(TEMNA PLAT) Nekoč ena najhujših morilk, danes največja sodna zmota

Elizabeta Planinšič Elizabeta Planinšič
24.12.2023 06:30

Pred dvajsetimi leti je bila Kathleen Folbigg v Avstraliji obsojena zaradi umora svojih štirih otrok, junija so jo izpustili iz zapora, prejšnji teden je bila sodba zoper njo razveljavljena.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Kathleen Folbigg je bila obsojena leta 2003.
Epa

Dvajset let po tem, ko je bila leta 2003 Kathleen Megan Folbigg na sodišču v avstralskem Sydneyju obsojena zaradi umora svojih štirih otrok, je prejšnji teden sodišče obsodbo danes 56-letne ženske dokončno razveljavilo. Kathleen Folbigg so sicer že junija izpustili iz zapora, potem ko je nova preiskava pokazala, da mati naj ne bi bila morilka svojih otrok.

Kathleen Folbigg so policisti aretirali leta 2001. Zakoncema Folbigg (Kathleen Donovan se je leta 1987 poročila s Craigom Gibsonom Folbiggom) so se rodili štirje otroci, a so vsi umrli v zgodnjem otroštvu.

Otroci - dečka in deklici - so umrli v starosti od 19 dni do 18 mesecev.
Policija

Caleb Gibson je bil prvorojenec para in je privekal na svet 1. februarja 1989. Umrl je med spanjem star 19 dni. Kot vzrok njegove smrt je v mrliškem listu bila zapisana smrt v posteljici.

Patrick Allen se je rodil 3. junija 1990; 18. oktobra tistega leta je oče zvečer spravil Patricka v posteljo, ponoči pa ga je prebudilo ženino kričanje. Mož je ženo našel stati ob sinovi posteljici, otrok pa ni več dihal. Z rešilcem so dečka odpeljali v bolnišnico, kasneje so mu diagnosticirali epilepsijo. Toda dogodek tiste noči ni bil pojasnjen. Deček je po več epileptičnih napadih umrl 13. februarja 1991.

Prvo hčer, Sarah Kathleen, je par dobil 14. oktobra 1992. Deklica je umrla 29. avgusta 1993 stara deset mesecev.

Craig in Kathleen Folbigg ​sta nato dobila še eno hčer, Laura Elizabeth se je rodila 7. avgusta 1997. Toda tudi ta deklica ni živela dolgo, umrla je 27. februarja 1999 stara 18 mesecev.

Mož je sumil ženo

Zakonca Folbigg sta se leta 2000 ločila. Že nekaj mesecev pred ločitvijo je Craig Folbigg odšel na policijo in dejal, da sumi, da je za smrt otrok kriva njegova žena. Policistom je predal ženin dnevnik, ki ga je našel, v njem naj bi bilo nekaj zapisov, po katerih bi bilo mogoče sklepati, da je ženska morda poškodovala ali celo umorila svoje otroke. Leta 2001 so jo policisti aretirali. Kathleen Folbigg je na zatožno klop sedla 2003, sojenje je trajalo sedem tednov.

Tožilstvo je trdilo, da je Folbiggova umorila svoje štiri otroke tako, da jih je v stanju hude psihične stiske zadušila. Primer je tožilstvo oprlo na "neverjetnost, da bi vsi štirje otroci umrli zaradi naravnih vzrokov". Sklicevalo se je na tako imenovani Meadow zakon, poimenovan po britanskem pediatru Royu Meadowu, ki je dejal: "Ena nenadna smrt dojenčka je tragedija, dve sta sumljivi in tri so umor, dokler ni dokazano drugače." Upokojeni pediater je sicer poznan po tem, da je s svojimi izvedenskimi mnenji povzročil kar nekaj neupravičenih obsodb mater, ki so jim umrli otroci.

Obramba obtožene matere je trdila, da Kathleen Folbigg ni ubila ali poškodovala svojih otrok. Obtoženkini odvetniki so nizali naravne razlage za dogodke za smrt otrok, kot sta smrt v zibelki in, v primeru Laurine smrti, miokarditis. Obramba je poudarila, da je bila Folbiggova skrbna mati, in opozorila na zapise v dnevniku, ki so izražali skrb, ki jo je namenjala svojim otrokom. V dnevniku, je opozorila obramba, ni bilo priznanj umorov. "Vse zapise, ki po mnenju tožilstva posredno kažejo na njeno odgovornost, bi lahko pripisali tipični krivdi žalostne matere. Reševalcem in policistom, ki so prispeli na kraj dogodka ob prijavi otroških smrti, se je mati zdela resnično obupana," so bile besede odvetnikov.

Sojenje je potekalo predvsem v znamenju pričanj izvedencev in strokovnjakov, ki pa so si bila zelo nasprotujoča. 21. maja 2003 je porota vrhovnega sodišča Novega Južnega Walesa Kathleen Folbigg spoznala za krivo za štiri umore in eno dejanje zlonamernega povzročanja hudih telesnih poškodb. 24. oktobra 2003 je bila obsojeni izrečena kazen 40 let zapora, za rešetkami pa mora, je določilo sodišče, odsedeti vsaj 30 let. Po pritožbi obrambe je 17. februarja 2005 izrečeno kazen znižalo na 30 let zapora, za odpust pa bi ženska lahko zaprosila po 25 letih za rešetkami.

Strokovnjaki v boj tudi po obsodbi

Obsojena mati je sicer ves čas zatrjevala, da svojim otrokom ni storila nič hudega in da so umrli naravne smrti. Leta 2011 je avstralska doktorica pravnih znanosti Emma Cunliffe izdala knjigo z naslovom Umor, medicina in materinstvo, v kateri je trdila, da je bila Kathleen Folbigg neupravičeno obsojena na podlagi zavajajočih medicinskih dokazov in neupravičeno škodljivih interpretacij njenih dnevnikov. Ta knjiga in njeni zaključki so bili deležni precejšnje medijske pozornosti. Leta 2013 je ekipa odvetnikov v Newcastlu prevzela primer obsojene matere. Angažirali so več medicinskih strokovnjakov, tudi Stephena Cordnerja, priznanega forenzičnega patologa na Univerzi v Melbournu, ki je v več kot 120-stranskem poročilu trdil, da je bila smrt obsojenkine hčerke Sarah tako rekoč šolski primer sindroma nenadne smrti dojenčka. Deček Caleb je po njegovem mnenju umrl zaradi tako imenovanega mehkega grla, ko se nezreli hrustanec zgornjega grla med vdihavanjem zruši navznoter, kar povzroči oviro v dihalnih poteh. Patrickovi hudi napadi epilepsije in Laurin miokarditis (vnetje srčne mišice) so po mnenju strokovnjaka bistveno bolj verjetno pripomogli k smrti otrok kot pa materino dušenje, za katero ni bilo nobenih dokazov. Junija 2015 je pravna ekipa Kathleen Folbigg uradu državnega tožilca v Sydneyju predala uradno peticijo za ponovno sojenje, v katero je bilo vključeno mnenje Stephena Cordnerja.

Minila so tri leta, 22. avgusta 2018 je državni tožilec Novega Južnega Walesa, Mark Speakman, napovedal preiskavo primera z namenom, da "se zagotovi zaupanje javnosti v pravosodje". "Predložena peticija vzbuja dvom o dokazih, ki so privedli do obsodbe za umor štirih otrok," je dejal tožilec.

Ekipa pravnikov Kathleen Folbigg se je nato za pomoč obrnila na dr. Carolo Garcio de Vinuesi, imunologinjo na avstralski nacionalni univerzi in eno prvih v Avstraliji, ki so uporabili genomsko sekvenciranje za povezovanje bolezni z genetskimi variacijami. Doktorica je skupaj s kolegom, genetikom Todorjem Arsovom, pregledala DNK članov družine in v njej našla mutacijo, ki lahko povzroči hude srčne motnje in nenavadno smrt v otroštvu. A navkljub temu poročilu, ki je obsegalo kar 500 strani, je julija 2019 okrožni sodnik Reginald Blanch razsodil, da ne obstaja noben razumni dvom o krivdi Kathleen Folbigg za kazniva dejanja, za katera je bila obsojena. Zaradi suma o pristranskosti se je pravna ekipa obsojene obrnila na pritožbeno sodišče, a to je 24. marca 2021 pritožbo zavrnilo.

"Trpela sem zlorabo v vseh oblikah"

Dobro leto dni kasneje, 18. maja 2022, je državni tožilec Mark Speakman napovedal novo preiskavo obsodbe Kathleen Folbigg. 5. junija 2023 je državni tožilec Michael Daley guvernerki Margaret Beazley svetoval, naj uveljavlja pravico do usmiljenja, ki jo ima na voljo, in oprosti obsojeno mater. Guvernerka je to tudi storila in Kathleen Folbigg je bila še istega dne izpuščena iz zapora. Prejšnji teden pa je o zadevi dokončno odločilo pritožbeno sodišče in sklenilo, da se obsodilna sodba razveljavi, saj obstaja utemeljen dvom o krivdi obsojene.

Danes je stara 56 let in dokončno oproščena očitkov, da je zakrivila smrt svojih štirih otrok.
Epa

Zaradi dejanja, za katero je bila obsojena, je bila Kathleen Folbigg v zaporu deležna posebne zaščite, da bi uprava zapora preprečila morebitno nasilje drugih zapornikov do sozapornice. A navkljub temu je ženska utrpela nasilje, 1. januarja 2021 jo je ena od sozapornic silovito pretepla. "Dve desetletji sem se soočala s sovražnostjo in očitki. Trpela sem zlorabo v vseh oblikah. Upala sem in molila, da bom nekega dne lahko prišla na svobodo z opranim imenom," je po odločitvi sodišča medijem dejala Kathleen Folbigg. "Hvaležen sem, da sta mi moderna znanost in genetika dali odgovore o tem, kako so umrli moji otroci. Sistem je raje krivil mene, kot da bi sprejel, da otroci včasih lahko umrejo in da lahko umrejo nenadoma, nepričakovano," je dejala.

Kathleen Folbigg, ki je bila vrsto let javno ožigosana kot "najhujša serijska morilka" in "najslabša mati" v Avstraliji, je zdaj postala žrtev ene največjih napak avstralskega pravosodja. Ženska bo od države terjala odškodnino, o znesku javno ne želi govoriti.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta