trikrat na teden in sem izgubil/a samo en kilogram. Brez zveze se mučim. Bom raje nehal/-a, saj tako ali tako ne deluje."
Ne pozabite, ne glede na vse - telesna vadba je izjemno koristna za vsakogar, tudi za osebe, ki želijo shujšati. Vendar je za slednje, zlasti v začetni fazi, najbolj pomembno urediti prehranjevalne navade ter se začeti zdravo in uravnoteženo prehranjevati. Lažje je "odrezati" 1000 kalorij iz neurejene prehrane kakor "pokuriti" 1000 kalorij z vadbo. Gibanje je sicer nujno, vendar treba izbrati pravo mero. Takojšnje vključevanje zmerne telesne dejavnosti je pri prekomerno težkih osebah izjemno pomembno tudi zaradi psihofizičnih učinkov. Vsekakor pa je treba začeti postopoma in "nežno".
Če imate 20, 30 ali več odvečnih kilogramov, vam bo na začetku zadoščala že zmerno hitra hoja. Vsak dan ji namenite vsaj 30 do 60 minut; začnite postopoma in vsak teden povečajte čas hoje za denimo 5 minut, dokler ne dosežete (ali celo presežete) zgornje meje ali pa podaljšujte razdaljo, ki jo v tem času prehodite.

Živite aktivno!
Profimedia

2. Telesna vadba je za vzdrževanje telesne teže nujna

Strokovnjaki s področja kontrole telesne teže s(m)o si enotni: ne glede na način, kako ste izgubili svoje odvečne kilograme, je za ohranjanje zdrave telesne teže nujna telesna dejavnost. To znova in znova poudarjamo. Ni mogoče najti prav veliko ljudi, ki bi jim uspelo vzdrževati zdravo telesno težo brez redne telesne dejavnosti.

3. Neprimerno prehranjevanje lahko uniči ves trud

Izkušnje kažejo, da mnogo ljudi običajno preceni količino svoje telesne dejavnosti za okoli 30 odstotkov in na drugi strani podceni vnos kalorij s hrano za okoli 30 odstotkov. Včasih spremljanje dnevnika prehranjevanja in telesne dejavnosti preprosto ne gre skupaj z realno sliko hujšanja. Ljudje najbrž mislijo: "Aha, ravnokar sem oddelal/-a svojih 30 ali 60 minut na fitnesu … torej sem skuril/-a vse, kar sem danes pojedel/a."
Ampak dejstvo je, da ena vadba ne more kar tako porabiti vseh odvečnih kalorij, ki ste jih ta dan vnesli s hrano in pijačo. Dandanes namreč mnogi še vedno jedo ogromne porcije hrane in to običajno le dvakrat na dan, vmes pa kar nekaj sladkih ali slanih prigrizkov, sladkih kav ali napitkov ipd.
Morda boste celo pomisliti, ker je bila vadba danes res tako zelo naporna, bo to zadoščalo, da lahko naslednja dva dni jeste, karkoli vam pride pod roke. Ampak na žalost ni tako. Hkrati pa rekreacija le tu in tam tudi nima posebnih učinkov na izgubljanje kilogramov.

4. Naprave za vadbo ne povedo vsega o kalorijah

Tekalne proge, sobna kolesa in druge naprave za vadbo imajo običajno vgrajene monitorje, ki prikazujejo oceno porabljenih kalorij med vadbo. Ti monitorji so dobra ocena, vendar lahko imajo v primerjavi z dejansko porabo tudi svoja odstopanja. Najbolje, da monitorje za prikaz porabe kalorij na vadbenih napravah uporabljate bolj za motivacijo in ne za "izravnavo" količine kalorij, ki ste jih zaužili s hrano tisti dan.

Mnogi precenjujejo učinke svoje telesne dejavnosti.
Profimedia

5. Ena vadba na dan morda ne bo dovolj

Najbolje, kar lahko storite za kontrolo svoje telesne teže in vsesplošno dobro zdravje, je živeti aktivno življenje in vključevati vanj zadosti zmernega gibanja skozi vse življenje. Ne gre le za 30 minut vadbe - gre za "boj" proti sedečemu načinu življenja. To ne pomeni, da 30 minut na tekalni progi ni dobro; gre za to, da je naše telo narejeno za gibanje in da 30 minut na tekalni progi ne bo nadoknadilo 23 ur in pol presedenih (delno celo preležanih) ur. Najbolje je vključevati različne telesne dejavnosti skozi ves dan. Delajte karkoli, pri čemer ste v gibanju, pri tem uživate in se zabavate - to je tudi glavni princip aktivnega življenja. Postavite si tudi realna pričakovanja in se pomikajte proti svoji želeni telesni teži z vsakokratnimi majhnimi koraki.
Kakorkoli že, vnos in poraba kalorij pri kontroli telesne teže igrata pomembno vlogo, ne pozabite pa še na dejavnike, kot so stres, počitek, miselna naravnanost in drugi, ki tudi vplivajo na telesno težo. V zvezi s kontrolo telesne teže je treba zmeraj pogledati celosten življenjski slog posameznika, ne le, ali ta oseba telovadi ali ne.
Na telesno težo in debelost je zatorej treba gledati večplastno in ne le s stališča prehrane in telesne vadbe. Seveda sta to dva izjemno pomembna dela, vendar gotovo ne edina.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta