Predelana hrana povečuje tveganje za pojav sladkorne bolezni

Reuters
12.01.2020 03:31

Pri ljudeh, ki pojedo veliko predelane hrane, je tveganje, da zbolijo za sladkorno boleznijo, večje kot pri ljudeh, katerih hrana vsebuje veliko sadja in zelenjave, je pokazala nova študija.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Na tržnico bo treba.
Profimedia

Močno predelana hrana ima pogosto zelo veliko sladkorja, maščob in praznih kalorij. Uživanje velikih količin tovrstne hrane lahko vodi v povečano tveganje za pojav številnih zdravstvenih težav, vključno z boleznimi srca, visokim krvnim pritiskom, povečanim holesterolom, debelostjo in določenimi vrstami raka.
Nedavna študija je razkrila nove dokaze, da predelana hrana vodi k diabetesu tipa 2, najpogostejši obliki bolezni, ki jo pogosto povezujemo s čezmerno telesno težo. Med ljudmi, ki so sodelovali v študiji in jedli predelano hrano, se je pri 166 od 100.000 razvila sladkorna bolezen - v primerjavi s 116 od 100.000, ki so pojedli le majhne količine takšne hrane. "Ljudem svetujemo, da omejijo vnos predelane hrane in izberejo nepredelano ali manj predelano hrano - seveda ustrezno zdravim prehranskim smernicam z malo soli, sladkorja, maščobe in energijske vrednosti ter glede na indeks telesne teže posameznika in njegov način življenja," sta povedala vodja raziskave Bernard Srour in članica ekipe Mathilde Touvier s pariške univerze.

Več jogurta in zelenjave

Na splošno velja, da bi ljudje, ki želijo zmanjšati tveganje za pojav sladkorne bolezni, morali zreducirati vnos predelanega rdečega mesa ter sokov in drugih sladkih pijač, poudarjata Srour in Touvierjeva. Jesti bi morali več jogurtov, zelenjave, polnozrnata živila in oreške, sta svetovala.
V študiji sta preučila podatke več kot 104.000 odraslih ljudi, ki niso imeli sladkorne bolezni. Na začetku raziskave so bili stari povprečno 43 let, sledili pa so jim najmanj šest let. Okrog 17 odstotkov sodelujočih v raziskavi je uživalo močno predelano hrano. Posledično so zaužili več kalorij, njihovi obroki so bili nezdravi, večinoma pa so bili debeli in neaktivni. V času študije so 821 ljudem diagnosticirali sladkorno bolezen. Vsako desetodstotno povečanje količine predelane hrane v prehrani udeležencev je bilo povezano s 15-odstotnim povečanjem tveganja za razvoj sladkorne bolezni, so raziskovalci poročali v strokovni reviji JAMA Internal Medicine.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta