(REPORTAŽA) Oktoberfest je peti letni čas Bavarcev. Po čem je liter piva?

Jon Knez Jon Knez
29.09.2024 08:00

Če je v prejšnjih letih veljalo, da na Oktoberfestu strežejo ženske v dirndlih s po osmimi ali več supercami v roki, se je spremenilo tudi to. Veliko je moških natakarjev, tudi naših gora listov.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Še eno rundo daj, točajka.
Reuters

 soboto, 21. septembra, se je pričel največji ljudski festival na svetu - münchenski Oktoberfest. Nemci dogodke oziroma festivale, ki vplivajo na življenjski ritem ljudi, imenujejo peti letni čas. In Oktoberfest zagotovo vpliva na življenja mnogih. Za Bavarce je način življenja, privabi pa trume turistov s celega sveta. Največ udeležencev je domačinov, sledijo Američani, Avstrijci, Francozi in Italijani. Lani ga je v 18 dneh obiskalo 7,2 milijona ljudi. Stočilo se je 6,5 milijona litrov piva. Skupni dobiček je znašal 1,25 milijarde evrov, kar je k BDP Münchna prispevalo dva odstotka. Številke se iz leta v leto višajo. Letos ga je v prvih dveh dneh obiskalo že milijon ljudi.

Izkušnja letošnjega dvodnevnega obiska Wiesna, kot mu rečejo domačini, je bila pričakovana. Skoraj vsi stereotipi držijo. Lahko bi ga opisali tudi z Balaševićevim verzom - parada pijanstva in kiča. Prizorišče Theresienwiese je ogromno, praktično nepregledno. Lučke na ringelšpilih utripajo daleč naokoli. Veliko je stojnic s spominki, s hrano, igrami na srečo. Trume obiskovalcev se valijo gor in dol.

In zdaj k bistvu festivala - pivu. Svoje šotore ima šest največjih münchenskih pivovarn: Löwenbräu, Hofbräuhaus, Augustinerbräu, Paulaner, Hacker-Pschorr in Spaten. Nekatere imajo več šotorov, skupaj jih je okoli 20. A to niso navadni šotori, temveč prave večnadstropne dvorane. Postavljajo jih od julija.

Reuters
Epa
Epa

Pravilo, da te ne postrežejo, če nimaš mize, ne drži popolnoma. Z leti so pravila očitno nekoliko zrahljali. Pivo se da dobiti, četudi stojiš nekje ob strani. Te pa usmerijo k mizam. Pivo točijo samo v supercah, litrskih vrčkih, imenovanih mass. Pivovarne zvarijo pivo posebej za Wiesn. Ima okoli 6 odstotkov alkohola, kar pomeni, da je močnejše od navadnega bavarskega hellesa. Cene niso enotne, v velikih šotorih se gibljejo okoli 15 evrov, v manjših pa kak evro manj. Runda treh massov denimo znaša okoli 45 evrov, je pa priporočljivo pustiti nekaj napitnine, saj si tako kupiš naklonjenost natakarja. V tem primeru pač zaokrožiš na petdesetaka. Če je v prejšnjih letih veljalo, da na Oktoberfestu strežejo ženske v dirndlih s po osmimi ali več supercami v roki, se je spremenilo tudi to. Veliko je moških natakarjev, tudi naših gora listov. Sporazumeti se torej da tudi v srbohrvaščini.

In kaj narediti, če so vse mize zasedene, kar večino časa so? Vsako leto po spletu zaokrožijo posnetki, kako zjutraj, ko se Wiesn odpre, trume obiskovalcev tečejo proti šotorom, da bi zasedli mize. To ni tako nujno. Čez dan se namreč izmenja veliko ljudi. Tudi če prideš zvečer, ko je vzdušje že pestro, lahko najdeš svoje mesto. Sprehodiš se naokrog, se priključiš h kakšni mizi, ki ni povsem polna, vljudno prosiš omizje, ali si lahko tam, in sčasoma mizo - malo za šalo, malo za res - prevzameš.

Za glasbo je poskrbljeno. Na odru sredi šotora se ves čas izmenjujejo ansambli. Kljub nekoliko slabšemu ozvočenju je slišati evergreene. Od nemških šlagerjev in italijanskih viž do rock hitov. Ne gre brez Helene Fischer, DJ Ötzija, tudi Sarà perché ti amo​ je del železnega repertoarja. Večer se okoli 22.30 zaključi z Robbijem Williamsom in Angels. V manjših šotorih zabava traja kakšno uro dlje. Vsakih petnajst minut je čas za napitnico Ein Prosit, ko se dvigne vrče in zapoje. Proti večeru nihče več ne sedi. Navada je, da se stoji na klopcah. Na mizo je sicer prepovedano stopiti, ampak varnostniki zamižijo in ne ukrepajo, če kdo nanjo prisloni nogo. Varnostnikov razen pri vhodu pravzaprav sploh opaziš.

Reuters
Reuters
Epa
Epa

V luči nedavnih napadov z nožem v Nemčiji je bila za Oktoberfest napovedana poostrena varnost, ki pa je ni bilo zaznati. Pri vhodu na Theresienwiese so sicer varnostniki pregledovali obiskovalce, ampak - vsaj ob našem obisku - zelo površno. Vnos nahrbtnikov in večjih torb ni dovoljen. Ženskam so pregledali vsebino manjših torbic, to pa je vse. Zlahka bi torej kdo na prizorišče prinesel orožje in izvršil napad.

Ni pa Oktoberfest edina privlačna stvar v bavarski prestolnici. Poseben čar imajo pivski vrtovi - Biergartni. Veliko jih je v Angleškem vrtu - največjem mü​nchenskem parku ob reki Isar. Park je dolg 5,5 kilometra. Z enega konca na drugega pešačiš več kot eno uro. V pol ure se pride z U-bahnom, podzemno železnico torej. Tradicija v Angleškem vrtu je surfanje na umetnih valovih ob robu parka. Atrakcija za turiste, ki opazujejo, kako se trume surferjev podajajo na valove.

Največji vrt Hirschgarten sprejme osem tisoč ljudi. Sistem pivskih vrtov je enostaven. Samopostrežna kuhinja in šank. Vzameš pladenj, naročiš kračo, klobase, piščanca, jetrni sir, naročiš pivo ali katero drugo pijačo, plačaš in se usedeš za eno od gasilskih miz. Sploh ob koncih tedna so vrtovi priljubljena točka Münchenčanov in tudi turistov.

Oktoberfest bo trajal do nedelje, 6. oktobra. Tedaj se pričakuje tudi največ ljudi. Nasploh je obisk večji med vikendom.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta