Pri frizerju brez kemikalij: rastline edine lepšajo pričeske

Bojan Tomažič Bojan Tomažič
21.04.2019 05:57

Vse, kar damo na lase, pride v nekaj sekundah v krvni obtok, opozarja ekološka in bio frizerka Klavdija Hladin. Če moški nima las, naj ima brado, če tudi te ni, pa vsaj ženo z daljšimi lasmi.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Kana je zaradi ponaredkov na slabem glasu.
Andrej Petelinšek

V življenju je počela veliko reči, pri strežbi, v proizvodnji, v trgovini. "Tudi izobraževanj sem se udeleževala in si pridobila več vednosti, tako da se znajdem tudi v pisarni, pri šivanju, oblikovanju, risanju, ličenju, v umetniškem ustvarjanju, plesu in - v ekološkem frizerstvu," o sebi pove Klavdija Hladin, stoodstotno ekološka in bio frizerka iz Maribora. Od lanskega oktobra ima v Mariboru salon za nego in oblikovanje pričesk, začela je vsaj šest let prej. "Vedno sem verjela, da me moje poslanstvo še čaka. Iz ekonomskih voda sem se preusmerila v vizažistično stroko, kjer imam nekaj zanimivih izkušenj, tudi v filmu sem se znašla."
Pred desetletjem jo je očarala kana. "Začela sem raziskovati poslikave na kožo in slutila sem, da me bo spremljala skozi življenje. Pod mentorstvom iranskega umetnika Arkana Al Nawasa sem se učila risanja arabesk, zaljubila sem se v to umetnost, najprej sem slikala samo na kožo, potem še na druge predmete oziroma površine. Poslikave so krasile sveče, nakit, ovitke, okvirje, stene." Ustvarila je tudi dve kolekciji oblek z energijskimi pečati, predstavljeni sta bili na modnih revijah. "Tako se je pričel kamen kotaliti in odpirala so se ena vrata za drugimi. Nikoli nisem nehala verjeti, tudi ko je življenje postreglo s težavami. Zame so to le bogate izkušnje, brez katerih danes ne bi bila, kar sem. In to je šele začetek, saj so cilji sedaj jasneje postavljeni. Osrečuje me, da opravljam svoje poslanstvo." Brez kemikalij, naravno.

Klavdija Hladin ima v Mariboru naravni frizerski salon.
Andrej Petelinšek

Odpiranje ovojnic je poškodba

Je mogoče uničene lase spraviti v normalno stanje?
Seveda. To lahko naredimo doma ali v salonih, kjer se s tem ukvarjamo. Mogoče je okrepiti lase, poskrbeti, da hitreje rastejo, okrepiti lasne korenine, proces izpadanja las se da upočasniti ali ustaviti, odvisno od vzroka. Po naravni poti je mogoče narediti vse, samo beljenje oziroma svetlenje ni mogoče. Svetlenje las pri nas ni mogoče, ker je za to treba odpreti ovojnico, to običajno naredi amoniak ali amoniaku podobna snov, potem s peroksidom izničiti melaninsko celico, s čimer je narejena velika škoda, in jo nadomestiti z želeno barvo. Tega narava ne naredi. Barva las nam je dana takšna, kot je, lahko jo obogatimo, ozaljšamo, prekrijemo sivo, vse lahko naredimo, samo naše barvne globine ne moremo spremeniti. Kar tudi ne bi bilo prav. Mogoče jih je spraviti v boljšo kondicijo, vendar je potreben čas. Sama imam izkušnjo, pripeljala me je k temu, kar zdaj počnem.
Torej ste pri sebi začeli.
Tako je. Imela sem zelo uničene lase, barvala sem si jih, nosila sem lasne vstavke v želji po dolgih in bujnih laseh. Posluževala sem se raznih metod in vem, kako razni preparati delujejo. Nekega dne sem prišla k svoji frizerki, da bi mi zamenjala lasne vstavke, snela jih je in rekla, da novih nima na kaj pripeti. Takrat sem ugotovila, da sem za lasne vstavke lepo skrbela, za svoje lase pa ne. Morala sem se postriči povsem na kratko. V tistem času sem od Etnobotanike, takrat je bila še Zakladnica narave, dobila povabilo na delavnico z naslovom Resnica o kani, Takšne delavnice zdaj tudi sama vodim. S kano sem že risala na kožo in sem šla pogledat. Tam sem si rekla, to je to. Nekje leta 2007 je bilo in od takrat moji lasje niso več imeli stika s kemijo. S kano sem si tako okrepila lase, da moja frizerka ni mogla verjeti.

"Barva las nam je dana takšna, kot je, lahko jo obogatimo, ozaljšamo, prekrijemo sive lase."
Andrej Petelinšek

Rastlinske obloge za krepitev

Kako se lotite poškodovanih las?
Delamo obloge za lase, z njimi se barva las ne spreminja, lotimo se problematike las in lasišča. Negovalne obloge so zmešane iz rastlin, ki imajo vsaka svoje področje delovanja.
Amla, indijska kosmulja, je zelo bogata z vitaminom C, z aminokislinami, deluje protivnetno. Skoraj vse rastline, ki jih uporabljamo, so tudi užitne, če bi jih pojedli, ne bi bilo nič narobe, samo sena bi lahko delovala kot odvajalno sredstvo. Sena deluje tudi kot negovalna obloga. Evkaliptus je proti mastenju las. Evkaliptus je rahlo antiseptičen, ni užiten, doda se ga v manjših količinah k oblogam, je tudi v amlinem olju. Aloa vera je za vlaženje, za suhe, uničene, skrepane lase. Tudi pomirja lasišče, če je kaj narobe. Zizipus je za krepitev lasnih mešičkov, za tanke lase brez volumna. Uporabljam ga pri oblogah, če so lasje slabi, ga dodam tudi kot negovalo k barvam. Poudarjam: tako obloge kot barvanje z naravnimi snovmi so nega. Rada uporabljam negovalna olja in tudi hidrolate.
Katera in kako?
Naravna olja so vsa dobra, nobeno lasem ne more škoditi, tudi naše hladno stiskano oljčno olje koristi. Arganovo je dobro, amlino olje je za mešičke, amla je tudi proti predčasnemu sivenju, proti pretiranemu izpadanju las, za krepitev lasnih mešičkov. Ker je poleg tudi evkaliptus, osnova je hladno stiskano sezamovo olje, je odlično tudi za kožo. Amlin prah z oljčnim oljem je dobra maska za lase. Lasem koristna so tudi monoi tahitijska olja, ki se vežejo z molekulo lasu in so zaščita od znotraj. Poleti, ko morje in sonce lase zelo osušijo, so nepogrešljiva. Dobro je neemovo olje, ricinusovo je za hitrejšo rast. Mnoge stvari je mogoče na ta način ustaviti ali ublažiti, vztrajanje se splača. Vsak sam mora tudi za lase kaj narediti s prehrano, s pitjem dovolj tekočine in s čim manj stresa.
Kolikokrat tedensko si je treba umiti lase?
Z ničemer ne smemo pretiravati. Umivanje vsak dan ni v redu, če je že treba, poskusimo s suhim šamponom. Eden takih je shikakai, to je drevo, ki ima plodove podobne rožiču, vsebujejo naravni saponin, ph je nevtralen. Nastrgajo se in se uporabljajo kot suhi prah ali z vodo. Ker je močan saponin, je treba biti pazljiv, da ne pride v oko, ker razdraži sluznico. Aritha je prav tako naravni suhi šampon.
Kako izbrati šampone za suhe in mastne lase?
Naravne snovi delujejo tako, da je prav. Oglaševanje tistih s kemijo tudi štejem za marketinško potezo, nisem še opazila, da bi šampon preprečil mastenje las. Tudi šamponi in balzami za barvane lase ne delujejo. Modna industrija nas pač zasipava z lepotnimi ideali in marsikaj obljublja.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta