Senzacionalni slalomski zmagovalec Kitzbühla: Spočit za zmago, preutrujen za slavje

Aleš Mišič Aleš Mišič
30.01.2022 04:40

Dave Ryding je Otočane spravil v evforijo. V Pekingu Britanci pričakujejo nič več in nič manj kot prvo olimpijsko medaljo v smučanju.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Imel je še toliko moči, da je dvignil gamsa.

Epa

Velika Britanija je v 55-letni zgodovini svetovnega pokala v alpskem smučanju dobila prvega zmagovalca, in to po zaslugi 35-letnega smučarskega veterana. Morda na prvo žogo najbolj presenetljivi zmagovalec svetovnega pokala David Ryding je potolkel vso slalomsko konkurenco in se zavihtel na najvišjo stopničko odra za zmagovalce v meki alpskega smučanja - avstrijskem Kitzbühlu. Toda njegovi rezultati pokažejo drugačno sliko, da gre namreč za odličnega slalomista, ki ni po naključju v prvi jakostni skupini. Prvič je nastopil v svetovnem pokalu leta 2009 v Alta Badii, na stopničke pa se je doslej povzpel štirikrat. Na Tirolskem je zablestel že leta 2017, ko je po prvi vožnji celo vodil, na koncu pa moral priznati premoč samo Marcelu Hirscherju, v tistem času skoraj nepremagljivemu avstrijskemu dragulju. Kitzbühel je Britančev srečni kraj.

Ko so ga vprašali, kaj mu je šlo po glavi na startu pred njegovo izjemno drugo vožnjo, ki ga je popeljala s šestega mesta na prvo, je bil Ryding iskren. "Mislil sem, jebi ga, poskusil se bom spustiti in smučati čim bolje in videl bom, kam me to pripelje," je odgovoril Dave "the Rocket" (raketa) Ryding, britanski junak iz mesta Chorley v Lancashiru. Preutrujen je bil, da bi triumf proslavil s kakšno pijačo. "Prestar sem za to," je rekel in se takoj po uspehu kariere nasmehnil: "Popolnoma sem razbit." Mikaela Shiffrin pa je komentirala: "Presenečena sem in navdušena nad Davovim smučanjem, a tudi nisem presenečena. To je tako poseben dosežek, ki izhaja iz njegovega smučanja na plastiki in dokazuje, da lahko dosežeš vrh, tudi če nisi odraščal v močni deželi alpskega smučanja," je dejala ameriška smučarska šampionka.

Dave Ryding je po prvem teku še vodil, nato pa v drugem teku odstopil.
EPA

V Pekingu bo spet živčen

Priljubljeni smučar bo kmalu odpotoval v Peking na svoje četrte zimske olimpijske igre, kjer bo, če si sposodi skovanko sira Alexa Fergusona, to "čas škripanja". Tako je legendarni britanski nogometni strateg označeval dramatične zaključke v ligaškem tekmovanju. Vendar pa na Kitajsko Ryding ne bo prišel kot zadnji slalomski zmagovalec v svetovnem pokalu, saj je bil na torkovem nočnem slalomu v Schladmingu šele na 20. mestu. Kljub temu bo pod pritiskom, saj se dobro zaveda, da bodo ljudje pričakovali, da mu bo šlo dobro. "Spet bom živčen, ker je to največja dirka v zadnjih štirih letih. To je vrhunec. Pričakoval bom, da bom dobro smučal, a karkoli se zgodi, lahko grem pomirjen domov, ko vem, da imam zmago v svetovnem pokalu. Bil je nor dan in bilo je noro potovanje. Ampak nikoli nisem nehal verjeti, da mi bo uspelo." Maja ga čaka še en velik dogodek, poroka z zaročenko Mandy.

Na zmagovalnem odru slaloma v Kitzbühlu sta mu družbo delala Norvežana Lucas Braathen in Henrik Kristoffersen.

Epa

Oče in mama delala za sinove sanje

Njegova že skoraj 30-letna smučarska pot se je začela, ko se je Ryding pri šestih letih začel učiti smučati na 50-metrskem pobočju, prekritem s plastiko, Pendle v Lancashieu. Šele pri dvanajstih letih je prvič smučal na snegu, potem ko sta mu delavska starša obljubila, da bosta s sestro Jo lahko šla na prve družinske smučarske počitnice, če bosta dosegla dostojno raven. Njegov oče Carl, trgovec, ki se je prekvalificiral v inženirja za plin, da bi pomagal financirati sinove sanje, in mati Shirley, frizerka, sta nato vsak konec tedna sina vozila na tekmovanja.

"Leta 2010, ko je stara smučarska zveza bankrotirala in nismo imeli ničesar, je bilo res težko," se spominja Dave. "Na poti sva bila samo jaz in moj trener. Toda tudi mene je to oblikovalo in mi dalo odločnost, delovno etiko in zavest, da nič ni podarjeno." Ker je med 15 najboljšimi slalomisti na svetu, trenutno je na sedmem mestu v slalomski razvrstitvi svetovnega pokala, se lahko preživlja s smučanjem. Nogometaši v enem tednu zaslužijo več kot on v enem letu, ampak se ne pritožuje. Ko so ga vprašali, ali bo hitro zapravil 100.000 evrov, ki jih je dobil za zmago, je odgovoril: "Sem škrt kot rit."

Ryding upa, da bosta njegova zmaga in podpora britanske smučarske zveze navdihnila naslednjo generacijo britanskih smučarjev, da se prebijejo v ospredje. Priznal je, da so njegovi uspehi od njegovih prvih iger v Vancouvru leta 2010 prinesli temeljito spremembo v odnosu do zimskih športov v Veliki Britaniji. V tem tednu je britanska smučarska zveza (GB Snowsport) objavila ekipo 18 smučarjev in treh deskarjev za Peking. Ryding upa, da bo njegov uspeh pomemben dejavnik pri nadaljnjem napredku tega športa v Združenem kraljestvu. "Celotna britanska zimskošportna scena je doživela pravo revolucijo od mojih prvih zimskih olimpijskih iger in končno smo prišli do faze, ko imamo močno zvezo," je dejal Ryding. "Zame je pomembno, da vidim, kako prihaja naslednja generacija. Sodijo vas po tem, kaj si naslednja generacija misli o vas, in zagotovo nas ne vidijo več kot vredne posmeha."

Bil je nor dan in bilo je noro potovanje.

Reuters

Angležinja na Zlati lisici

Občudoval je svojega vzornika, rojaka Alaina Baxterja, največjega osmoljenca olimpijskih iger leta 2002 v Salt Lake Cityju. V slalomu je prismučal na tretje mesto, a so Britanci ostali brez prve kolajne na zimskih olimpijskih igrah. Baxter je padel na dopinškem testu zaradi nosnega inhalatorja, kupljenega v ZDA, ki naj bi vseboval metamfetin. Medaljo je moral vrniti, prejel jo je Avstrijec Benjamin Raich. Postopek je bil obnovljen leta 2014, vendar se ni končal v prid nekdanjemu slalomistu, ki ima v svetovnem pokalu enajst uvrstitev med prvo 15-erico in štiri med najboljših deset. V svetovnem pokalu ni nikoli stopil na stopničke, njegova najboljša uvrstitev je četrto mesto. Prvi Britanec, ki se je v svetovnem pokalu v alpskem smučanju zavihtel na oder za zmagovalce, je bil Konrad Bartelski, ki je leta 1981 osvojil drugo mesto na smuku v Val Gardeni. Malo je tistih, ki se v Mariboru še spomnijo Gine Hathorn, leta 1944 v Andovru rojene Angležinje. Kronist Zlate lisice je zapisal, da je leta 1967 Hathornova pustila svoj jaguar doma in se v Maribor iz Gradca pripeljala s Kompasovim avtobusom skupaj s kolegicami. Britanska smučarska eksotinja? Nikakor ne, nastopila je na treh olimpijskih igrah, svojo najboljšo uvrstitev s četrtim mestom pa dosegla leta 1968 v Grenoblu. V svetovnem pokalu je nastopala šest sezon do leta 1972 in se v slalomu enkrat zavihtela na stopničke. V skupnem seštevku svetovnega pokala je bila najvišje na 14. mestu leta 1967, ko je bila osma v slalomskem seštevku.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta