Z jogo proti Parkinsonovi bolezni

Reuters
28.04.2019 02:48

Joga s poudarkom na samozavedanju in dihalnih vajah bi lahko lajšala anksioznost in depresijo pri bolnikih s Parkinsonovo boleznijo, kažejo rezultati raziskave, objavljene v recenzirani znanstveni publikaciji JAMA Neurology.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Parkinsonova bolezen je ena najpogostejših kroničnih nevrodegenerativnih bolezni. Med klasične motorične simptome štejemo tremor, rigidnost, upočasnjeno gibanje in posturalno nestabilnost, toda bolnike lahko zaznamujejo tudi različne kognitivne in duševne motnje, kot sta depresija in anksioznost.
Avtorji raziskave so zbrali 138 odraslih bolnikov s Parkinsonovo boleznijo in jih naključno razdelili v dve skupini z dvema programoma. V prvi skupini so udeleženci vadili jogo za samozavedanje, v drugi pa so opravljali program z raztezanjem in vajami proti uporu za izboljšanje mobilnosti in stabilnosti. Oba programa sta trajala osem tednov, vsi udeleženci pa so lahko stali in hodili brez palice ali hodulje.
Rezultati raziskave kažejo, da je joga prav tako učinkovita pri lajšanju motoričnih motenj in izboljšanju mobilnosti kot raztezanje in vaje proti uporu. Toda udeleženci, ki so vadili jogo, so zaznali večje lajšanje anksioznosti in depresije ter občutili manj stiske, povezane z boleznijo. Bolniki v skupini za jogo so opazili tudi večje izboljšanje pri z zdravjem povezani kakovosti življenja, torej kako dobro lahko kljub bolezni opravljajo vsakodnevne dejavnosti. "Pred raziskavo smo vedeli, da vaje za dušo in telo, kot sta joga in raztezanje, pomagajo telesnemu zdravju bolnikov s Parkinsonovo boleznijo, toda pozitiven učinek na duševno zdravje še ni bil znan," pravi glavni avtor raziskave Jojo Kwok z Univerze v Hongkongu.
"Raziskava kaže, da joga za samozavedanje lajša psihološke stiske in izboljšuje dobro počutje, kakovost življenja, motorične sposobnosti in mobilnost," je sporočil Kwok v elektronskem sporočilu. "Navdušeni smo, da nam je uspelo potrditi, da je joga boljša strategija kot zgolj raztezanje." Udeleženci v skupini za raztezanje in vaje proti uporu so med raziskavo obiskovali tedenske enourne skupne vaje. Prav tako se jim je svetovalo, naj si doma dvakrat na teden vzamejo 20 minut časa za raztezne vaje. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta