Resnice in zmote o razstrupljanju telesa

NR
25.11.2018 03:46

Zanj se lahko odločimo kadarkoli, saj visoke ravni holesterola, utrujenost in slaba prebava, ki so posledica preobremenjenosti jeter, vsekakor niso sezonske težave. Tudi kontracepcijske tabletke zamastijo jetra.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Organ s številnimi nalogami

Skrb za razstrupljanje sodi v zdrav način življenja in je ena naših najpomembnejših naložb. Žal pa veliko ljudi ne ve, kako se razstrupljanja jeter lotimo. Če zraven naletijo še na katero izmed najpogostejših zmot na tem področju, je zmeda res velika. Da se to vendarle ne bi zgodilo, vam razkrivamo zmote in resnice o razstrupljanju jeter. Po metodi drži ali ne drži.

Glavni razstrupljevalni organ v telesu so jetra

Drži. Jetra so naš glavni razstrupljevalni organ in poleg tega opravijo preko 500 drugih življenjsko pomembnih funkcij. Tako med drugimi uravnavajo kemično sestavo krvi, iz nje odstranjujejo strupene kemične snovi in jih razgradijo, vsrkavajo glukozo in jo shranjujejo v obliki glikogena, v kri sproščajo glukozo, ko se v njej zmanjša. So torej kot baterija telesa. Aktivno sodelujejo tudi pri prebavi, saj proizvajajo in izločajo žolč, ki je potreben za prebavo hrane.

Jetra ne bolijo

Drži. Še ena posebnost jeter je, da so organ brez živcev, ki bi prevajali bolečino in tako sami običajno sploh ne zaznamo bolezni jeter, dokler ni ta že zelo napredovala. Zato je še toliko pomembnejša preventiva. Sicer pa se simptomi preobremenjenih jeter naprej opazijo kot pomanjkanje energije in utrujenost, slaba, počasna prebava, zvišane ravni holesterola v krvi, previsoka telesna teža in predvsem maščobe okoli trebuha.

Zamaščena jetra so splošen zdravstveni problem

Drži. V preteklosti smo bolezni jeter vedno pripisovali alkoholikom, danes pa je glavni vzrok za zamaščenost jeter preobilno prehranjevanje, uživanje preveč maščob in debelost. Tako imenovana alkoholna zamaščenost jeter ima v razvitem svetu že značilnosti epidemije, zato je skrb za ta naš edinstveni organ v tem času še pomembnejša.

Jetra se zamastijo samo zaradi mastne hrane

Ne drži. Jetra najbolj zamastijo procesirana hrana, salame, klobase, ocvrta hrana in druge transmaščobe, preobilica sladkorja ter sladke pijače in alkohol, seveda tudi dolgotrajno uživanje sintetičnih zdravil, mednje prištevamo tudi kontracepcijske tabletke.

Razstrupljevalno kuro lahko opravim v 14 dneh

Ne drži. Ni mogoče pričakovati, da se bodo jetra obnovila v nekaj dneh ali tednih, če smo jih obremenjevali več mesecev, let. Jetra za razmastitev in obnovo dokazano potrebujejo tri mesece.

Razstrupljanje vključuje samo prehrano

Ne drži. Res je, da je prehrana pri razstrupljanju zelo pomembna, vendar je v obdobju razstrupljanja kot tudi sicer treba poskrbeti za gibanje. Tudi razstrupljevalna kura bo učinkovitejša, če vsak dan namenimo vsaj 30 minut kakšni obliki vadbe.

Za razstrupljanje jeter je dovolj, če uživam pegasti badelj

Ne drži. Jetra so organ, ki za opravljanje svojih funkcij potrebuje več različnih hranil. Za učinkovito razstrupljanje je priporočljivo, da si pomagamo s prehranskimi dodatki, ki poleg učinkovine silimarin iz pegastega badlja vsebujejo še vitamine B-kompleksa, vitamin E in zdravilne učinkovine, ki pripomorejo k obnovi in zaščiti jeter. Takšna sta indijska kosmulja in golostebelni sladki koren.

Razstrupljamo se samo spomladi

Ne drži. Za razstrupljanje se lahko odločimo kadarkoli, ker visoke ravni holesterola, utrujenost in slaba prebava, ki so posledica preobremenjenih jeter, vsekakor niso sezonske težave.

Dovolj je, če opravim kuro enkrat v življenju

Ne drži. Strokovnjaki priporočajo, da razstrupljevalno kuro opravimo enkrat na leto in tako tudi bistveno zmanjšamo možnost razvoja različnih bolezni sodobnega časa.

Z razstrupljanjem jeter bomo shujšali

Delno drži. Eden izmed znakov zamaščenosti jeter je čezmerna telesna teža, predvsem debelost okoli trebuha. Razstrupljena jetra bodo delovala s polno močjo in tudi maščobe spet presnavljala in ne shranjevala v celice. To se zagotovo pozna pri nižji telesni teži in najprej manjšem obsegu okoli trebuha. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta