Za sladokusce: V poletni vročini pašejo sladice brez pečice

Zora Štok Zora Štok
28.07.2019 01:25

Sladoled, sadje, sorbet in pecivo brez pečenja za tiste, ki tudi poleti ne morejo brez sladkega.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Kremasto v kozarcu
Profimedia

Pripeka vročina, vam pa bi teknilo nekaj sladkega. Sadje, sladoled ali oboje skupaj v sladki solati? Seveda, vse je pri roki. Kiselkasta višnja, da ublaži sladkobo, sladoled v zamrzovalniku, borovnice, maline, marelice ... Nekaj minut in poletna skleda je nared. Lahko pa si kaj pripravimo vnaprej. Morda polnjeno lubenico in melono. Če je samo za odrasle, lahko tudi z alkoholom. A ne pretiravajmo z njim, v poletni vročini nas še hitreje prevrne.

V lubenici in meloni

Lubenico izdolbemo, posebno lepo bo videti, če oblikujemo kroglice (pomagamo si z žlico za sladoledne kepice). Sok prestrežemo. V izdolbeno polovico damo rdeče grozdje (da bo bolj pisano, lahko dodamo še nekaj jagod belega), meso lubenice, zalijemo z mešanico soka lubenice in prošeka ali podobnega vina. Tudi kozarec penine namesto vina ne bo napačna izbira. Pokrijemo s prozorno folijo in pustimo nekaj ur v hladilniku. Zbranim razdelimo le žlice in se lotimo pojedine kar vsi iz naravne sklede, seveda lahko to svojevrstno osvežitev postrežemo tudi v skodelicah.

Če ni lubenice, je primerna tudi melona.
Profimedia

Sladoledne torte

Ker imamo tudi poleti kak prazničen dan, ki ga je lepo proslaviti s torto, je na mestu razmislek, kaj pripraviti, da se izognemo kremam in smetanastim nadevom, ki so za vroč poletni dan nekoliko težki, ne glede na to, kako zelo dobri so. Pravšnja izbira so torte, ki se ne pečejo, pripravljene so s skuto ali sirom mascarpone v kombinaciji s sadjem. Dno takšne torte je lahko iz tankega biskvita, beljakovega testa ali masla in zdrobljenih keksov, še bolj pa vse poenostavimo, če za podlago uporabimo kar piškote.
Morda je najboljša izbira za poletno torto sladoledna torta. Videz torte z različnimi plastmi zlahka dosežemo s sladoledom različnih barv in okusov. Posebno lepa je videti znana torta kneza Pucklerja, kombinacija okusov čokolade, maline in vanilje. Vsak sladoled nekoliko zmehčamo in v vsakega nekaj dodamo. V čokoladnega morda žličko instant kave, ki bo lepo poudarila okus čokolade, ali čokoladne ostružke, lahko še pražene in grobo sesekljane lešnike. Malinovemu sladoledu dodamo zmečkane maline ali malo malinovega sirupa, vaniljevega lahko uporabimo brez dodatkov.

Sladoled in sadje in nič več
Pinterest
Lešnik s sladoledom
Pinterest

Krema iz bele čokolade

Lahko, osvežilno kremo lahko pripravimo tudi iz bele čokolade in jo kombiniramo z različnim sadjem. Nekaj minut je sicer treba stati za štedilnikom, a je vredno truda. Na 10 dag bele čokolade potrebujemo jajce in list želatine, deciliter sladke smetane, dve žlici gostega jogurta ter žlico sladkorja in žlico vode. Čokolado stopimo nad paro. Iz beljaka stepemo sneg, stepemo tudi smetano. Rumenjak s sladkorjem stepamo nad paro, da nastane svetla penasta zmes. V stepeni rumenjak vmešamo čokolado, in ko je krema enakomerno porazdeljena, dodamo sneg. Ponovno zmešamo in dodamo razpuščeno želatino, vmešamo jogurt in na koncu še sladko smetano. Zmes nadevamo v skodelice ali kozarce in jo damo v hladilnik, da se strdi. Okrasimo s poljubnim sadjem, stepeno smetano z dodatkom čokolade, jagodami in meto. Lahko pa na dno kozarca damo nekaj žlic sadnega želeja ali kiselkaste marmelade - ribezove na primer, po vrhu kreme pa biskvitne ali piškotke drobtine.
Krema bo odlična tudi iz temne čokolade, zlasti če ji dodamo višnje, jagode ali maline.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta