(RECEPT) Polnjeni lignji

Zora Štok Zora Štok
20.07.2024 04:00

Nadevi so različni, včasih namesto pršuta in sira lignje nadevajo z rižem in začimbami, ponekod lovkam dodajo le malo drobtin, česna in peteršilja, vse bolj popularni so zelenjavni nadevi.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Polnjeni lignji
Profimedia

80 dag večjih lignjev

10 dag pršuta

10 dag mocarele

1 manjši šopek peteršilja

1 strok česna

poper

olivno olje

 

Lignjem odstranimo notranjost, kožo na zunanji strani pustimo. Lovke odrežemo od glave. Pršut in mocarelo narežemo na manjše koščke, česen in peteršilj sesekljamo. V ponvi segrejemo olje in prepražimo lovke, potem jih narežemo na manjše koščke. V skledi zmešamo pražene lovke, česen, peteršilj, pršut in mocarelo. Napolnimo lignje, a le do treh četrtin, potem jih pri vrhu zapremo z zobotrebcem. Premažemo jih z olivnim oljem. V ponvi segrejemo še malo olivnega olja, naj ne bo prevroče, dodamo lignje in jih na zmernem ognju pečemo okoli 15 minut. Vmes jih previdno obračamo. Med pečenjem lahko v ponev dodamo malo belega vina.

Lahko pa lignje damo v pekač, v katerega smo dali na kose narezan krompir. Vse skupaj pečemo v pečici, ogreti na 200 stopinj, dokler krompir ni lepo zapečen. Lignje med peko obrnemo, da so lepo zapečeni z vseh strani.

Polnjeni lignji so priljubljena jed po mediteranskih državah. Nadevi so različni, včasih namesto pršuta in sira lignje nadevajo z rižem in začimbami, ponekod lovkam dodajo le malo drobtin, česna in peteršilja, vse bolj popularni so zelenjavni nadevi. Imeniten nadev za lignje so tudi rakovi repki.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta