Sladko rdeče ali kako je biti Hemingway in Bine Volčič v enem

Aljoša Stojič Aljoša Stojič
08.11.2020 04:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Shutterstock

Največ učiteljic (učiteljev) je zbolelo, ko so zaprli šole. Učitelji niso nadljudje, zato tudi njih ta prekleta negotovost psihološko obremenjuje, da zbolijo prej, kot bi v času normalnega pouka - če bi bili skupaj z otroki v učilnici. Tako pa pet minut pred dvanajsto "jovo na novo" dobivajo navodila o šolskem urniku in šolskih počitnicah in delu na daljavo. Podaljšanje počitnic je bilo edino smotrno, se strinja tudi šolska stroka, ampak jaz kot starš vem le to, da nič ne vem - in slepo sledim ukazom, tako kot vsi mi. Anglija je zaprla javno življenje, šole je pustila odprte. V Belgiji so šolske počitnice podaljšali do 15. novembra ... Starši, zlasti manjših otrok, so v koronakrizi spoznali, kako mukotrpno je biti učitelj, vzgojitelj, kuhar in vodja prostočasnih aktivnosti obenem. Vsi po malem smo postali masterchefi, ker je treba vsak dan nahraniti te naše ptičke (tisti brez toplega gnezda pa so nasploh v obupnem položaju, ki ga posamezne šole, kot je tudi naša miklavška, uspešno rešujejo). V letu 2020 smo starši šoloobveznih otrok spoznali, kakšen privilegij sta malica in kosilo v šoli. Kar mi je še bolj utrdilo prepričanje, da je jamranje staršev (prek svojih razvajenih otrok), kako slaba da je šolska hrana, iz trte izvito. Lačni smo ful drugačni. "Kaj? spet makaroni?!" sem jih poslušal doma, ker sta se v šoli razvadila - s pestrim jedilnikom, ki je za nameček zelo zelo poceni. Seveda, porcije bi bile za višje razrede lahko večje, ampak za kosilo napolniti 600 ali 800 otroških želodčkov je težko, še zlasti, ker bi vsi jedli pice, hambije in pomfri, zmrdujejo pa se (ne vsi in ne vedno), ko pride na mizo zelenjavna juha ali rdeča pesa v solati.

Danes, ko to pišem (delam od doma, v svoji občini, na svoji zemlji), skušam z eno polovico biti Hemingway, z drugo pa sem Bine Volčič: za prilogo bom pripravil sladko rdeče zelje z jabolki in balzamičnim kisom. Preprosto kot pasulj: na maslu prepražimo na drobno narezano rdeče zelje, dodamo kis, sladkor, naribano jabolko. Pokrito dušimo na zmernem ognju 20 minut, do mehkega. Solimo in popramo po okusu. Enajstega si ga le privoščite do mile volje, to sladko rdeče - zelje in ono drugo, bolj tekoče, tudi.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.