Vojna zvezd končana, Disney je finančni zmagovalec

Gregor Grosman Gregor Grosman
12.01.2020 04:58

Začetek znanstvenofantastične sage Vojna zvezd sega v leto 1977, ko je premiero v režiji Georgea Lucasa dočakal film Epizoda IV: Novo upanje. Vzpon Skywalkerja končuje dogajanje v galaksiji daleč daleč stran.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Strastni poljub princese Leie (Carrie Fisher) in Hana Sola (Harrison Ford)
Profimedia

Če je bil gledalec leta 1977, ko je v kinematografe prišel prvi film druge trilogije Vojne zvezd, star 18 let, si je sedaj, ko se je vesoljska saga razpletla z devetim nadaljevanjem, isti človek naložil že šesti križ. Po prvi trilogiji Vojne zvezd (1977-1983) sta nastali še dve - prva (v kateri smo spoznavali začetek sage) med letoma 1999 in 2005. Tretja trilogija pa je začela nastajati, potem ko je Disney kupil Lucasovo filmsko podjetje LucasFilm leta 2015, in se je veličastno končala konec lanskega leta, ko smo končno izvedeli, od kod Rey takšna moč.
V filmu Vojna zvezd: Vzpon Skywalkerja, ki ga je J. J. Abrams napisal, režiral in produciral, se vračajo igralci Daisy Ridley, Adam Driver, John Boyega, Oscar Isaac in Lupita Nyong'o, v njem pa so se pojavili tudi zvezdniki izvirne trilogije Mark Hamill, Ian McDiarmid in Anthony Daniels. Poseben poklon so ustvarjalci filma pripravili pokojni igralki Carrie Fisher, ki je igrala princeso Leio. Ta je umrla, še preden so dokončali film, zato je bilo treba dogajanje nekoliko prilagoditi.

Šotorjenje pred premiero

Deveti del sage, Vzpon Skywalkerja, se dogaja leto dni po dogodkih iz filma Poslednji jedi. Ljubitelji dogajanja v galaksiji daleč daleč stran pa so ga najbolj nestrpno pričakovali. Predpremiero v Los Angelesu je zaznamovalo šotorjenje pred hollywoodskim kinom Chinese Theatre, in to že teden dni pred dogodkom. Veliki oboževalec Nicolas Johnson, ki je pred kinom šotoril s psom Cookiejem, je dejal, da ob prihodu novega filma pustiš ob strani vse preostalo, podobno kot bi pričakoval otroka. Odvetnica Shing Hwong iz San Francisca pa je s seboj na improvizirano taborjenje vzela kar računalnik, da bo ob čakanju na film lahko delala na daljavo. Čas so si oboževalci preganjali z igranjem namiznih iger in sestavljanjem lego kock, s seboj pa so imeli tudi projektor, da so si lahko predvajali starejše dele Vojne zvezd in spremljali aktualne epizode televizijske serije The Mandalorian, ki nastaja po sagi. Oboževalci so v posebej dolgih vrstah pred projekcijo Vojne zvezd čakali tudi pred dvema desetletjema, ob premieri filma Epizoda I: Grozeča prikazen v režiji Georgea Lucasa. Tedaj so kar 42 dni preživeli na hollywoodskem bulvarju.

Prva epizoda
Profimedia

Umrl je Chewbacca

V 74. letu starosti je maja lani umrl Peter Mayhew, ki je svetovno slavo požel predvsem z upodobitvijo kosmatega Chewbacce. Mayhew je Chewieja, kot so Chewbacco ljubkovalno klicali prijatelji, upodobil v še treh filmih iz sage - Imperij vrača udarec (1980), Vrnitev jedija (1983) in Maščevanje sitha (2005).

V trilogiji Vojna zvezd (1977, 1980 in 1983) je Peter Mayhew igral kosmatega Chewbacco, najboljšega prijatelja Hana Sola (Harrison Ford).
Profimedia

Najbolj uspešna franšiza

Nikakor pa denar od prodanih vstopnic ni edini prihodek za lastnika licence. Tu so še milijarde, ki jih v blagajne prinesejo najrazličnejši izdelki z motivi Vojne zvezd. Od raznoraznih figuric, nalepk za zbiranje v albumih do lego setov in številnih drugih igrač. Samsung je na primer izdelal posebno različico pametnega telefona Star Wars Galaxy Note10+, ki navdih črpa iz Vojne zvezd. Franšizo so pri Guinnessovi knjigi rekordov označili za najbolj uspešno vseh časov, samo v letu 2018 je bila ocenjena vrednost na 65 milijard ameriških dolarjev.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta