Sueški prekop: Pred 150 leti odprta morska pot iz Sredozemlja v Rdeče morje

Zvezdana Bercko Zvezdana Bercko
01.12.2019 05:00

Sueški prekop je bistveno skrajšal pomorsko pot iz Evrope v Azijo in obratno.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Danes lahko po Sueškem prekopu plujejo tudi največje ladje.
Reuters

Minilo je že 150 let, odkar je prva ladja zaplula skozi Sueški prekop. Ta, prvotno 164 kilometrov dolgi kanal na najožji točki, kjer se Afrika dotika Evrazije, je že vse od otvoritve 17. novembra 1869 ena najpomembnejših pomorskih poti, danes po njej potuje večina nafte, ki jo prepeljejo po morju, in desetina celotne pomorske trgovine.

Najprej prekop za pitno vodo

Leta 1856 je francoskemu diplomatu in inženirju Ferdinandu de Lessepsu uspelo od egiptovskih oblasti dobiti koncesijo za gradnjo prekopa. V ta namen je ustanovil delniško družbo Compagnie universelle du canal maritime de Suez, ki je dobila pravico koriščenja prekopa za 99 let, po tem pa bi prekop postal egiptovski.

Wikipedia

Povezave nad in pod prekopom

Prehod skozi prekop sicer poteka omejeno; na dan ga zdaj lahko prečka okoli 50 ladij. Promet poteka enosmerno v konvojih z dvema izogibališčema. Običajno gresta dnevno proti jugu dva konvoja, eden pa proti severu. Ladje plujejo s povprečno hitrostjo 15 kilometrov na uro in za prehod kanala potrebujejo 11 do 16 ur. Počasnejša plovba je potrebna zaradi manjšega spodjedanje bregov z valovi, ki jih ustvarjajo ladje.

Prekop so z bolj ali manj preprostim orodjem dokončali v desetih letih.
Profimedia
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta