V boju s čezmerno telesno težo: Dvigovanje uteži je bolj učinkovito kot aerobna vadba

Reuters
04.08.2019 04:58

Pri debelih in ljudeh s čezmerno težo, ki se ukvarjajo s treningom moči, obstajajo večje možnosti za zmanjšanje vrste srčne maščobe, ki je povezana s boleznimi srca in ožilja, kažejo izsledki nove raziskave.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sašo Bizjak

Ugotovili so, da se je vrsta srčne maščobe, ki se imenuje perikardialno maščobno tkivo, zmanjšala pri tistih bolnikih, ki so dvigovali uteži, ne pa pri tistih, ki so poskušali izboljšati svojo vzdržljivost z aerobno vadbo. Z obema oblikama treninga pa je bolnikom uspelo zmanjšati epikardialno maščobno tkivo, drugo vrsto srčne maščobe, ki je prav tako povezana z boleznimi srca.
"Ta rezultat nas je zelo presenetil," je dejala glavna avtorica raziskave dr. Regitse Hojgaard Christensen, raziskovalka v centru za vnetja in presnovo ter v centru za raziskave o telesni dejavnosti Univerzitetne bolnišnice Köbenhavn. V raziskavi sicer niso pojasnili, zakaj ima trening z utežmi drugačen vpliv kot trening vzdržljivosti, toda dr. Christensenova je že poskusila obrazložiti to razliko: "Zaradi preteklih raziskav že vemo, da trening moči bolje krepi mišično maso in bazalno presnovo kot trening vzdržljivosti. Zato menimo, da so udeleženci, ki so se ukvarjali s treningom moči, pokurili več kalorij čez dan (tudi med počivanjem) kot udeleženci, ki so se ukvarjali s treningom vzdržljivosti."
Da bi preučili, kako različne telesne vadbe vplivajo na srčno maščobo, so dr. Christensenova in njeni kolegi poiskali 32 debelih odraslih s sedečim slogom življenja, ki pa še niso imeli nobenih bolezni srca, sladkorne bolezni ali atrijske fibrilacije. Udeleženci so bili naključno uvrščeni v tri skupine: v prvi skupini so opravljali trimesečni program aerobne vadbe, v drugi trimesečni program dvigovanja uteži, v tretji pa je bila telesna dejavnost nespremenjena (kontrolna skupina). Vsaki osebi se je na začetku in koncu raziskave opravila magnetnoresonančna slika srca.
V primerjavi s kontrolno skupino se je epikardialno maščobno tkivo zmanjšalo v obeh skupinah s telesno vadbo: v skupini s treningom vzdržljivosti za 32 odstotkov, v skupini s treningom z utežmi pa za 24 odstotkov. Perikardialno maščobno tkivo pa se je zmanjšalo samo v skupini s treningom z utežmi, in sicer za 31 odstotkov v primerjavi s kontrolno skupino.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta