Zakaj se ne počutimo dobro, ko je zunaj vroče, če pa je naša telesna temperatura 37 stopinj Celzija?

NR
20.06.2021 03:35
Večina ljudi se v svoji koži najbolje počuti, če ima telesno temperaturo od 36,5 do 37,5 stopinje Celzija. Pri tej temperaturi telo namreč najbolje deluje. Toda naša telesna temperatura se nenehno spreminja. Med spanjem je običajno nekoliko nižja, spremeni se lahko tudi, ko smo lačni, utrujeni ali če nas zebe. Ko zbolimo, se velikokrat poviša. Tedaj pravimo, da imamo vročino.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ko je vroče, popijte veliko vode.
Sašo Bizjak

Zelo pomembno je, da svojo telesno temperaturo ohranjamo pri 37 stopinjah Celzija, sicer se lahko pregrejemo in hudo zbolimo. Naša telesna temperatura ostaja takšna, kot mora biti, po zaslugi napenjanja (ali krčenja) mišic v rokah in nogah. S tem procesom ustvarjamo oziroma proizvajamo toploto. S krvjo ta toplota nato potuje po telesu. Da bi preprečili, da se naša telesna temperatura preveč poviša, kot se denimo tedaj, ko na vroč dan telovadimo, se mora naše telo znebiti nekaj te toplote. Topla kri po krvnih žilah potuje do kože. Ta toplota se nato preko kože sprosti v zrak okoli nas. Če to ne zadostuje, da se ohladimo, se začnemo potiti. S tem pospešimo uhajanje toplote skozi kožo.

Najbolj prijetno se običajno počutimo, če je temperatura okoli nas 18 do 24 stopinj Celzija. To je očitno temperatura, pri kateri lahko vsakršna odvečna toplota uide v zrak. Hkrati ni tako nizka, da bi se morali gibati naokrog, da bi se ogreli.

Če poleti oblečemo debel pulover, ki preprečuje, da odvečna toplota iz našega telesa preko kože uhaja v zrak, nam postane vroče. Neprijetno pa se lahko počutimo tudi tedaj, če je zunaj vroče in je v zraku veliko vlage. Tedaj zaradi visoke zunanje temperature odvečno toploto težko preko kože oddajamo v zrak okoli nas (saj je ta že tako topel).

Na zelo vroč ali vlažen dan se naše telo težko znebi odvečne toplote. Zato je dobro, da se ohlajate na druge načine.

- Popijte veliko vode. Tako se ne boste le počutili bolje, ampak boste svoje telo oskrbeli tudi z dovolj tekočine, da jo bo lahko pretvorilo v znoj. Potenje namreč olajša oddajanje odvečne toplote.

- Poleti se izogibajte soncu, poskušajte se zadrževati v senci ali na mestih, kjer vas bo hladil veter.

- Nosite lahka in zračna oblačila iz naravnih materialov.

- Nosite oblačila svetlih barv, saj temne barve privlačijo toploto in jo bolj vpijajo.

- V najtoplejšem delu dneva se izogibajte naporni telesni vadbi, denimo teku in kolesarjenju.

- Ob vročih dneh se večkrat ohladite v bazenu ali se pred vročino umaknite v klimatizirane prostore.

- Sedite pred ventilatorjem. Ta sicer ne suši in hladi zraka, pomaga pa pri njegovem premikanju nad našo kožo, kar pospeši izparevanje znoja in poveča občutek hlada. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta