(RECEPT) Kosovska ponev, preprosta in enostavna jed iz naše bližine

Zora Štok Zora Štok
27.10.2024 03:20

Ko brskamo za vsemogočimi eksotičnimi recepti in iščemo nove in nove okuse in kombinacije, zlahka spregledamo enostavne, preproste jedi iz naše bližine, ki pa so tako

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

1,5 kg jagnjetine ali teletine brez kosti

20 dag kajmaka

4 dl kozjega kislega mleka ali jogurta

sol, poper

3 jajca

1 jušna žlica kopra

nekaj žlic olja

Meso natremo s soljo in poprom, ga v ponvi na hitro opečemo z vseh strani, potem ga damo v nekoliko namaščen pekač in v pečici, ogreti na 180 do 200 stopinj Celzija, spečemo do mehkega. Meso vzamemo iz pekača, sok, ki je nastal med pečenjem, odlijemo in prihranimo. Pekač premažemo s kajmakom. Meso narežemo na zrezke in ga naložimo po kajmaku. Jajca stepemo z jogurtom ali kislim mlekom, malo solimo in popramo ter dodamo še koper.

Meso prelijemo s sokom, ki je nastal med pečenjem, potem čezenj zlijemo mešanico jajc in jogurta ter začimb. Pečemo v pečici, ogreti na 180 stopinj Celzija, 15 do 20 minut.

Tako pripravljeno meso je priljubljena albanska jed, na območju nekdanje Jugoslavije so jo pripravljali na Kosovu. Včasih jedi dodajo tudi na lističe narezano čebulo, z njimi prekrijejo meso, ko se peče v pečici, ob mesu pa naložijo še kakšno zelenjavo, ki jo potem postrežejo ob mesu. A to je že nadgradnja osnovnega recepta, originalna kosovska tava (tava pomeni ponev) je brez teh dodatkov.

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Več vsebin iz spleta