(POTEPANJA) "S preveliko gnečo v juliju in avgustu ne smemo žagati turistične veje, na kateri sedimo"

Neva Blazetič
30.04.2023 02:00

Množica turistov ponovno trka na vrata zgornjega Posočja Dolina Soče je že vsaj dve desetletji vodilna outdoor destinacija v Sloveniji, ponuja pa še veliko več kot plovbo z rafti in kajaki, soteskanje ali pa zipline.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Prizadevajo si za trajnostni in zeleni turizem.
Neva Blazetič

Velikonočni prazniki po tradiciji predstavljajo prehod iz zimske v poletno sezono, med prvomajskimi prazniki pa postaja že zelo živahno. Sredi marca so odprli plovno sezono na Soči in Koritnici, od 1. aprila trnke namakajo ribiči z vsega sveta, ki hrepenijo po ulovu avtohtonih soških postrvi in lipana, ki jih v večini primerov spustijo nazaj v reko. Kolesarji že vrtijo pedale na stranskih cestah in poteh, letošnja novost je nova atraktivna kolesarska steza med Tolminom in Mostom na Soči. Po njenem zgledu jo urejajo med Bovcem mimo Kobarida do Tolmina. Ko bo zaključena, bo ena najlepših v Sloveniji. Po razpredenih poteh, med katerimi izstopata Alpe Adria Trail in Juliana Trail, srečujemo vse več pohodnikov iz vsega sveta.

Žrtev lastnega uspeha

Če je bilo Posočje pred leti o zgolj prehodna destinacija na poti na morje, zdaj predstavlja ciljno za ljudi, ki želijo preživeti aktiven oddih v neokrnjeni naravi, v hribih in ob rekah. Število prenočitev se je v dveh desetletjih dvignilo od 20 tisoč do lanskih 920 tisoč. Med tujimi gosti prevladujejo Nemci.

Pn

Plovba po Soči s kajaki in rafti je ponesla ime Posočja v svet. Spada med pet najlepših slovenskih doživetij. Žal postaja žrtev svojega uspeha. Agencije so se namnožile kot gobe po dežju, poleti je na reki gneča, kar zmanjšuje kakovost doživetja. Tako kot še pri marsičem, bo nujen premislek, kako naprej. Odločali se bodo, ko bodo znani rezultati monitoringa oziroma štetja plovil. Uvajanje omejitev je zahteven in dolgotrajen proces, saj morajo o vsakršni spremembi soglašati trije občinski sveti: Bovec, Kobarid in Tolmin. So pa nujne. Uvajajo jih v najbolj atraktivni naravni znamenitosti Tolminskih koritih, kjer s sistemom štetja obiskovalcev po potrebi omejijo vstop, da gneča ne bi bila prehuda. Rezervacije za ogled so dobrodošle. Uvajajo večji red tudi pri festivalskem dogajanju na Sotočju pri Tolminu. S poglobljeno debato med domačini in organizatorji bodo začrtali za vse vzdržne smernice za naprej. Ker bo zgornja meja obiskovalcev 5000 in ker tam mimo gradijo tolminsko obvoznico, je Tolmin zapustil največji festival Metaldays. "Zadnja leta se v Posočju vse bolj zavedamo, da s preveliko gnečo v juliju in avgustu ne smemo žagati turistične veje, na kateri sedimo. Prizadevamo si za trajnostni in zeleni turizem, za katerega imamo certifikat. Usmerjamo se v širitev sezone v spomladanski in jesenski čas," pojasnjuje direktor javnega zavodu Turizem Dolina Soče Viljam Kvalić.

Od Poti miru do Juliana Traila

Posoški del Poti miru premore sedem muzejev na prostem z najbolj obiskanim na Kolovratu, v Kobariškem muzeju prve svetovne vojne vsako leto naštejejo okoli 50 tisoč obiskovalcev. Pot miru sicer poteka vse do morja, teče mimo slikovitih krajev, kjer je mogoče prenočiti, se okrepčati z lokalnimi dobrotami in spoznati današnji utrip. Visokogorske steze, makadamske poti ob reki Soči, nekdanje vojaške mulatjere ponujajo raznovrstne pohodniške izzive in nagrajujejo s prelepimi razgledi. Na številnih odsekih je zanimiva tudi za kolesarjenje. Na poti obiskovalci najdejo še žive planine in gostoljubne turistične kmetije, ki so kot nalašč za preživljanje aktivnih družinskih počitnic.

Juliana Trail je postal v zgolj dveh letih od nastanka ena najbolj obiskovanih daljinskih poti. V letošnjem letu bodo uredili krak v Breginjski kot. Njen pobudnik in soavtor je bil dolgoletni nekdanji direktor Turizma Dolina Soče Janko Humar. "Krožna daljinska pot privablja predvsem zato, ker je izkušnja popotnikov zelo pestra. Omogoča obhod gorovja Julijske Alpe po urbanih dolinah in samotnih planotah, čez prelaze, po skritih stezicah redko poseljenih krajev, skozi večje turistične centre na obrobju gorovja, ob Soči, Savi, Bači in Tolminki, v manjšem delu poteka po italijanskem obmejnem območju," pojasnjuje Humar. Na večini etap popotniki lahko opazujejo najvišjo slovensko goro Triglav, začutijo utrip Triglavskega narodnega parka. Najbolj obiskana je Alpe Adria Trail, ki privablja na tisoče pohodnikov.

Občine v Julijskih Alpah si prizadevajo, da bi skupaj z državo uvedle dodatne javne prevoze, ki jih je vsaj v Posočju odločno premalo. So pa na tem veliko naredili. Avtobusi v poletni sezoni vozijo do Tolminskih korit, v dolino Polog, na Kobariškem kroži zelo priljubljen Hop on-hop off, na katerega je možno naložiti kolesa, dodatni avtobusi v poletnem času vozijo prek Vršiča med Bovcem in Kranjsko Goro.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta