Posušeni listi vinske rutice bodo odgnali mrčes

Patricija Šenekar
04.08.2019 03:23

V starih časih je vinska rutica veljala za rastlino, ki naj bi ostrila vid in dramila ustvarjalni navdih.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Vinska rutica v cvetu
Wikipedia

Vinsko rutico (Ruta graveolens L.) sadimo na sončno lego zeliščnih gredic in vrtičkov. Je prezimno trden grmiček, ki zraste do 60 centimetrov visoko. Spomladi jo porežemo, saj s tem spodbudimo tvorbo mladih zelenih vejic. Zacveti v zgodnjem poletju z zelenkasto rumenimi nagubanimi cvetovi, iz katerih pozno poleti dozorijo semena, ki jih rastlina odvrže v svojo bližnjo okolico, drobni sejančki pa rastejo zelo počasi. Pozno poleti jo lahko razmnožimo tudi s stebelnimi potaknjenci.
Majhni zaokroženi modrozeleni krpasti lističi imajo drobne oljne žleze in so zelo grenkega okusa. V majhnih odmerkih dajejo muškatni priokus ribjim in jajčnim jedem, uporabimo jih lahko tudi kot dodatek kremnim sirom. Semena se lahko skupaj s semeni zelene, luštrekom in listi mete uporabljamo za mesne marinade.
Iz listov lahko naredimo blag poparek, s katerim se spirajo utrujene oči. Kot čaj pa se lahko uporabijo za spodbujanje apetita in uravnavanje menstruacije. Čaj krepi tudi srčni utrip in dihanje. Čaj vinske rutice je lahko dodaten vir železa in rudnin.

Strup in protistrup v enem
Wikipedia

Šopki za odganjanje muh

Zelišč, s katerimi odganjamo muhe, je kar veliko. Za zeliščne šopke, ki jih obesimo okrog oken in vrat, lahko uporabimo vinsko rutico, sivko, meto, orehove vejice, polaj, pelin, abrašico in vratič.

Tinktura vinske rutice

V 200 ml žganja namočimo 50 g sveže narezane vinske rutice. Tinkturo uporabimo za izdelavo mazil ali kot aperitiv za spodbujanje teka. V 30 ml vode nakapamo 20 kapljic in popijemo 15 minut pred jedjo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta