Zaposleni v trgovski branži: Tako več ne gre!

Aljoša Stojič Aljoša Stojič
16.10.2022 05:00

Gospod Robert Golob je ob začetku mandata kar pogumno ugotovil, da "danes marsikdo med trgovci kaže znake vojnega dobičkarstva".

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sašo Bizjak

Da bi zdravniki imeli višje plače, se sliši kot nova nadaljevanka filma Gremo mi po svoje. Okej, vsak se bori za svoje plače. Zdaj so na vlaku še kmalu stavkajoči sodniki. In kdo je kriv novinarjem, da smo pri plačah izpred petnajstih let, naša tajnica pa z minusom na plačilnem listu v primerjavi s časom pred globalno "finančno krizo" 2008. Nezadovoljneži plujemo na isti ladji, po domače povedano - smo v istem dreku. Vseeno me je vrglo s kavča, ko sem v ponedeljek gledal Tednik. Morda je na TVS res kaj zanič, kot čivkajo vrabci na desni (ker v kateri službi pa ni?!), ampak prispevek o zanič razmerah zaposlenih v trgovski branži je bil odličen.

Ladi Rožič, Sindikat delavcev trgovine Slovenije, verjetno ne laže: "Sedemindevetdeset odstotkov prodajalk in prodajalcev v trgovini prejema doplačilo do minimalne plače, kar pomeni, da na mesec dobijo nekaj več kot 700 evrov neto. Kako naj dva prodajalca preživita družino?!" Ne samo, da je ob splošni draginji preživetje družine - pa ne samo v trgovini, v bistvu vseh nas - vse bolj znanstvena fantastika z grozljivim koncem, preveč zaposlenih je zaradi neusmiljenih zahtev delodajalcev v bolniškem staležu. Pa ne gre za bolniško odsotnost za nekaj dni, ampak za nekaj tednov, mesecev, je povedala "zakrita" prodajalka, ki na teveju ne sme pokazati obraza, verjetno zato, ker je največja zločinka ona, ki prejema mizerno plačo, in ne oni, ki grabijo milijarde.

Gospod Robert Golob je ob začetku mandata kar pogumno ugotovil, da "danes marsikdo med trgovci kaže znake vojnega dobičkarstva". Dobički trgovcev pa se še kar množijo, podobno, kot se masti orožarska industrija v Putinovi vojni. Rožič: "V vseh firmah, ki so bile v menedžerskih prevzemih - Mercator, Tuš Merkur, Montecristo -, na podlagi nizkih plač sanirajo podjetja, so pa tudi podjetja z visokim dobičkom, kot je recimo Jager, ljudje imajo pa doplačila do minimalne plače." Mimogrede, Jager v Hočah pri Mariboru je bil nedavno odprt, še vedno pa išče delavce?! Naslednja stopnja - v tej za prodajalke in prodajalce bolj ali manj izgubljeni vojni - bo zapiranje trgovin. Ker ljudje za ta denar ne bodo več hoteli delati. Tuji delavci, ki vse bolj trkajo na vrata trgovin, dodatno pritiskajo z dampingom, ker so pripravljeni garati "pod ceno". V takih nemogočih razmerah so nemogoči tudi medosebni odnosi.

Da pa je osnovna plača nižja od zakonsko določene minimalne plače, ni samo ponižujoče - to bi moralo biti v urejeni državi nemogoče.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta