Štej do 11 - s pomočjo nogometa ustaviti sovražni govor

Jon Knez Jon Knez
23.04.2023 04:00

Nogometna zveza Slovenija želi s kampanjo Štej do 11 zajeziti sovražni govor na družbenih omrežjih. S prvoligaškimi klubi bodo izvajali delavnice, na katerih bodo mlade ozaveščali o varni rabi družbenih omrežij.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
S kampanjo Štej do 11 želi NZS opozoriti na naraščajočo pojavnost sovražnega govora na digitalnih omrežjih.
Nzs

Nogometna zveza Slovenije (NZS) je zagnala družbeno odgovorno kampanjo Štej do 11, s katero želi javno opozoriti na problematiko, ki je vse pogostejša v našem vsakdanjiku. Nataša Cvijanović iz sektorja za marketing in komuniciranje pri NZS je pojasnila, da lahko vsi skupaj v različnih oblikah zaznamo naraščajočo pojavnost sovražnega govora na digitalnih omrežjih. "Tega se klubi, nogometna zveza in drugi podporniki kampanje dobro zavedamo. S tem namenom želimo moč nogometa uporabiti za to, da mlade ozavestimo in jim kot ranljivi skupini družbe, ko govorimo o digitalnih pasteh, skušamo pomagati preko kampanje," je pojasnila.

Kampanja ni usmerjena k navijaškim strastem, ki se kdaj v negativni obliki odražajo na stadionih, temveč k ustavitvi sovražnega govora na družbenih omrežjih. "V zadnjem obdobju, predvsem po epidemiji, se je povečalo število primerov, ko se ljudje sploh ne skrivajo več za psevdonimi ob spletnih komentarjih, temveč preprosto napišejo vse, kar se jim zazdi. Ne glede na morebitne posledice, ki jih lahko pogosto žaljivi zapisi povzročijo pri naslovnikih. Včasih rečemo, preštej do deset, preden kaj izjaviš, zato smo kampanjo simbolično zaradi nogometnega žargona poimenovali Štej do 11. V promocijskem videu, ki smo ga posneli, smo šli na ulična igrišča, kjer se vse začne; tam so prve igre, žal pa tudi prve žalitve, ki včasih dobijo neprijetno nadgradnjo v obliki objav na raznih družbenih omrežjih. V mislih imamo širši krog ljudi, zato smo se odločili zagnati kampanjo prek produkta Prve lige Telemach. Veseli spoznanje, da smo bili ob predstavitvi pobude deležni podpore klubov, ki bodo aktivno sodelovali pri skupnem projektu ozaveščanja. Naše vodilo je, da kar se zgodi na igrišču, naj tudi tam ostane. Spori in določene tenzije, ki jih sproži šport, se ne bi smeli tako množično seliti na družbena omrežja. Imejmo v mislih, da so športniki zunaj igrišča očetje, sinovi, bratje. Še bolj pa je boleče spoznanje, da se sovražnemu govoru v digitalnem okolju ne izognejo niti otroci in najstniki. Pristen primer, kam lahko pripelje nasilje prek družbenih omrežij, je nedavno medvrstniško nasilje v Celju," je poudarila sogovornica.

Kampanja je, kot pravi Nataša Cvijanović, temeljito zasnovana. V začetnem delu bodo v sodelovanju s prvoligaškimi klubi izvajali izobraževanja na stadionih. Prva delavnica je bila v petek, 21. aprila, v Ljudskem vrtu. "Po dogovoru z nogometno šolo NK Maribor smo na poučno druženje povabili mlade nogometaše, njihove starše, da spregovorimo na temo sovražnega govora. Kako ga prepoznati, se ustrezno zavarovati, govorili smo tudi o kibernetski varnosti. Na delavnicah bodo v vlogi govorcev strokovnjaki z različnih področij, v Mariboru je bila ob premieri z nami tudi ministrica za digitalno preobrazbo Emilija Stojmenova Duh."

Partner kampanje je še ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport. Kot pove sogovornica, so že izvajali poučne aktivnosti s podobno tematiko in so se povabilu z veseljem odzvali. "S podporo ministrstva bo imela kampanja še večjo sporočilno moč. Projekt pa smo predstavili tudi evropski krovni nogometni organizaciji in dobili polno podporo. Tudi pri Uefi se namreč ukvarjajo s problematiko različnih oblik diskriminacije. Verjamem, da je marsikdo že zasledil podoben projekt z naslovom Online abuse. Uefa podpira vsa tovrstna prizadevanja, želijo si, da bi še več nacionalnih nogometnih zvez aktivno pristopilo k ozaveščanju s svojimi kampanjami ali pa s podporo njihove online kampanje," je dodala Nataša Cvijanović.

Na ministrstvu za gospodarstvo, turizem in šport so nam pojasnili, da so kampanjo podprli, saj se jim zdi pomembno opozoriti na problematiko sovražnega govora, ki da je med mladimi, sploh na družbenih omrežjih, vse pogostejši. "Ker je nogomet priljubljena aktivnost med mladimi, pričakujemo, da bo imela kampanja zaradi tega večji doseg in močnejši vpliv," so zapisali.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta