Za zajtrk: Shujševalna dieta z bananami

NR
17.03.2019 02:28

Zasnovana za moža farmacevtke iz Osake, shujšal je več kot 16 kilogramov. Osnova je, da vsako jutro za zajtrk pojeste eno do štiri banane ter popijete kozarec ali dva mlačne vode.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Japonsko jutranjo dieto z bananami je zasnovala Sumiko Vatanabe, farmacevtka iz Osake, za svojega moža Hitošija, ki je z njo dejansko shujšal za 16,8 kilograma. Hitoši je dieto leta 2008 predstavil na največjem in najbolj priljubljenem japonskem družbenem omrežju Mixi. Od tedaj je zelo priljubljena tako na Japonskem kot drugod po svetu.
Osnova te shujševalne diete je, da vsako jutro za zajtrk pojeste eno do štiri banane ter popijete kozarec ali dva mlačne vode. Banane morajo biti sveže, nekuhane in nezamrznjene. Vsi drugi obroki čez dan, priporočljivo je, da jih je pet, naj bodo zdravi, lahki in uravnoteženi, vendar pravil o tem, koliko in kaj naj bi jedli, ni. Edina pijača, ki jo lahko pijete med to dieto, je mlačna voda. Kljub temu se lahko tu in tam prekršite s čajem ali kavo, čeprav to ni preveč priporočljivo. Jutranje diete z bananami naj bi se držali sedem ali dvanajst dni.

Prepreči prenajedanje

Dieta z bananami temelji na hranilnih snoveh, ki jih vsebujejo banane. Slednje so sicer znane po tem, da vsebujejo veliko vlaknin in netopnega škroba, zaradi česar spodbujajo presnovo in preprečujejo napihnjenost. Poleg tega avtorja diete menita, da škrob v bananah zmanjšuje občutek lakote, kar prepreči prenajedanje. Banane vsebujejo tudi veliko vitaminov in mineralov ter protein triptofan, ki ga organizem spreminja v serotonin, zato tudi pozitivno delujejo na psiho. Znanstveniki so v okviru raziskave, leta 2008 objavljene v reviji Fitoterapija, dokazali, kako pomembni so flavonoidi, ki jih vsebujejo banane, zlasti zaradi svojih antioksidativnih učinkov. Študija, leta 2010 objavljena v znanstveni reviji Tropical Medicine & International Health, razkriva podrobnosti o učinkih banan pri zdravljenju akutnih ali kroničnih diarej. Izkazalo se je namreč, da raznovrstna "zelena" hrana, obogatena z bananami, pospeši zdravljenje akutnih in dolgotrajnih diarej, ki se pojavijo zaradi različnih razlogov.
Mlačna voda, ki jo je treba med dieto z bananami piti ves dan, ugodno vpliva na prebavo. Avtorja diete celo trdita, da mlačna voda v kombinaciji z bananami pospeši izgubo kilogramov.

Samo banane in mleko

Diete z bananami se lahko držite tudi zelo kratek čas, denimo tri dni. V tem primeru jo uporabite za učinkovito razstrupljanje oziroma detoks telesa. Toda to pomeni, da te tri dni ne jeste in ne pijete nič drugega kot banane in mleko. Na tak način boste v telo vnesli vse njuno potrebne hranljive snovi ter sočasno pospešili svojo prebavo in izgubili nekaj kilogramov. Nekateri zagovorniki te diete celo trdijo, da je mogoče v teh treh dneh izgubiti do tri kilograme telesne teže. Med dieto trikrat na dan pojeste dve ali tri banane ter popijete kozarec polnomastnega mleka. Tako boste vsak dan zaužili približno tisoč kalorij, kar je skoraj dvakrat manj kot tedaj, ko se prehranjujete normalno.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta