Spomladanska utrujenost: Pitje vode je najbolj preprost in učinkovit način za preprečevanje izčrpanosti

NR
21.02.2021 04:40
​Pomlad je pred vrati in naše telo se počasi prebuja iz zimskega spanca, da bi se pripravilo na izzive, ki jih prinaša nov letni čas. Toda včasih preprosto ne premoremo dovolj energije, da bi lahko uspešno kljubovali vsem tem spremembam. Nenehno smo pod stresom in se počutimo grozno utrujeni.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Shutterstock

Cena prilagajanja naravnim spremembam je spomladanska utrujenost, a o njej še vedno ne vemo čisto natančno, zakaj se pojavi. Raziskovalci namigujejo na dva vzroka: zunanje spremembe in spremembe v telesu.

Ker naše telo običajno vsako spremembo, notranjo ali zunanjo, zazna kot stres, lahko prehajanje iz enega letnega časa v drugega ogrozi homeostazo. Gre za fiziološki proces, ki omogoča nemoteno delovanje našega organizma kljub večjim spremembam v okolici. Spomladi se dan daljša, več je sonca, zvišata se temperatura zraka in vlažnost, mi pa imamo več časa za aktivnosti na prostem, za kar seveda potrebujemo več energije. Da lahko telo zadovolji te potrebe, mora bolj trdo delati, da bi obnovilo in okrepilo svoj obrambni mehanizem, ki v zimskih mesecih običajno oslabi.

Pozimi prevladujejo v telesu drugi hormoni kot v toplejših mesecih. Zaradi pomanjkanja naravne svetlobe se denimo zmanjša proizvodnja serotonina (hormona sreče), medtem ko zmanjšana telesna aktivnost vodi k manjši proizvodnji dopamina (hormona dobrega počutja). Zaradi drugih zunanjih dejavnikov oziroma stresorjev pa se poveča proizvodnja kortizola (hormona stresa) in spalnega hormona melatonina, zato se mnogi ljudje proti koncu zime počutijo lenobni, manj motivirani, brez energije in nenehno utrujeni.

Sprehod v naravi dobro dene. Foto: Profimedia
Profimedia

​Izčrpane zaloge

Pomanjkanje energije utegne biti tudi posledica izčrpanih zalog vitaminov in mineralov. Zaloga vitaminov D in C, ki prispevata k sproščanju energije pri presnovi ter k zmanjševanju utrujenosti in izčrpanosti, je odvisna od izpostavljenosti sončni svetlobi ter od količine zaužitega sadja in zelenjave. Obojega imamo pozimi premalo. Druge spremembe, ki se zgodijo spomladi, so povečan libido in želja po reprodukciji, ne povsem prilagojen energijski metabolizem in motnje spanja.

Med simptomi spomladanske utrujenosti so izguba apetita, nenehna utrujenost, motnje pozornosti in koncentracije, rahel in neosvežujoč spanec ter zaspanost, glavobol, slabša sposobnost presoje, spremenjena sposobnost čutnega zaznavanja, počasni refleksi in odzivi na dražljaje, odsotnost motivacije, oslabljen imunski sistem. Vse to negativno vpliva tudi na spomin, kritično mišljenje, odzivni čas, razpoloženje, tesnobnost, raven energije, prebavo in krvni tlak.

Ključna strategija za premagovanje spomladanske utrujenost je zmanjšanje stresa na minimum in dvig ravni energije. Tako boste zlahka ohranili energijsko ravnovesje, čustveno stabilnost in vzorec spanja.

​​Kaj pomaga?

1. Temperatura in vlažnost zraka v prostoru naj bosta taki, da se boste počutili dobro.

2. Vzpostavite dnevno in tedensko rutino. Strukturirana aktivnost pomaga telesu, da se privadi na spremembe na konstanten progresiven način. Nikar z ničimer ne pretiravajte. Postopoma uvedite kako rutino, da boste čim bolj zmanjšali stres za telo, medtem ko si nabirate moč, ki jo potrebujete za prihajajoče poletne aktivnosti.

3. Poslušajte svoje telo. Privoščite si odmor med delom. Namenite več časa aktivnostim, ki vas veselijo, in se izognite tistim, ki vas izčrpavajo.

4. Popijte dovolj vode, telo bo očistila strupov in spodbudila presnovo. Dehidracija lahko povzroči glavobol in slabost. Pitje vode je najbolj preprost in učinkovit način za preprečevanje izčrpanosti.

5. Čez dan pojejte več manjših hranljivih obrokov. Najmanj tretjino obroka naj sestavljata sveža zelenjava in sadje, da boste zaužili dovolj vitamina C. Na vašem jedilniku naj bodo čim večkrat tudi fižol, oreški, semena, ribe, svinjina, špinača, šparglji in žita. Tako boste zaužili dovolj vitamina B1, ki je ključen za živčni in krvožilni sistem.

6. Poskrbite za dovolj kisika, v ta namen trikrat na dan desetkrat globoko vdihnite.

7. Pojdite na zrak in telovadite. Že po 15 minutah izpostavljanja kože soncu boste telo oskrbeli z dovolj vitamina D za ves dan. Telesna vadba in vitamin D vam bosta dala moč in zvišala raven energije. Izberite zmerno aerobno vadbo, kot je 30-minutna hitra hoja ali lahkoten tek.

8. Po vadbi se pet do deset minut raztegujte, da preprečite bolečine v mišicah.

9. Poskrbite za kvaliteten spanec.

10. Hladna prha bo spodbudila pretok krvi in vas poživila. Po njej se boste počutili kot prerojeni.

11. Privoščite si masažo ali kopel z grenko soljo, ki imata globok sproščujoč učinek. Priporočljiv je tudi obisk savne.

12. Meditirajte, izvajajte vaje čuječnosti ali kakšne druge tehnike sproščanja.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta