Slovenska katrca s podpisom dirkača F1

Artur Švarc
19.02.2023 02:00

Ta katrca je in bo ostala neločljiv član naše družine - tudi z naslednjimi generacijami, čeprav danes mladeži avtomobili niti približno ne zanimajo več tako kot nas.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Štiri leta bo minilo od unikatne podpore ekipi Renaulta na VN Avstrije v Spielbergu.
Miran Švarc

Spominjam se zgodnjega sončnega jutra leta 1982, ko sem kot sedemletni mulec na zadnjem sedežu z očetom, omo in dedijem po stari cesti s štajerskega konca čez severno ljubljansko obvoznico, ki so jo ravnokar gradili, prišel v Ljubljano po eno prvih novomeških katrc izvedbe GTL. Bela, z oranžnimi sedeži, z vonjem po novem. Čeprav je od tega več kot 40 let, spomini ostajajo živi - oma je katrco vozila več kot 20 let, po klančini iz garaže je vedno tulil motor, smrdela je sklopka, vrtela se je kaseta Novih fosilov. Z njo smo otroci hodili na izlete po okoliških hribih ali kar tako malo naokoli. Oma je pred več kot desetletjem vrnila vozniško dovoljenje in avto je prevzel moj oče - od takrat skrbi zanj in letno naredi tisočak ali dva kilometrov. Oma je pred dnevi v domu praznovala častitljivih 92 let. Bila je šofer od hudiča. A katrca, ki ni bila nikoli ne barvana ne preurejena, ima še vedno vdolbinico, za katero točno vem, kdaj je dedi po nesreči butnil v avto s kosilnico. Ko pelješ avto s smešnim menjalnikom, plavajočim podvozjem in silno ubogimi pospeški, se hitro zaveš, kako velikanski skok je naredil avto v desetletjih in hkrati vedno znova ceniš vsako inženirsko rešitev, ki je ostala v času, v prostoru, s katrco.

Daniel Ricciardo si je ob tem, ko je katrca padla v oči ekipi, vzel čas in se podpisal na senčnik.
Miran Švarc

Ta katrca je in bo ostala neločljiv član naše družine - tudi z naslednjimi generacijami, čeprav danes mladeži avtomobili niti približno ne zanimajo več tako kot nas. Če zaprem oči, se takoj spomnim vsakega detajla - oranžne igle za hitrost, ki se od starosti rahlo zatika, in žametnih prevlek za sedeže. Pa številnih zgodb in prigod. Ena od njih je stara nekaj let, ko smo kot novinarji obiskali dirko F1 v sosednji Avstriji. Ker je skrbnik avtomobila, ki je tudi posredno zaslužen za moje navdušenje nad formulo in avtomobili, pač moral tja prav s katrco, smo jo polepili z aktualnimi sponzorji Renaultove ekipe in dodali izjavo dirkača Daniela Ricciarda, ki je ne bomo prevajali, gre pa "F**k them all!"

Ni trajalo dolgo, ko so avto opazili pri Renaultu, ga poslikali, pohvalili na svojih socialnih omrežjih, omenjeni avstralski dirkač pa si je sredi tehničnega sestanka vzel čas za srečanje in se podpisal na senčnik. Vsaka katrca ima svojo zgodbo. Unikatno.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta