(POTEPANJA) Kako je videti Maribor v očeh hrvaškega turista

Lana Mindoljević
22.09.2024 05:30

Očarljivo slovensko mesto, kjer so tudi klopi umetnine, nas je osvojilo z dolgo promenado, sproščenim vzdušjem in odličnimi vini. Tako lepo pišejo o Mariboru na hrvaškem popotniškem portalu putnikofer.hr.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Glavni trg Z mestno hišo
Andrej Petelinšek

Očarljivo slovensko mesto, kjer so tudi klopi umetnine, nas je osvojilo z dolgo promenado, sproščenim vzdušjem in odličnimi vini. Tako lepo pišejo o Mariboru na hrvaškem popotniškem portalu putnikofer.hr

Grad v središču mesta, lepo urejena dolga promenada ob reki, ki se leno vali po svoji strugi, slikovita arhitektura in razkošen, zelen Mestni park ... Že prvi sprehod po Mariboru nam je dal vtis, da je to posebno mesto. Čeprav ima skoraj sto tisoč prebivalcev, je vse skoraj na dosegu roke, lepote in znamenitosti se vrstijo ena za drugo, vzdušje na ulicah je sproščeno in polno življenja. Med obiskom v začetku septembra nas je drugo največje slovensko mesto popolnoma prevzelo s kulturno ponudbo, dogodki, odličnim vinom in toplimi gostitelji.

Vse je na dosegu roke

Vse najpomembnejše mariborske znamenitosti so blizu ena druge, zato je sprehod po mestnih ulicah pravo popotovanje skozi zgodovino in dediščino Maribora. Začeli smo na Glavnem trgu, z njegovim imenom domačini, kot kaže, niso želeli preveč komplicirati. Tu sta mestna hiša (rotovž) in razkošna fontana, v bližini pa stolnica na Slomškovem trgu in grad na Grajskem trgu. Nenavadno je videti grad v središču mesta! V njem je Pokrajinski muzej Maribor, zato ne izpustite ogleda grajske notranjosti. Navdušeni nad mestom smo začutili klic narave, namreč prelepe mariborske Drave. Odpravili smo se proti Lentu, najstarejšemu delu mesta, ki je bil pred kratkim popolnoma prenovljen.

Festival najstarejše trte vabi v Maribor med 26. in 29. septembrom.
Lana Mindoljević

Prekrasno prenovljen Lent

Sprehod ob Dravi po urejeni poti, obrobljeni z zelenjem, s pogledom na mostove in okoliške zgradbe je pravo meditativno doživetje. Po rekonstrukciji je tu prepovedan promet z avtomobili, tako da je celotno območje prostor miru, sprehajanja, rekreacije, ležernega pitja kave ... Na Lentu je ena največjih znamenitosti tega mesta: najstarejša vinska trta na svetu, ki je vpisana v Guinnessovo knjigo rekordov in ki po neverjetnih 440 letih še danes rodi. Njen blišč in edinstvenost boste najbolje izkusili na gastronomsko-vinskem in kulturnem Festivalu najstarejše trte, ki bo od 26. do 29. septembra. Promenada in prenovljeni Lent sta zagotovo postala naš najljubši del obiskanega mesta. Sodeč po številnih sprehajalcih in polnih terasah kavarn, so ga Mariborčani zelo dobro sprejeli.

Pravo zgodbo mesta pripovedujejo podrobnosti, ki jih njegovi prebivalci morda niti ne opazijo, a razveselijo tiste, ki ga obiščejo.
Lana Mindoljević

Umetniške dela, ki vabijo k uporabi

Vsi, ki potujete, dobro veste, da turistične atrakcije niso le cerkve, gradovi in ​​druge zgradbe, tudi ne samo prelepe promenade, kot je mariborska na Lentu. Pravo zgodbo mesta pripovedujejo podrobnosti, ki jih njegovi prebivalci morda niti ne opazijo, a razveselijo tiste, ki ga obiščejo. V Mariboru so to na primer unikatne klopi, postavljene po vsem mestu. Klopi kot turistična atrakcija?

Sliši se nenavadno, a ko vam povemo, da so jih izdelali najbolj znani umetniki in da ima vsaka svojo zgodbo, je smiselno. Unikatne klopi so prave umetnine, ki kar vabijo, da jih otipate, počivate na njih.

Midva močnejša od besede par

Prvo klop so pred mestno knjižnico postavili leta 1988 in nato se je začelo ... Zanimiva lesena konstrukcija, napolnjena s knjigami, čudovito povezuje njeno lokacijo in njeno funkcijo. v mestu najdemo tudi klop znanja, klop za ljubezenska srečanja, klop spominov ... Morda najbolj impresivna je klop Midva, ki stoji v Mestnem parku. Ob njej izvemo, da je izraz midva morda najlepša slovenska beseda; pomeni več kot par - simbolizira povezanost in nepretrgano vez med dvema človekoma. Kot novinarje nas je pritegnila tudi stekleno-kovinska klop pred nekdanjo stavbo mariborskega časnika Večer, ki simbolizira resnico in svobodo medijev.

Priročniki in aplikacije za kartiranje

Unikatne mariborske klopi so našle svoje mesto v mednarodnem projektu Erasmus+ InnoVET, v katerem je sodeloval Maribor. V projektu so poleg Srednje šole za gostinstvo in turizem Maribor in Zavoda za turizem Maribor Turistična skupnost županije Karlovac, Trgovsko-gostinska šola Karlovac, Gostinsko-turistična šola Beograd ter podjetja GosTur, Ferial, d.o.o., in Ericsson Nikola Tesla, d.d. InnoVET sofinancira Evropska unija. Osrednja tema projekta je participativni turizem, njegovi rezultati - trije turistični priročniki ter aplikacija za kartiranje turističnih znamenitosti in atrakcij - so namenjeni predvsem dijakom in študentom turističnih šol, lokalni skupnosti in turistom.

Edinstven digitalni zemljevid

Na zaključni konferenci smo imeli priložnost spoznati, kakšna je aplikacija, ki je bila razvita v okviru projekta InnoVET. Pri oblikovanju enotne baze turističnih znamenitosti so sodelovali dijaki mariborskih srednjih šol pa tudi poklicnih šol iz treh sosednjih držav. Z odprtimi očmi za realnost okoli sebe so fotografirali znane in manj znane lepote svojega mesta, vnašali opise, poročali, ali je kakšna znamenitost poškodovana ... Njihov trud in svež pogled sta vključena v digitalni zemljevid, ki bo na voljo vsem. Med drugim so bile kartirane vse edinstvene mariborske klopi in številne druge lepote tega mesta. V okviru projekta Erasmus+ InnoVET je nastala obsežna digitalna baza turističnih znamenitosti na območju treh držav, ki se bo vsakodnevno posodabljala. Posebnost baze je njena javna dostopnost, saj bodo uporabniki aplikacije InnoVET lahko samostojno vnašali turistične znamenitosti iz svoje okolice.

Ob zaključku projekta bo aplikacija InnoVET vsebovala okoli 1500 zapisov s strukturiranimi podatki o turističnih znamenitostih - bolj ali manj prepoznavnih lokacijah v pilotnih mestih Maribor, Radovljica, Karlovac, Zagreb, Reka, Beograd in Skopje. Dodana vrednost aplikacije so funkcionalnosti, kot je filtriranje invalidom dostopnih znamenitosti, pa tudi registracija t. i. okoljskih incidentov ali morebitne škode na turistični infrastrukturi. Po zaključku projekta se bo razvoj nadaljeval z integracijo programske rešitve v druge destinacije.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta