V BiH gradijo ceste, mostov še ne

Bojan Tomažič Bojan Tomažič
11.08.2019 04:59

Nujno potrebujejo vsaj minimalni skupni imenovalec, a se to še ne zdi uresničljivo. Ker so politiki še vedno takšni, kot so bili pred bratomorno vojno in med njo. Pri spletanju vezi med literati sodelujejo tudi Slovenci.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Bojan Tomažič

Iz Maribora do Sarajeva naj bi prek Ljubljane, kjer smo pobrali sopotnika, Zagreba, Slavonskega Broda in Zenice prišli v sedmih, osmih urah, nam je to uspelo vsaj dve uri kasneje. Meje pač, postanki za kavo in - ceste. V Bosni in Hercegovini je premalo avtocest in preveč zastojev na starih prometnicah skozi naselja. Zdaj, ko se federalni vladi BiH izteka mandat, je o cestah veliko govora. Premier Fadil Novalić z naslovnice časopisa Dnevni avaz sporoča, da potrebuje še en mandat, ker je veliko načrtov še neuresničenih, milijarda evrov je plasirana v projekte, brez njega stvari ne bi tekle naprej.
Pred Zenico najdlje časa stojimo, tam popravljajo asfalt na mostovih in predor. Zeniška obvoznica je skoraj končana, piše v časopisu, dvainpolkilometrski predor pred mestom bo zgrajen v tridesetih mesecih. Tudi severneje in južneje bodo nove ceste skrajševale potovanja do glavnega mesta, dobili so nepovratni denar od EU za gradnjo od Banjaluke do Doboja, dela bodo začeli tudi pri Počitelju, pripravljajo se na gradnjo vpadnice v Mostar. V naslednjih letih bodo zgradili sto kilometrov avtocest.

Povezani v Združenih državah poezije

"Naš Kantfest in Združene države poezije (ZDP) z bosanskim združenjem umetnikov Planet Poezija vzdržujejo kulturni most," o slovenski ekspediciji v BiH razlaga Peter Andrej, ustanovitelj Kantfesta in ZDP. "Sodelovanje se je začelo pred desetletjem in navzlic mnogim rokadam, rotundam in letečim menjavam še traja."
"Večina nas je iz generacije petdesetih, šestdesetih in sedemdesetih let prejšnjega stoletja, enotni smo živeli v isti državi in nismo razmišljali o tem, da bi lahko prišlo do nastanka novih držav in da bi bili eni v EU, drugi ne," je združbo opisal Dino Porović, sarajevski del poetsko-glasbenega povezovanja.

Dino Porović in Peter Andrej tketa vezi.
Bojan Tomažič
Baščaršija
Bojan Tomažič
Počitelj je najstarejše mesto v Hercegovini
Bojan Tomažič
Mostarski most
Bojan Tomažič

Nujen je vsaj minimalni skupni imenovalec

Neenotnost v politiki vpliva na razmere v državi. Bošnjaki opozarjajo na Dodikovo kljubovanje na vseh področjih, celo s sosedi Hrvati se povezuje proti njim. Stranka SDP tudi očita vodji stranke SDA Bakirju Izetbegoviću, da s teorijo o reduciranem vstopu v Nato nasprotuje vključitvi države v zvezo. V Drvarju so nasprotja med občino in HDZ BiH, torej s hrvaško stranko, glede praznovanj osvoboditve, ker so različne razlage, kdo je osvoboditelj. Oslobođenje piše o zapletih zaradi pelješkega mosta in Trgovske gore. Tudi to, da oboroženi hrvaški policisti prihajajo globoko na bosansko stran meje s kolonami migrantov, jim jemljejo denar in telefone. S srbske strani prek porozne meje prihajajo roparji bančnih avtomatov z razstrelivom. Avaz objavi, da ima BiH štiri sporne točke na meji s Srbijo.
Ljudje se vseeno radi pogovarjajo, še vedno je tako, kot je bilo pred leti, ko je prodajalka na stojnici slovenski pesnici in pisateljici Cvetki Bevc pripovedovala o razliki med turško in bosansko džezvo. Zvenita različno, če potrkaš po njiju. Bosanski muslimani tudi zazvenijo drugače. Prav zato imajo mediji veliko povedati o hrvaški predsednici države, ki je rekla, da so v bosanski politiki prevladali radikalni islamisti.
V Oslobođenju komentator (Dragan Markovina) piše, da si lahko to privošči, ker se niti na Hrvaškem niti v Srbiji ni nič bistveno spremenilo, nacionalistične elite, zbrane v HDZ in pri Aleksandru Vučiću, se niso premaknile od vojne politike iz devetdesetih let. HDZ se ni odrekla Franju Tuđmanu in njegovi hercegbosanski politiki, srbska politika se ni odrekla pomoči Republiki srbski. "Sicer ne uporabljajo enakega besednjaka in metod kot pred vojno in med njo, vendar sta ideologija in politika še vedno aktualni." Imajo štiri nepomirljive koncepte Bosne in Hercegovine, tri nacionalistične in enega državljanskega, ki se ne more okrepiti.

Med kamenjem donijo besede

V Počitelju, mestecu južno od Mostarja, je ogrski kralj Matija Korvin preprečeval prodiranje Turkov proti severu, potem so Turki tam zgradili mesto, ki ima vse, kar otomanska mesta morajo imeti: džamijo, trdnjavo, versko šolo (medreso), han - hišo za prenočevanje popotnikov, sahat kulo - stolp kvadratne oblike z uro, haman - kopališče. Tam je dolina Neretve najožja, tako so lahko preverjali ladje in potnike po cestah.
Nas niso preverjali, a smo se ustavili. Za dlje časa kot popotniki, ki potujejo od Dubrovnika proti Mostarju in Sarajevu, in oni, ki potujejo s severa proti morju. V umetniški koloniji smo se pridružili tistim, ki pridejo tja v miru ustvarjat. Večinoma so slikarji, naši so prinesli tja pesniško besedo in glasbo. Med starim kamenjem vse žlahtneje zazveni.

Jani Kovačič
Bojan Tomažič
Anes Oručević
osebno
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta