Telovadba za možgane: 6 nasvetov za začetnike

NR
24.02.2019 01:32

Nekaj nasvetov, kako lahko začnete meditirati. Pet do deset minut odklopa na dan zadostuje.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Poiščite pristop, ki vas veseli. "Ljudje mislijo, da je meditacija zahtevna ali pa da je potrebnega veliko časa, preden jo obvladamo, toda to sploh ni res," razlaga soustanoviteljica londonskega meditacijskega centra, Jillian Lavender. Trik je v tem, da poiščete metodo (na primer tečaje, navodila na spletu, knjige ali aplikacije) in obliko (od čuječnosti do transcendentalne meditacije), ki vam ustrezata. "Če se mučite, ker mislite, da morate stvari početi na točno določen način, vam bo težko in ne boste uživali, zato boste najverjetneje odnehali."

Začnite z malim

Dan Harris, ameriški televizijski voditelj in avtor knjige Meditation for Fidgety Skeptics (Meditacija za nemirne skeptike), svetuje, da se namesto dolgih seans odločite za krajše, saj jih boste lažje združili s preostalimi obveznostmi. Pet do deset minut meditacije na dan zadostuje za to, da občutite pozitivne učinke, in celo ena minuta vadbe na dan je lahko koristna.

Poskrbite za udobje

Vaše udobje je pomembnejše od tega, da se trudite ostati v določenem položaju, pravi Lavenderjeva. Ni važno, ali sedite na tleh v položaju lotosa ali pa na stolu z blazino – bistveno je, da se dobro počutite.

Upoštevajte svoj urnik

Lavenderjeva, ki uči meditacijo po vedski tradiciji, svojim učencem vedno pravi: "Kjerkoli, kjer se lahko usedete, lahko tudi meditirate." Če boste razvili tako neobremenjen odnos do meditacije, je veliko bolj verjetno, da jo boste vključili v svoje vsakdanje življenje. Za začetek lahko poiščete topel, udoben kraj, kjer se lahko sprostite.

Poskusite z aplikacijami

Čeprav nekateri ljudje menijo, da aplikacije zgrešijo bistvo meditacije, drugim predstavljajo uporabne in dostopne pripomočke. Med najbolj popularnimi sta aplikaciji Headspace in Calm, vendar je za odklepanje vseh njunih funkcij potrebno doplačilo. Insight Timer ponuja 15 tisoč brezplačnih vodenih meditacij, Smiling Mind je bil razvit posebej za otroke in najstnike, medtem ko Buddhify in Simple Habit temeljita na ideji, da izkoristimo luknje v urniku za meditiranje, na primer pred pomembnim sestankom ali pred spanjem.

Spoprijateljite se z neuspehom

K procesu učenja spadajo tudi neuspehi in to, da ste pripravljeni poskusiti znova, zato Harris predlaga, da na meditiranje gledate kot na telovadbo za možgane: vsakič, ko vam misli odtavajo, vrnite pozornost na predmet meditacije. "Ko vam spodleti, se morate enostavno pobrati," spodbudno pravi Lavenderjeva. "Tudi če vam uspe za le nekaj minut, boste opazili rezultate. Če ste denimo na vlaku in vam za trenutek uspe zapreti oči in nekajkrat globoko vdihniti, je to odlično."

Pomagajte si z različnimi viri

Tako kot pri vsaki novi tehniki, ki se je želite priučiti, je vredno vložiti nekaj časa v raziskovanje meditacije. Morda bi želeli zadevo najprej preizkusiti, preden se odločite za seminarje ali meditativni umik. V tem primeru si lahko pomagate s krajšimi vodenimi meditacijami, dosegljivimi na spletu, ali pa preverite, ali v vaši okolici poteka kakšen brezplačen tečaj. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta