(PREJELI SMO) Srbkinja v Sloveniji: Med dijaki v Armanijevih oblačilih se na II. gimnaziji nisem dobro počutila (II.)

Že vrsto let se trudimo, da bi se vsi naši dijaki počutili vključeni in sprejeti in da bi imeli enake možnosti za učenje in razvijanje ustvarjalnosti in talentov.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinšek

V nedeljo, 23. oktobra 2022, je bil v Večeru v nedeljo objavljen intervju z Marijo Sirk, nekdanjo dijakinjo programa Mednarodna matura (v nadaljevanju: MM) na II. gimnaziji Maribor. V intervjuju, ki je bil naslovljen Srbkinja v Sloveniji: Med dijaki v Armanijevih oblačilih se na II. gimnaziji nisem dobro počutila, je intervjuvanka poleg svojega zelo osebnega doživljanja šole in programa MM navedla tudi številne napačne informacije, ki so nas prizadele in škodijo ugledu šole.

Prvi dijaki iz nekdanjih jugoslovanskih republik so se v program MM na naši šoli vpisali v šolskem letu 2002/2003. V začetku je bil naš osnovni namen pomagati otrokom iz teh držav, a se je izkazalo, da vključevanje dijakov iz tujine odpira pomembno mednarodno dimenzijo, ki program in šolo kot celoto bogati. Kulturna raznolikost in sprejemanje drugačnosti sta namreč v središču filozofije programa MM. Zato to prakso vse od takrat nadaljujemo in učence iz držav nekdanje Jugoslavije vsako leto povabimo k vpisu. Dijake izberemo na podlagi njihovega znanja, širine njihovih interesov, uspehov na tekmovanjih, njihove komunikativnosti in motiviranosti. Šola od tega nima nobene dodatne finančne koristi, saj bi dobili enaka finančna sredstva, če bi na vsa razpoložljiva mesta vpisali izključno slovenske dijake.

Na ugledne univerze v tujini se ne vpisujejo le naši slovenski dijaki, ampak tudi tuji; v preteklih letih so se tako med drugim šolali na univerzah v Abu Dabiju, Amsterdamu, Cambridgeu, Bostonu, Milanu, Oxfordu, Padovi, Parizu, Rimu, Sydneyju in na Škotskem. Na tuje univerze se vpiše približno polovica tujih dijakov, drugi pa se odločijo za študij v Sloveniji, kar nas zelo veseli.

Bivanje dijakov iz nekdanjih jugoslovanskih republik v dijaških domovih je od leta 2002 financiral Javni sklad za razvoj kadrov in štipendiranje. S šolskim letom 2015/2016 je sklad to finančno pomoč ukinil in so stroški bivanja ter prehrane žal postali breme družin. Na to nismo imeli vpliva, zato ne drži, da bi se šola z uvedbo plačljivega dijaškega doma finančno razbremenila in naredila selekcijo med dijaki.

II. gimnazija Maribor je bila prva šola v Sloveniji, ki je ustanovila šolski sklad, iz katerega zagotavlja tudi finančno pomoč dijakom iz socialno šibkejših okolij. Pomagamo jim pri nakupu šolskih potrebščin, krijemo jim stroške bivanja v dijaških domovih, omogočamo udeležbo na ekskurzijah, maturantskih izletih in maturantskih plesih, kupili smo tudi že kakšno maturantsko obleko (seveda ne Armanijeve). Naši dijaki, Slovenci ali tujci, so na elitne tuje univerze sprejeti zaradi svojih izjemnih sposobnosti in znanja in ne zaradi oblek, vpliva staršev ali denarja. II. gimnazija Maribor bistveno prispeva k njihovi odličnosti, na kar smo izjemno ponosni - verjetno smo v tem smislu v resnici elitni.

Nobena gimnazija si ne more izbirati socialnega in ekonomskega statusa družin, iz katerih prihajajo njeni dijaki, tudi II. gimnazija Maribor ne. Tega si niti ne želimo, zato se že vrsto let trudimo, da bi se vsi naši dijaki počutili vključeni in sprejeti in da bi imeli enake možnosti za učenje in razvijanje ustvarjalnosti in talentov. Spodbujamo sodelovanje in solidarnost, kot najvišjo vrednoto pa postavljamo znanje. Na srečo je med bralci Večera veliko nekdanjih drugogimnazijcev in staršev naših dijakov, ki so znali kritično ovrednotiti izjave intervjuvanke. Vsem drugim pa sporočamo, da oblačila prestižnih znamk nikakor ne okarakterizirajo naših dijakov in da je na II. gimnaziji Maribor pomembno vse drugo kot to, kako si oblečen.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta