Viki Grošelj po 46 letih spoznavanja dežele pod Himalajo: Zdaj vem, da Nepal niso samo osemtisočaki

Zvezdana Bercko Zvezdana Bercko
19.06.2022 06:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Nepalski vsakdan
Nepalski vsakdan
Viki Grošelj
Slovenski alpinist Viki Grošelj je sprva v Nepal hodil zaradi osemtisočakov, od svojih enajstih vzponov na deset osemtisočakov jih je sedem opravil v Nepalu. Sodeloval je še na številnih drugih odpravah, vodil je trekinge in opravil več raziskovanj manj znanih delov dežele.

V Nepalu je doživel največje uspehe svoje gorniške kariere, pa tudi največje tragedije, kar ga, kot pravi, še dodatno močno povezuje z Nepalom, njegovo naravo in ljudmi. A potem je pred nekaj leti objavil: "Naredil bom križ čez Nepal!" Mnogi niso mogli verjeti, ko so to slišali. "Tudi moja žena ne, takrat sem spoznal, da jo po toliko letih zakona še vedno lahko presenetim," se spominja. Ampak zadeva se je hitro razjasnila. Včasih je pač treba pustiti simboliko ob strani in stvari razumeti čisto dobesedno. Grošelj si je zadal za cilj, da bo Nepal prekrižaril, peš seveda, od severa proti jugu in od vzhoda proti zahodu, tako da bo vse svoje odprave in potovanja, vse svoje poti po tej deželi, povezal v smiselno celoto.
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta