Za lepoto stolčen zrezek na obraz

Denis Živčec
29.11.2020 03:00
V Švici ženske za naravno obrazno masko uporabljajo sladko smetano, Japonke si lase umivajo z riževo vodo, Brazilke pa stavijo na pesek.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Lili Carsten v knjigi Lepota skozi letne čase opisuje, da ženske po vsem svetu, čeprav imajo na voljo najmodernejše dosežke kozmetične industrije, rade uporabljajo naravne pripomočke. Grkinje naj bi verjele v lepotni učinek oljčnega olja, ki mu dodajajo nekaj kapljic limone, Italijanke, ki imajo rade zagorel videz, pa vodi za kopanje dodajajo nekaj vrečk pravega čaja in po naravni poti potemnijo svojo polt. Američanke v zrelih letih si za hitro osvežitev ohlapne kože na obrazu pomagajo tako, da na obraz za nekaj minut položijo stolčen telečji zrezek, v Švici pa ženske za naravno obrazno masko uporabljajo svežo sladko smetano, ki ji dodajo med in rumenjak.

Voda, v kateri se je kuhala zelenjava

V Franciji, kjer so ženske prave umetnice lepotičenja, pa naj bi bila vasica, znana po "mladih starkah". Njihova skrivnost? Imenovala naj bi se boreč ali boraga. Semena, ki jih zdrobijo ali zmeljejo, prelijejo z rastlinskim oljem in s tem hranijo kožo obraza in vratu. To naj bi bilo odlično sredstvo proti gubam. Romunke, za katere je značilna lepa polt, izdelujejo svoje obrazne maske iz medu.

Povsod, kjer rastejo kaktusi, ženske uporabljajo kaktusove liste ali sadeže. Zlasti Egipčanke, tako kot nekoč lepa Kleopatra, si kožo negujejo s tekočino iz kaktusa aloa vera, številne Kitajke pa si z vodo, v kateri kuhajo riž in zelenjavo, umivajo obraz. Danes je izbira kozmetičnih izdelkov zares velika, zato neurejenosti, slabega vonja in nečistoče nikakor ni mogoče tolerirati.

Staro lepotilo je lilijino olje, ki so ga zaradi izjemne lepotilne moči uporabljali že v antičnih časih. Kožo mehča in jo naredi voljno, ji podarja nežno in mehko bledico. Kako ga pripravimo? Cvetove lilije in tri olupljene čebulice na drobno sesekljamo, zmes damo v steklenico ali v kozarec za vlaganje s patentnim zapiranjem in prilijemo pol litra oljčnega olja. Dobro zapremo in pustimo stati okoli pet tednov. Olje dobro precedimo in rastlinske ostanke iztisnemo. Tekočino nalijemo v stekleničke in hranimo dobro zaprto v hladnem prostoru.

Foto: Profimedia
Profimedia

Z dežele vzhajajočega sonca prihaja še en starodavni lepotni trik, ki se ga sodobne Japonke vse pogosteje poslužujejo. Že stoletja si namreč ženske na Japonskem lase umivajo z riževo vodo. To je tista voda, ki jo odcedijo pri kuhanju riža. Spodbujala naj bi rast močnejših in gostejših las, hkrati pa tudi izboljša zdravje lasišča. Tretma so danes poimenovali lasna voda. Vodi so z leti dodali tudi nekaj eteričnih olj, vključno z rožmarinovim, ki pomaga sestavinam prodreti v notranjost las, sivkinim, ki globoko neguje, in arganovim, ki vlaži razcepljene konice. Po šamponiranju vmasirajte lasno vodo v lasišče in jo nato nanesite vse do konic. Ko so lasje popolnoma prepojeni z njo, jo pusti delovati 5 do 10 minut in sperite. Voda, ki ostane od kuhanja riža, mora biti pred uporabo seveda primerno ohlajena.

​Urejanje pričeske z gorečo svečo

Tudi strastne Brazilke imajo nekaj skrivnosti. Namesto zelenih smutijev prisegajo na korenčkov sok. Poznane so po svojem zagorelem videzu, za katerega seveda nekaj ur dnevno zagotovo preživijo na soncu, a za lepo polt poskrbijo strateško. Dva tedna pred sončenjem uživajo korenčkov sok, ki je bogat z beta karotenom, kar koži pomaga, da je bolj sijoča in zdrava. Priporočljivo je, da dnevno zaužijete dva kozarca korenčkovega soka. Za svojo lepoto poskrbijo tudi s peskom, ki ga naberejo na plaži. Z njim si naredijo piling, s katerim odstranijo odmrle kožne celice.

Profimedia

Priljubljen trend v Braziliji je tudi zažiganje las. Lase razdelijo na tanjše pramene, jih zvijejo in dajo pod plamen sveče. Ta zažge tiste lase, ki štrlijo iz zvitka las. Odpade torej poškodovani del lasu, preostali las pa se odpre in tako vase lažje dobi vse hranilne snovi nadaljnje globoke lasne nege. Postopek traja tri do štiri ure, ženske ga ponavljajo nekje na štiri mesece, med postopkom zažiganja pa presenetljivo ne smrdi. Poudariti seveda velja, da imajo Brazilke večinoma zelo močne in goste lase.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta