Smučanje in kulinarika: Med Michelinovimi gumami po dolomitskem snegu

Uroš Mencinger
29.12.2019 05:03

Sneg jim naredijo snežni topovi, toda goste jim pripeljejo (tudi) chefi! Zime so vedno bolj muhaste, znani, veliki in (žal za zdaj le) tuji smučarski centri pa se proti podnebnim spremembam borijo s - kulinariko. Smučanje z(a) okusom in michelinkami v Alti Badii.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Alta Badia: s smučmi, krpljami ali žlico
Freddy Planinschek

Koliko je snega, kje ga je že dovolj in kje še ne, na katerih progah bomo najboljše smučali, to so vprašanja preteklosti. Sodobni smučar se zdaj sprašuje čisto drugače: "Koliko michelink je na snegu? Kje kuhajo veliko chefi? V katerih kočah se najboljše je?"
Če ste zamudili Ano Roš sredi decembra na 2275 metrih na platoju Kronplatz, imate za Tomaža Kavčiča čas še celo zimo le sto višinskih metrov nižje, a s pogledom na Marmolado, na platoju Pralongia nad Corvaro in Arabbo. Ana Roš je kot gostujoča chefinja za en večer priskočila na pomoč lastniku futuristične smučarske "koče" AlpiNN v betonskem fotografskem muzeju Lumen, nad najbolj črno progo Dolomitov Silvester, ki smučarje meče v Bruneck. NN (Norbert Niederkofler) je sicer chef prve popolnoma trajnostno naravnane restavracije s tremi Michelinovimi zvezdicami na svetu, v hotelu Rosa Alpina v San Cassianu. Tomaž Kavčič pa je svoje krompirjeve njoke s sušenimi planinskimi cvetovi, polnjene s svežim planinskim sirom, na bučni kremi s slanino, "posodil" čez zimo koči Pralongia, do koder lahko prismučate s smučarsko karto Alte Badie ali Superski Dolomitov. Tako, kot so že lansko smučarsko sezono njegovo zelenjavno-sadno mineštro uspešno rezali, mešali in ponujali smučarjem na koči Bambi, do katere se najhitreje spustite s Piz La Ile, ki daje strmino svetovno znani Gran Risi.

Smučanje za okusom: med kočami in "gumami"
Freddy Planinschek

Žan Kranjec in Tomaž Kavčič

Slovenci smo stalni gostje v Dolomitih - kot smučarji in chefi. Ko so v Alti Badii pred enajstimi leti zasnovali Gourmet Skisafari, so v družbo michelinsko okronanih chefov že prvo leto povabili tudi Tomaža Kavčiča, naslednje leto pa Ano Roš iz Hiše Franko in Ksenijo Mahorčič iz Gostilne Mahorčič. Od takrat so se na smučiščih, ki jih sicer zelo dobro zaradi proge Gran Risa poznajo najboljši veleslalomisti na svetu, zvrstili s svojimi jedmi že skoraj vsi najboljši italijanski in tudi številni svetovni chefi, Alta Badia pa je tudi zaradi slovenskih chefinj in chefov postala najbolj zaželena smučarsko-kulinarična destinacija.

Dobrojedski smučarski safari

Če hočeš letno samo s smučarskimi vozovnicami iztržiti 240 milijonov evrov, za popolno smučarsko zabavo potrebuješ tudi - najboljše kuharje na svetu! V Alti Badii to imenujejo smučanje z(a) okusom.
Stare smučarske koče, skrbno obnovljene in urejene, so na vrhu vsake sedežnice in še vmes, prav vse imajo svoj stari les in prostorne terase, obrnjene proti soncu, zato so smučarske proge polne le od devetih do enajstih, potem pa si je svoj sedež na dolgi in trdi klopi pred ütio (kočo) treba pravočasno rezervirati.

Devet jedi, enajst zvezdic

Rdeči Michelinov kulinarični vodnik Le Guide bo svoje zvezdice v Sloveniji prvič podelil marca prihodnje leto. Toda Slovenci, ki prisegajo, da je Sellaronda najboljše smučišče na svetu, že zdaj tam množično smučajo "med gumami" in preizkušajo michelinke. V Alti Badii, ki je bila še do lani svetovni smučarski prvak v disciplini Michelinovih zvezdic, tri restavracije so jih nabrale, namreč kar šest, a je nato domotožje mladega Mattea Metullia iz Slavčka (Siriola), ki mu je prikuhal dve michelinki, pregnalo nazaj v rodni Trst, bo to zimo na snegu kar devet jedi z enajstimi zvezdicami.

Nicola Laera: srnina krača, buča, resti, svinjske ličnice
Freddy Planinschek
Claudio Melis: ješprenj, kreša, jezik
Freddy Planinschek
Alberto Faccani: njoki, tartufi, karbonara
Freddy Planinschek
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta